Direct naar artikelinhoud

Presentator van enige onafhankelijke Russische radiozender in studio in nek gestoken

Een journalist van het enige onafhankelijke radiostation van Rusland is maandagmiddag aangevallen met een steekwapen. Tatjana Felgenhauer, presentator van de Echo van Moskou, is met wonden in haar nek opgenomen in het ziekenhuis en wordt kunstmatig in coma gehouden.

Moskou met zicht op het Kremlin (links).Beeld ANP

Tatjana Felgenhauer (32) is adjunct-hoofdredacteur van de Echo van Moskou en presenteert een ochtendnieuwsshow.

De aanvaller drong de redactie van het radiostation binnen met pepperspray en een steekwapen. Na zijn arrestatie verklaarde hij tegen de Russische politie dat hij vijf jaar lang in 'telepathisch contact' stond met Felgenhauer.

Meerdere bedreigingen

De politie behandelt de aanval als een poging tot moord. De aanval zou niets te maken hebben met Felgenhauers werk als journalist, berichtte persbureau Interfax op basis van een bron in de veiligheidsdiensten.

Medewerkers van de Echo van Moskou ontvingen de laatste tijd regelmatig bedreigingen. In september vluchtte Joelia Latinina, een beroemde journalist van het radiostation, naar het buitenland wegens bedreigingen en aanvallen. Onbekende mannen gooiden een emmer ontlasting over haar heen, spoten gas in haar huis en staken haar auto in brand.

Latinina verwijt het Kremlin 'een gebrek aan controle van geweld', zei ze deze maand tegen The Moscow Times. Ze gaat ervan uit dat de aanvallen gepleegd worden door mensen 'die groot willen worden in de ogen van Poetin', aldus Latinina. 'Poetin wil niet ingrijpen of kan niet ingrijpen.'