Direct naar artikelinhoud

Ronald Koeman ontslagen door Everton, dat op degradatieplaats is beland

Ronald Koeman is ontslagen door Everton. Na de 2-5-thuisnederlaag tegen Arsenal, zondagmiddag, verloor de eigenaar van de club uit Liverpool het vertrouwen in de 54-jarige Nederlander.

Ronald Koeman tijdens de wedstrijd tussen Everton en Arsenal.Beeld ANP

Door het verlies was Everton naar een degradatieplaats gezakt, hetgeen niet voorzien was na een zomer waarin de club voor 160 miljoen euro aan nieuwe spelers had gekocht. Na Frank de Boer is Koeman de tweede Nederlandse trainer die dit seizoen het veld heeft moeten ruimen in de Premier League. Door zijn ontslag komt Koeman in beeld als nieuwe bondscoach voor Oranje.

Na twee succesvolle jaren bij Southampton was Koeman vorig jaar zomer, met zijn broer Erwin, aangetreden bij de tweede club uit de Merseyside, waar hij meer dan 6 miljoen euro per jaar ging verdienen. Het eerste jaar verliep volgens verwachting met een zevende plaats en kwalificatie voor de Europa League. Clubvoorzitter Farhad Moshiri toonde ambities om de hegemonie van de topzes te doorbreken en de successen uit de jaren tachtig te evenaren. Voor Koeman zou succes een overstap naar Barcelona naderbij brengen, zijn droom.

Het liep totaal anders.

Twitter bericht wordt geladen...

Ondermaatse prestaties

Grote (en dure) aankopen als Gylfi Sigurðsson, Davy Klaassen en Michael Keane presteerden in de eerste negen competitieduels van dit seizoen ondermaats. Ook de op het oude nest teruggekeerde ster Wayne Rooney bracht niet wat er van hem werd verwacht, afgezien van een prachtig doelpunt tegen Arsenal. Het gemis van topscorer Romelu Lukaku, weggekaapt door Manchester United, bleek groter te zijn dan gedacht. Er was geen echte spits als vervanger aangetrokken. Pogingen om Olivier Giroud van Arsenal over te nemen waren op niets uitgelopen.

Het leidde ertoe dat Koeman een ongebalanceerde selectie onder zijn hoede had. Bij elke wedstrijd begon hij met een nieuwe opstelling. In totaal gebruikte hij al 21 spelers. Populaire spelers als Tom Davies en Kevin Mirallas begonnen steeds vaker op de reservebank, terwijl een talent als Dominic Calvert-Lewin op een vooruitgeschoven positie speelde waarin hij niet uit de verf kwam. The Toffees speelden vaak traag, omzichtig en doelloos. Het was niet duidelijk wat Koeman precies met dit team wilde. Spelen op balbezit? Spelen op de counter?

Het uitte zich in de resultaten. Na een veelbelovende start (winst tegen Stoke City en gelijkspel bij titelfavoriet Manchester City) kwam de klad erin. Het verloor kansloos tegen de topteams (Chelsea, Tottenham Hotspur en Manchester United), maar vooral de thuisnederlagen tegen Burnley en het wispelturige Arsenal deden pijn. De winst, tussendoor, tegen Bournemouth was een mazzeltje en kwam tot stand door twee late doelpunten van een reservespits in wie Koeman eigenlijk niets ziet, Oumar Niasse. Deze speler was ook verantwoordelijk voor de laatste goal onder Koemans bewind.

Nederlagen

In Europa bleek de ploeg ook weinig te zoeken te hebben, getuige nederlagen tegen Atalanta Bergamo en OIympique Lyon, alsmede een gelijkspel tegen Apollon Limasol, de nummer drie van Cyprus. Supporters vragen al weken om Koemans vertrek en voor de wedstrijd tegen Arsenal was Moshiri speciaal uit Monaco overgekomen om de chaos te aanschouwen. Met een bekerwedstrijd tegen Chelsea in het vooruitzicht nam de club vandaag het besluit Koeman weg te sturen. Als opvolgers worden David Moyes en Carlos Ancelotti genoemd, maar fans voelen veel voor Sam Allardyce.

Voor het Nederlandse voetbal is het een nieuwe klap, na het roemloze ontslag van Frank de Boer bij Crystal Palace en dat van Louis van Gaal anderhalf jaar terug bij Manchester United. Er werken nu geen Nederlandse trainers meer in de Premier League. In de Championship beleeft Jaap Stam moeilijke tijden met Reading, terwijl Jimmy Floyd Hasselbaink een divisie lager tegen degradatie vecht met Northampton Town. Voor de toekomst van oud-Ajacied Klaassen, die een dramatische wedstrijd speelde tegen Lyon, moet nu ook worden gevreesd op het onrustige Goodison Park.

Frank de Boer met het shirt van Crystal Palace.Beeld AFP