“Belangrijk dat kinderen een richting kiezen die bij hen past”

Acteur Herman Verbruggen bracht gisteren samen met 260 leerlingen uit het zesde leerjaar een bezoekje aan PTS Mechelen. Hij deed dit om de kinderen warm te maken voor een opleiding in het technisch of beroepsonderwijs.

stijn van de sande

Gisteren vond de DOE-dag plaats. Tijdens deze dag kunnen leerlingen uit de basisschool kennismaken met de verschillende opleidingen in het technisch- of beroepssecundair onderwijs die aangeboden worden door de vijf provinciale middelbare scholen. Eén van die scholen is PTS Mechelen, vroeger bekend als de tuinbouwschool.

Ruim 260 leerlingen uit het zesde leerjaar brachten een bezoek aan PTS, waar ze drie workshops volgden. “We bieden drie interessedomeinen aan in onze school: wetenschappen, STEM en tuinbouw”, vertelt directrice Heidi Schreuders. “Voor elk domein ontwikkelden we een leuke workshop voor de leerlingen. Zo konden ze plantjes planten, experimenteren met niet-Newtoniaanse vloeistof en een eigen deuralarm maken. Na afloop mogen ze ook alles mee naar huis nemen”, zegt de directrice.

Fijn beroepsleven

De leerlingen kregen tijdens de workshops hulp van acteur ­Herman Verbruggen, beter bekend als Marc Vertongen uit FC De Kampioenen. “Zelf heb ik Biotechniek gevolgd in het middelbaar en ik voel me dan ook al meteen helemaal thuis op deze school”, zegt hij. “Het is belangrijk dat leerlingen in de lagere school al geprikkeld worden. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar hun passies liggen en zo kunnen ze een richting kiezen die perfect bij hen past en waar ze gelukkig in kunnen zijn. Dan gaan ze ook een fijn beroepsleven tegemoet.” De workshops werden gegeven door de leerlingen van het PTS zelf. “Zij hebben hier zes jaar van hun leven doorgebracht en kunnen dus als de besten over de school vertellen”, zegt directrice Schreuders.

Eén van de leerlingen die van de opleidingen kwam proeven, was Fleur Branswijk van basisschool de Eikenlaar uit Reet. Zij amuseerde zich het meest bij het planten van de plantjes. “Ik werk graag met mijn handen en probeer thuis mijn papa zo veel mogelijk te helpen in de tuin”, zegt ze. “Ik denk er zeker over na om naar hier te komen. Dat Herman Verbruggen hier ook was, was een leuke verrassing. Ik ben een grote fan van FC De Kampioenen.”

Positief signaal van rolmodel

‘Marcske’ had ook nog een uitdaging voor de leerlingen. “Bij Radio Hallo ben ik natuurlijk veel met geluid bezig en daarom daag ik de kinderen uit een draadloze versterker te ontwikkelen. Deze moet volledig gemaakt zijn uit recuperatiemateriaal. Op 6 mei, de open dag van PTS Mechelen, kom ik persoonlijk jureren en kies ik de beste eruit.”

De DOE-dag is een initiatief van de provincie Antwerpen. “We hopen zowel de kinderen als hun ouders ervan te overtuigen dat beroeps- en technisch onderwijs heel veel kansen biedt. Het doet deugd om te zien dat iemand als Herman Verbruggen hier mee zijn schouders onder wil zetten. Kinderen kijken naar hem op en als rolmodel zorgt hij voor een positief signaal”, zegt gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a).