Het incident vond plaats op 10 mei 2022 op het perron van het station in Turnhout.© BELGAIMAGE

Man bedreigt conducteur aan station van Turnhout: “Hij schreeuwde dat hij een racist was”

Turnhout -

J.M. moest zich in de rechtbank verantwoorden voor mondelijke bedreigingen tegenover een conducteur. Zelf ontkent hij elke vorm van bedreiging. Volgens J.M sprak de conducteur racistische taal tegen hem.

Het incident vond plaats op 10 mei 2022 op het perron van het station in Turnhout. Een treinbestuurder en conducteur zagen een man onder een stilstaande trein. “Toen de conducteur aan J. vroeg of alles in orde was, negeerde J. hem en stapte hij de trein op”, legde openbare aanklager Nina Pepermans uit.

“De conducteur volgde hem en sprak hem aan op zijn vreemde gedrag. J. reageerde onmiddellijk verbaal agressief. Hij begon te schreeuwen dat de conducteur een racist was en bedreigde hem door te zeggen dat hij hem klappen zou geven als hij niet onmiddellijk zou vertrekken.” J.M. bleef de conducteur bedreigen en uitschelden, hoewel hij zelf elke bedreiging ontkent. De conducteur zou hem op racistische wijze hebben aangesproken, waarop hij boos is geworden.

Volgens het Openbaar Ministerie toont J. weinig schuldbesef, en daarom riskeert hij een autonome werkstraf.

“De telefoon van mijn cliënt viel onder de trein, waarna hij op de grond ging zitten en zijn arm tussen de trein en de sporen stak. Hij had inderdaad hulp moeten roepen”, pleitte zijn advocaat Noémie Wagemans. “Op dat moment komt de conducteur eraan. Onderweg naar mijn cliënt zei hij tegen anderen: ‘Oh nee, daar zit een zwarte, daar gaan we problemen mee krijgen.’ Mijn cliënt was geschokt door de reactie van de conducteur en reageerde daarop. Dit leidde tot een discussie.” Ze vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te spreken.

Het vonnis in deze zaak volgt op vrijdag 31 mei. (eg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout