Tienen

Acuut instortingsgevaar aan station Tienen: stad geeft NMBS bevel om stabiliteit te garanderen

Burgemeester Partyka: “Ik ben het beu. Het stationsgebouw is al jaren verloederd, het werd herhaaldelijk aangekaart.”© VDT

De rechtervleugel van het station in Tienen staat op instorten. Als de NMBS daar binnen de zeven werkdagen niets aan doet, hangt hen een dwangsom van 5.000 euro per dag boven het hoofd. Daarvoor waarschuwt de burgemeester, die een deurwaardersexploot inschakelde.

Tiens burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) heeft het nu echt gehad met het verloederde stationsgebouw in Tienen. Ze heeft bij deurwaardersexploot de NMBS het bevel gegeven om binnen de zeven werkdagen stabiliteitswerken uit te voeren aan het gebouw.

Uit een stabiliteitsonderzoek is gebleken dat er onmiddellijk instortingsgevaar is en dat er dringend stabiliserende werken uitgevoerd moeten worden. “We wisten dat het gebouw er slecht aan toe is, maar nu weten we hoe slecht precies”, aldus burgemeester Partyka. “De rechtervleugel van het gebouw staat op instorten. Dat bleek na een ondergraving.”

De burgemeester heeft daarom de NMBS, in hoofde van CEO Sophie Dutordoir, via deurwaardersexploot bevolen om werken uit te voeren binnen de zeven werkdagen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. De brief zou deze namiddag moeten toekomen.

“We verwachten tegen dinsdag uiterlijk 12 uur een antwoord”, zegt burgemeester Partyka. “Zo nodig kunnen deze werken ook ambtshalve uitgevoerd worden in opdracht van de stad, waarbij de kosten verhaald zullen worden op de NMBS.”

Veiligheidsperimeter

De stad verwacht dat de NMBS nu haar verantwoordelijkheid neemt om de verdere verloedering van het stationsgebouw te stoppen. “In afwachting heeft de technische dienst van de stad, in samenwerking met de brandweer en de lokale politie, een veiligheidsperimeter ingesteld op perron 1 om de veiligheid van de reizigers te waarborgen”, stelt burgemeester Partyka. “Het station blijft wel gewoon open, omdat het vooral de rechtervleugel betreft. De perimeter heeft voorlopig ook geen impact op de dienstregeling.”

Partyka: “Ik ben het beu. Het stationsgebouw is al jaren verloederd, het werd herhaaldelijk aangekaart, en ook het Agentschap Onroerend Erfgoed vraagt al twee jaar om maatregelen te treffen. Hieraan werd eveneens geen gehoor gegeven, waardoor ook deze instantie zich genoodzaakt zal zien om bijkomende maatregelen te treffen en over te gaan tot het opstellen van een pv.”

“NMBS is vandaag door de stad Tienen op de hoogte gesteld van de bevindingen uit het stabiliteitsonderzoek dat in opdracht van de stad is uitgevoerd”, zegt Dimitri Temmerman, de woordvoerder van NMBS. “We zijn bezig met de analyse daarvan en gaan ter plaatse met onze gespecialiseerde diensten.”

Geen enkel gevaar

Temmerman: “Voor NMBS is de veiligheid van haar reizigers en medewerkers de absolute prioriteit. Daarom heeft ze voor het stationsgebouw ruim een jaar geleden zelf al een stabiliteitsonderzoek laten uitvoeren, en dat zowel extern, door de gespecialiseerde firma ARAT, als haar eigen diensten. Er bleek toen geen enkel gevaar te zijn. Als de situatie zou zijn veranderd, spreekt het voor zich dat NMBS in functie van de veiligheid onmiddellijk het nodige zal doen.”

NMBS ging de afgelopen maanden op zoek naar een partner om een nieuwe invulling te geven aan het stationsgebouw. “Er waren verschillende geïnteresseerden, maar we kregen onvoldoende garanties wat betreft de renovatie van het gebouw, wat een verplichting zou zijn geweest voor de erfpachtnemer”, aldus nog Temmerman. “NMBS heeft daarom besloten om zelf de nodige renovatiewerken uit te voeren aan het gebouw, om vervolgens opnieuw op zoek te gaan naar een nieuwe invulling. Een deel van het gebouw blijft sowieso voorbehouden voor de treinreizigers, met een wachtzaal, loketten en sanitair.”