Protest tegen 'killer robots' in San Francisco in december 2022.
Foto: AP/Jeff Chiu

België wil als eerste land ter wereld 'killer robots' verbieden: "Voor een machine is alles zwart of wit"

De Kamercommissie Defensie heeft in eerste lezing een wetsvoorstel goedgekeurd dat volledig autonome wapensystemen verbiedt. Er komt nog een tweede lezing en ook de plenaire vergadering moet zich nog over het voorstel buigen, maar als het verbod er komt, is België het eerste land ter wereld met een verbod op zogenoemde 'killer robots'.

'Killer robots' zijn wapensystemen op basis van artificiële intelligentie. Die wapens kunnen dus zonder menselijke tussenkomst beslissen over leven en dood. De technologie wordt nog niet gebruikt, maar is wel in volle ontwikkeling. Onder meer de Verenigde Staten en Rusland, maar ook Turkije en Zuid-Korea werken aan dergelijke systemen.

Voor Vooruit is het gebruik van dergelijke wapens "onaanvaardbaar". De partij diende daarom een wetsvoorstel in de Kamer in om het gebruik ervan in België te verbieden. In het voorstel wordt ook een verbod op de ontwikkeling van en de handel in 'killer robots' opgenomen. De Kamercommissie Defensie heeft vandaag in eerste lezing ingestemd met dat voorstel. 

Ethische en morele bezwaren

Zoals de naam van zijn ngo doet vermoeden, schaart Lode Dewaegheneire, ontwapeningsexpert bij Stop Killer Robots, zich achter het voorstel van Vooruit. "Het grootste gevaar bij 'killer robots' is dat er geen menselijke tussenkomst meer is", zegt hij in De Wereld Vandaag. 

"Dit leidt tot ethische en morele problemen. Voor een machine is alles zwart of wit, één of nul. Terwijl in een conflict toch veel grijze zones zijn en een menselijk oordeel toch heel belangrijk is." Hij stelt zich ook vragen bij de aansprakelijkheid wanneer iets misloopt. Wanneer burgerslachtoffers worden gemaakt bijvoorbeeld. Wie kan dan verantwoordelijk gesteld worden voor die fout?"

Beluister: Ontwapeningsexpert Lode Dewaegheneire ziet ethische en morele problemen bij het gebruik van 'killer robots'

Op internationaal vlak wordt volop gediscussieerd over de inzet van 'killer robots', maar indien er een Belgisch verbod komt, is ons land meteen het eerste land met zo'n verbod. Volgens Dewaegheneire heeft dat vooral een symbolische waarde. Het verbaast hem ook niet dat ons land voortrekker wil zijn op dit vlak. "België was ook het eerste land met een verbod op antipersoonsmijnen en op clustermunitie."

N-VA heeft bedenkingen bij verbod

Of er effectief een Belgisch verbod komt, is nog niet zeker. De plenaire vergadering van de Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen, maar op vraag van de N-VA komt er eerst nog een tweede lezing in de Commissie Defensie. Daardoor is het niet zeker dat de tekst door de plenaire vergadering raakt voor het parlement op 8 mei wordt ontbonden.

De Vlaams-nationalisten zijn kritisch voor de wetgevende kwaliteit van het voorstel, maar kanten zich ook tegen de inhoud. Door de volledig autonome wapens te verbieden, mist ons land een technologische evolutie die mogelijk ook jobs kan kosten, is de redenering.

Meest gelezen