Net als in de reguliere competitie ging de bal in het slot tegen de arm van Janssens. De ref wees naar de stip, maar de VAR bracht redding voor STVV. BELGA© BELGA

STVV ontsnapt in extra tijd aan nederlaag tegen Standard: “Dit keer wist ik zeker dat het geen penalty was”

STVV speelde net als in de heenmatch in de play-offs tegen Standard gelijk, waardoor het terrein verliest op de achtste plaats. De Kanaries slaakten een zucht van opluchting omdat de VAR een nieuw rampscenario voor Wolke Janssens vermeed.“Nu wist ik zeker dat het geen penalty was.”

Gunter Schoofs, Pieter Vanlommel

Een billijke puntendeling werd het op Sclessin, het vijfde gelijkspel op rij al voor Standard. STVV verloor dit seizoen in vier duels niet één keer tegen de Rouches. “We mogen blij zijn met dit gelijkspel, want Standard had zeker in de tweede helft de grootste kansen”, oordeelde Rein Van Helden, die zijn plek in de defensie weer innam en met wat geluk een ‘gemaakt’ Luiks doelpunt via de paal buiten kon deviëren. “Niet dat Standard zoveel beter was, wel iets dominanter. Er was onder meer de fase met mijn deviatie tegen de paal en Zion had ook nog een fraaie redding in huis.”

VAR redt, ref excuseert zich

In de reguliere competitie liet STVV een zege uit handen glippen op Sclessin, diep in blessuretijd kreeg Standard toen een penalty na een handsbal van Wolke Janssens. Een bijna identiek scenario speelde zich ook dit keer af. Boterberg wees in minuut 93 naar de stip omdat Janssens de bal met de arm beroerde in de lucht. Van Helden: “Ik zag meteen een duidelijke duwfout van Kanga op Wolke. De scheidsrechter wees naar de stip, maar iedereen kan zich vergissen. De VAR heeft dit goed rechtgezet.”

© BELGA

Ook Janssens was er gerust in. “Kanga duwde met twee handen”, sprak de verdediger. “Dus dit keer wist ik écht dat het feest voor hen niet zou doorgaan. De scheidsrechter excuseerde zich achteraf zelfs bij me omdat hij die duw in eerste instantie niet had gezien. De tussenkomst van de VAR was terecht.”

Vochtophoping in been

Voor Van Helden was het een terugkeer in de ploeg nadat hij drie wedstrijden miste door een hersenschudding en een blessure aan het been. Allemaal na de zware botsing met de paal op het veld van KV Mechelen in het begin van de play-offs. “Als ik die klap terugzie, ben ik er al bij al goed van afgekomen. Ik had die hersenschudding en er was vochtophoping in mijn been. Na tien dagen was mijn hoofd oké, maar toen moest dat been nog herstellen. Dat verkrampte telkens ik wilde hernemen, door bloed en vocht dat op de verkeerde plaats zat. Sinds woensdag trainde ik weer voluit. Nu ben ik kapot na voor het eerst weer 90 minuten gespeeld te hebben.”

© BELGA

Met het punt kon Van Helden leven, ook al verliest STVV terrein op de achtste plaats. “Alleen vervelend van dat tegendoelpunt. Dat viel iets te makkelijk. Zonde als je met z’n allen zo veel loopwerk hebt verricht en ook vaak de angel uit de Luikse aanvallen hebt gehaald. Het was achterin niet simpel tegen Kanga en Yeboah, maar we komen elke week goeie spitsen tegen. Ook mijn match was oké. Ik begon met die korte terugspeelbal, dat was een misverstandje met Zion. Niet meer dan dat. Verder alle credits aan onze doelman, want die speelde een topwedstrijd.”

Janssens vond dat mits wat geluk de drie punten hadden gekund. “Het voetbal was niet superieur en dus moesten we vooral strijd leveren. Het punt dat we haalden, was zeker niet onverdiend. Met wat chance hadden het er zelfs drie kunnen zijn.”

STANDARD: Epolo, Noubi, Laifis, Panzo, Sahabo, Price, Kawabe, Sowah, Djenepo, Yeboah, Kanga.

STVV: Suzuki – Janssens, Smets, Van Helden – Vanwesemael, Delorge, Ito, Ogawa – Barnes, Bertaccini, Zahiroleslam.

Vervangingen: 41’ Djenepo door Balikwisha, 67’ Barnes door Steuckers, 67’ Zahiroleslam door Kaya, 70’ Steuckers door Koïta, 77’ Sowah door Canak, 77’ Panzo door Fossey, 84’ Bertaccini door Ananou, 84’ Ito door Dumont.

Doelpunten: 13’ Ogawa 0-1, 63’ Panzo 1-1 .

Gele kaarten: Zahiroleslam (fout), Delorge (fout).

Scheidsrechter: Jan Boterberg.

Toeschouwers: 9.853.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer