© rr

Goede druivenoogst voor Antwerps wijndomein: drie keer zoveel flessen als vorig jaar

Slechts enkele weken

na de voorstelling van

de eerste twee witte wijnen mag wijndomein Oud Conynsbergh alweer vooruitkijken dankzij een geslaagde druivenoogst. “Bruto hebben we 5.000 liter binnengehaald”, zegt Lode Van den Brande van het wijndomein.

filip spoelders,filip spoelders

Begin september stelden de acht initiatiefnemers van het wijn­domein in Boechout met succes hun eerste wijnen Auxerrois en Auxerrois Cuvée Natuur voor. Nu ook het gistproces van de nieuwe oogst voorbij is, kan er worden vooruitgeblikt naar de volgende brouwsels. “De late vorst tijdens het voorjaar heeft ons niet veel parten gespeeld”, vertelt Lode Van den Brande. “De vorst was vooral schadelijk voor de Cabernet en Chardonnay, en die hebben we enkel in ons proefgedeelte staan. We hebben wel sneller moeten oogsten omdat het eind augustus en begin september regende. Hierdoor nam de druif water op. Het gevolg was dat het niveau van de suiker en de zuren in de vrucht zakte. Mocht de drogere en warme periode van nu begin september plaats­gevonden hebben, dan konden we spreken van een topjaar voor ons domein. Nu spreken we over een goed jaar.”

Het is nog even wachten, maar de wijnliefhebbers mogen toch al uitkijken naar de volgende wijnen die nu in voorbereiding zijn. “We gaan opnieuw onze twee witte wijnen van de Auxerrois maken. We hebben bruto 5.000 liter bruto binnen­gehaald. Hiervan gaan we zo’n 3.500 liter gebruiken voor de witte wijn. Het gist­proces is ondertussen gebeurd, dus we kunnen al spreken van wijn. Nu moet die verder uitklaren. Tegen juli of september 2018 moet de wijn helemaal klaar zijn.”

28.000 wijnranken

Met de overschot hebben de initiatief­nemers andere plannen. “Voor onze schuimwijn voorzien we bruto 1.000 liter. Deze drank zou in orde moeten zijn tegen het voorjaar van 2019. Met de laatste 500 liter voeren we een experiment uit om eventueel nog een derde wijn uit te brengen”, overloopt Lode Van den Brande.

Na de eerste oogst bottelde Oud Conynsbergh 1.686 flessen. Dat aantal gaat nu stevig de hoogte in. “We rekenen erop om na het proces uiteindelijk 3.500 liter over te houden. Dit betekent dat we rond de 4.600 flessen van 0,75 liter kunnen uit­komen. Dit is bijna een verdriedubbeling van het aantal flessen tegenover vorig jaar”, zegt Lode opgetogen.

De vorige oogst werd voornamelijk ­gebruikt om de mensen te laten proeven tijdens het eerste Wijnfeest aan de molen van Boechout. “Met het bijkomend aantal flessen kunnen we toch de markt op, al blijven we heel voorzichtig met het ver­kopen. We krijgen veel vragen van mensen naar onze wijn en willen ook de lokale handelskern van Boechout voorzien van onze wijn. Maar het is duidelijk dat ons wijndomein groeit”, besluit Lode Van den Brande.

Het wijndomein Oud Conynsbergh ­bestaat momenteel uit zo’n 28.000 wijnranken die verspreid zijn over zeven hectare grond in Boechout en Vremde. In 2018 en 2019 is het de bedoeling om nog bijkomende wijnranken te planten en het aantal hectare uit te breiden.