Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

Foto: ANP

Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om het straffen van daders die mensen slechte huisvesting bieden, hen onder onveilige arbeidsomstandigheden laten werken en hen substantieel onderbetalen. Als de wet wordt aangenomen, kunnen mensenhandelaren niet alleen makkelijker worden aangepakt, maar zijn slachtoffers ook beter beschermd.

In de wet wordt een nieuw misdrijf, ‘ernstige benadeling’, opgenomen. Dat houdt in dat daders strafbaar zijn als zij op de werkvloer misbruik maken van mensen met een kwetsbare positie.

“Nog te vaak worden mensen slachtoffer van mensenhandel”, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid). Hij vindt dat Nederland nooit mag accepteren dat zij niet in vrijheid leven. “We zijn het onszelf verplicht om slachtoffers te beschermen en daders keihard aan te pakken.”

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemt de manier waarop arbeidsmigranten worden behandeld “te vaak Nederland onwaardig”. Het wetsvoorstel om daders sneller te kunnen vervolgen voor ernstige misstanden in de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten is “een belangrijke stap”. De drempel voor vervolging “is nu te hoog.”