© Anja Blevi

SJIEK. Op zoek naar verkoeling: dit zijn de vijf mooiste Limburgse zwemplekjes

Ook in Limburg kun je pootjebaden in azuurblauw water, je rieten parasol ingraven in het hete zand of de zon zien zakken vanop je strandstoel. Sjiek keurde de vijf mooiste Limburgse zwemplekjes.

Nele Reymen

Buitenzwembad Plinius in Tongeren

Wat? Pliniuspark in Tongeren is een leuke plek: je kan er fietsen, wandelen, joggen, er is een toeristisch paviljoen en, de reden waarom wij ernaartoe gaan: een zwembad. Of beter voor de drie openluchtbaden: een peuterbadje, een recreatiebad en een competitiebad van 25 meter.

Wat doen? Dit openluchtzwembad is stijlvol en strak, al hoe je niet navenant gekleed te zijn om het water in te mogen. Gewone zwemkledij volstaat. Er zijn geen glijbanen, geen speeltuigen. Er is wel een ligweide met enkele schaduwplekken en een mooi uitzicht op de rest van het park.

Instagramfactor? Vanuit de juiste hoek kan het net zo lijken alsof je in een viersterrenhotel logeert, ergens ver weg van huis. De zwembaden zien eruit als infinity pools en dat maakt het allemaal erg hip en modern. Ook de groene omgeving zorgt voor een heel mooie setting.

Hoe is het water? Het water is hemelsblauw en niet onbelangrijk: verwarmd.

Frigobox of cocktailservice? Je mag een hapje of een drankje meenemen, maar kom niet af met een overvolle frigobox. Je kan je buik vullen met frituursnacks, soep, broodjes, pasta of andere kleine snacks in zelfbedieningsrestaurant De Pline. En oh ja, er is ook cava en wijn.

Toilet/douches? Alles is er: kleedhokjes, toiletten, douches en lockers. Het enige wat kan mislopen, is dat je je zwemkledij vergeet.

Zonnebankgehalte? Er is een ligweide aan het zwembad en die ligweide heeft één groot voordeel: op elk moment van de dag schijnt de zon er. Op snikhete dagen kan dat een nadeel zijn, maar dan is dat zwembad er natuurlijk om verkoeling te zoeken.

Info: plinius-park.be, Fonteindreef 8 in Tongeren - parking gratis - toegang €4/5 (-3 j gratis) - elke dag van 10 tot 20 uur.

© Anja Blevi

De Steenberg in Kinrooi

Wat? De Steenberg is een zandstrandje met grasweide. Het ligt aan de Maasplassen, dus de omgeving is prachtig. Er hangt een heel relaxte sfeer.

Wat doen? Wandelen in de natuur, zonnebaden, pootjebaden, zandkastelen bouwen, jezelf laten ingraven... Je kan en mag zwemmen in het water én je kan aan de overkant van de plas bij Sailcenter Limburg zelfs een bootje huren.

Instagramfactor? Met de juiste kadrering en als je de locatie-voorzieningen op je smartphone uitschakelt, kan het zowaar lijken of je ergens aan een Spaanse Costa op vakantie bent. De glinstering van de zon op het water, het zandstrandje, de haven aan de overkant…

Het water? Dat is niet zo koud dat je huilend naar huis loopt, maar het blijft een plas, dus verwarmd is het niet.

Frigobox of cocktailservice? Je kan en mag zelf boterhammetjes smeren, maar deze zomer kun je ook terecht in de pop-up Beach ’n Burgers voor een lekkere hamburger.

Toilet/douches? In het horecagedeelte zijn toiletten aanwezig. Douchen moet je thuis doen.

Zonnebankgehalte? Je kan op het gras liggen bakken als een braadkip in een pan. De strook voor het water is breed, dus je vindt sowieso wel ergens een plekje. Pak wel een parasol mee, schaduw is er niet. Het grote voordeel: er is zand, maar nog meer gras.

Info: Dalerweg 1 in Kinrooi-Ophoven - gratis toegang en parking - redders aanwezig.

© Anja Blevi

Fun Beach Event & Leisurepark in Panheel (Nederlands-Limburg)

Wat? In Panheel aan de Nederlandse kant van de Maasplassen kom je niet om rustig te genieten van water en zon. Hier kom je om te spelen of op je spelende kinderen te letten.

Wat doen? Een frisse duik nemen of de uitdaging aangaan op het drijvende aquapark: speel beachvolley, loop in een aquaroller over het water of ga waterskiën, suppen of kanovaren. En in de Wakers Lounge kun je loungen.

Instagramfactor? De kiekjes die je hier neemt zijn goed om iedereen die zich thuis zit te vervelen jaloers te maken. Mensen die op zoek zijn naar rust en stilte zullen daarentegen snel verder scrollen als ze het schreeuwerige waterparcours op foto tegenkomen.

Hoe is het water? Het water is helder en voelt niet schrikwekkend koud aan. Na drie rondjes op dat aquapark of na een partijtje watervolley heb je het sowieso te warm.

Frigobox of cocktailservice? Je mag zelf een hapje en een drankje meebrengen. IJsjes en drankjes koop je in de to-go punten en je kan terecht in de Wakers Lounge, de trendy strandbar aan de waterskiverhuur.

Toilet/douches? Er zijn toiletten en douches aanwezig.

Zonnebankgehalte? Plaats genoeg om je handdoekje en parasol op de ligweide neer te planten en op je gemak te zonnen (als je kinderen dat toelaten tenminste).

Info: funbeach.nl, Velkenskamp 1 in Panheel in Nederland - toegang € 6/7 (-3 j gratis & na 16u €5)- elke dag van 10 tot 19 uur - strandpaviljoen Wakers Lounge van 11 tot 22 uur

© Anja Blevi

Paalse Plas in Beringen

Wat? De Paalse Plas biedt de ideale combinatie van natuur en recreatie. De plas zelf is 40 ha groot en is dus omgeven door, wat anders: natuur. En een heel groot golfterrein.

Wat doen? Op de oevers van de plas vind je het Fietscafé, een lig- en speelweide, zitbanken, een strand en een piratenspeeltuin met speelschip. Er zijn afgebakende viszones, de plas doet dienst als thuishaven van een zeil- en windsurfclub en voor de zonnekloppers is er een strandzone aangelegd. Waterratten kunnen terecht in de afgebakende zwemzone in de plas. Bij groene vlag mag er gezwommen worden en zijn er redders aanwezig.

Instagramfactor? Als jouw volgers geen fan zijn van speeltuigen en joelende kinderen houd je de camera best gericht op het water en de bossen erachter.

Hoe is het water? Op een warme dag is het water verfrissend, op een koude dag koud. Dat geldt zo ongeveer voor elke plas. Zand tussen je tenen is onvermijdelijk.

Frigobox of cocktailservice? Je mag zelf eten en drinken meebrengen, maar als het iets meer mag zijn kun je hiervoor ook terecht in het Fietscafé Paalse Plas.

Toilet/douches? Er is een kleedruimte waar ook gedoucht kan worden en er zijn lockers. Handig.

Zonnebankgehalte? Aan de plas is er plaats genoeg om te bruinen en rustig mee te draaien met de zon. Je kan op het zand of op de grasweide liggen, al moet je wel alles zelf meenemen, van strandlaken tot parasol toe.

Info:toerismeberingen.be of paalseplas.be, Holststraat 85 in Paal-Beringen - elke dag van 12 tot 19 uur - gratis toegang en parking - Fietscafé Paalse Plas van 10 tot 21 uur (vr-wo)

© Anja Blevi

Terhills cablepark in Dilsen-Stokkem

Wat? Terhills Cablepark is een waterskipark. Dat betekent dat je met waterski’s of wakeboard in het water mag. Gewoon zwemmen of pootjebaden is echter niet toegelaten.

Wat doen? Er is een zone om te leren waterskiën of wakeboarden en er is een zone met ramps om tricks te doen. Als je niét het water ingaat om te sporten kun je ook gewoon chillen op het strand. En daarvoor hoef je je niet op te kleden als voor een dagje Saint Tropez. Slippers en een bikini of zwemshort volstaan, Terhills is een surfstrand en surfers zijn chill. Deze zomer is er ook een opblaasbaar aquapark

Instagramfactor? De setting is jaloersmakend. Het strandje ligt in het groen en als je een wakeboarder in beeld krijg, kun je nog doen alsof jij dat bent. Respect verzekerd. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de mooiste zonsondergang van Limburg.

Hoe is het water? Wellicht heb je een wetsuit aan, dus koud zal je niet hebben.

Frigobox of cocktailservice? Het is niet de bedoeling dat je hier een hele picknick meebrengt. Er is een beachbar en een restaurant. Tip: kleine honger? Bestel de nacho’s.

Toilet/douches? Er zijn afgesloten toiletten en douches.

Zonnebankgehalte? Het strandje staat vol met parasols, banken en strandstoelen, dus je zal niet snel zand tussen je billen krijgen. Wel is het mogelijk dat je geen vrij plekje meer vindt en dan is een strandlaken aangeraden. Echt zonnen kan, maar het blijft een sport- en geen familiestrand. En je kan dus geen verfrissende duik nemen, zolang er geen waterski of een board aan je voeten hangt.

Info:terhills.be, Nationaal Parklaan 5 in Dilsen-Stokkem, elke dag 13 tot 21 uur (ma 14 uur)- gratis toegang en parking - huurprijzen sportmateriaal €18-30 - elke donderdagavond Terhills sunsets met dj.

© Anja Blevi