© vrt

De Wever geeft emotionele persconferentie: “Dat men mij door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert bijzonder geprikkeld en geëmotioneerd op de aanzwellende aantijgingen van corruptie in bouwdossiers. Vooral het opiniestuk waarin Tom Meeuws (sp.a) beweert dat er in Antwerpen niet al te koosjer met bouwvergunningen wordt omgesprongen, maakt De Wever boos. “Dit is het schoolvoorbeeld van iemand die weet dat hij aan het liegen is”, aldus De Wever tijdens de wekelijkse collegebriefing in Antwerpen. Tegelijkertijd belooft hij “100% transparantie” over alle bouwvergunningen die hij als burgemeester mee heeft goedgekeurd.

JoRo

Bart De Wever en enkele leden van zijn stadsbestuur wordt al een tijdje nauwe banden aangewreven met bevriende bouwondernemers. Kwatongen beweren dat er in enkele bouwdossiers minstens een schijn is van belangenvermenging, zoals het dossier van de woontoren aan de Tunnelplaats en de bouw van vier nieuwe woontorens aan de Slachthuislaan. De bom barstte vorige week in alle hevigheid los na het uitlekken van het undercoverfilmpje waarin te zien is hoe De Wever en een aantal van zijn schepenen hartelijk worden ontvangen op een etentje van bouwpromotor Erik Van der Paal van Land Invest group. In een opiniestuk in De Morgen doet Tom Meeuws (sp.a) er nog een schepje bovenop. Een van de trekkers van de verkiezingslijst Samen beweert dat ontwikkelaars gemakkelijk iets gedaan krijgen van het college mits het betalen van een compensatie of ‘paaitaks’.

“Dat men een politiek spel speelt, kan ik mee leven”, zegt De Wever vrijdag aangedaan op de Antwerpse collegebriefing. “Dat men een laag niveau kiest, kan ik niets aan doen. Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig. Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière dat ik echt verdrietig ben, want dit plakt aan mij. Overal krijg ik hier vragen over.”

“Belachelijk maken”

“Het maakt mij ook heel kwaad omdat men persoonlijk op mij mikt”, gaat De Wever verder. “Maar achter mij worden er ook een hoop mensen mee geraakt. Dat maakt het werk van heel veel mensen belachelijk. Zo wordt er beweerd dat de stadsbouwmeester maar heel stil is, zo’n zaken schaadt mensen en niet een klein beetje.”

Zonder zijn naam te noemen haalt De Wever bijzonder scherp uit naar verkiezingsrivaal Tom Meeuws. “Ik zou persoonlijk ’s avonds niet naar bed willen gaan met een gevoel dat ik door de uitoefening van mijn beroep van politicus mensen doelbewust heb pijn gedaan en mensen met gevolgen opzadel die lang mee gaan. En dat door dingen te beweren waarvan je zelf weet dat ze niet waar zijn. Een schoolvoorbeeld van iemand die weet dat hij liegt staat vandaag in de krant”, zo verwijst hij zonder omwegen naar het opiniestuk van Meeuws.

Transparantie

Tegelijkertijd belooft De Wever volledige transparantie. “Ik wil samen met u alle bouwvergunningen die dit stadsbestuur heeft goedgekeurd op tafel leggen”, zegt De Wever. “U mag er alle specialisten die u wilt bij halen om te controleren of er iets raars aan is. Ik kan alleen niet bij wijze van spreken alles op de Grote Markt gooien, want er zijn vaak andere partijen betrokken die dat liever niet hebben.”

Als voorbeeld haalt De Wever het project op de voormalige Slachthuissite aan, waarover hij bekritiseerd wordt vanwege zijn band met de mensen achter de daarbij betrokken bouwpromotor Land Invest Group. “Aan dat project werken toparchitecten mee en de stadsbouwmeester waakt erover, dat zijn kwaliteitsgaranties”, zegt hij. “Onderhandelingen op het financiële vlak gebeuren bovendien niet door het schepencollege zelf, we hebben daar een autonoom gemeentebedrijf Vespa voor. Gezien de omvang van dit concrete project hebben we zelfs consultancybureau PricewaterhouseCoopers ingeschakeld om de stad bij te staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer