AFP or licensors

Rechtbank beslist: Duitse veiligheidsdienst mag AfD van extremisme verdenken en in de gaten blijven houden

De Duitse radicaal-rechtse partij AfD is er terecht van verdacht een extremistische partij te zijn, dat heeft een administratieve rechtbank in Münster geoordeeld. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst had de AfD als verdacht gelabeld, waardoor de veiligheidsdienst bijzondere onderzoeksmethodes mag gebruiken om de partij in de gaten te houden.

Al sinds 2021 is er een juridische strijd aan de gang tussen de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV en de AfD. Toen besloot de BfV om de AfD te categoriseren als een "verdachte extreemrechtse groepering".  

Dat label houdt in dat de veiligheidsdienst in haar onderzoek personen mag observeren, informanten mag inzetten of bijvoorbeeld afluistertechnieken kan gebruiken, wat nauwlettender toezicht mogelijk maakt. De AfD spande een rechtszaak aan, maar de rechtbank in Keulen gaf de AfD in 2022 ongelijk. 

Na een nieuw proces bevestigde de administratieve rechtbank in Münster vanmorgen het oordeel van de lagere rechtbank. De rechtbank argumenteert dat er wel degelijk een gegronde reden is om aan te nemen dat "op zijn minst een aanzienlijk deel van de partij Duitse staatsburgers met een migratieachtergrond een juridisch afgezwakt statuut wil geven". Dat houdt discriminatie op grond van afstamming in, wat een schending van de grondwet is, verklaart de rechtbank. 

AfD gaat in beroep

De voorzitter van de veiligheidsdienst, Thomas Haldenwang, reageert tevreden op de uitspraak. "Dit is een succes voor de rechtsstaat, voor de democratie en onze liberaal-democratische orde."  

Het vonnis is een tegenvaller voor de AfD, 4 weken voor de Europese verkiezingen en 3 maanden voor de regionale verkiezingen in het oosten van het land. Waar de partij hoopt de grootste te worden.

De rechtbank stond geen beroep toe, maar toch is de uitspraak nog niet juridisch bindend. De AfD kan bij de federale administratieve rechtbank in Leipzig toestemming vragen om toch in beroep te gaan. De partij heeft al laten verstaan dat ze dat zeker zal doen.

Meest gelezen