Direct naar artikelinhoud
Theater

Benny Claessens wint belangrijke Duitse acteerprijs, prijsuitreiking zorgt voor ophef

Benny Claessens kreeg de prijs voor beste jong theatertalent.Beeld BELGAIMAGE

Benny Claessens heeft op het Theatertreffen van Berlijn de belangrijkste Duitse acteerprijs voor jong theatertalent gewonnen. Dat ontketende meteen een hevig debat.

Claessens, tot eind 2016 verbonden aan NTGent, kreeg de Alfred-Kerr-Spelersprijs voor zijn acteerprestatie in Am Königsweg van Elfriede Jelinek, gemaakt aan het Deutsche Schauspielhaus Hamburg.

"Als Benny Claessens de bühne verlaat, is men triest. Het had gerust veel langer mogen duren", stelde jurylid en Duits acteur Fabian Hinrichs in zijn lofrede. Die zorgde voor veel discussie. Zo zei Hinrichs ontgoocheld te zijn over de kwaliteit van de voorstellingen op het Theatertreffen. Volgens hem zijn acteurs te veel uitvoerders en te weinig kunstenaars, en is Claessens een uitzondering. Hij herinnert eraan "dat een toneelspeler een heel theater kan zijn". Milo Rau, artistiek directeur bij NTGent, liet in zijn speech gelijkaardige geluiden horen.

"Ook Benny Claessens zei dat hij dat probleem ervaart, op grond van zijn ervaringen in België", zegt Michael Nijs, academisch medewerker aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Stuttgart. Nijs, die aanwezig was op de uitreiking, noemt de kritiek niet nieuw, maar vindt het belangrijk dat ook acteurs ze uiten.

Plassen op het podium

Claessens haalde ook uit naar een niet nader genoemde NTGent-actrice, een voorbeeld van de "oude, archaïsche theaterwereld" volgens hem. "Ze is bezorgd over naakt en plassen op het podium, en verwijst naar mijn werk bij NTGent, dat ze niet gezien heeft. Haar bezorgdheid is hoe het publiek daarmee zal omgaan."

Lees ook

Geselecteerd door de redactie