Direct naar artikelinhoud
Pensioenen

Bijna alle leerkrachten staan op de lijst met zware beroepen

Staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD tegen de regeringsplannen met de zware beroepen eerder dit jaar.Beeld Photo News

Leerkrachten uit het kleuter-, lager, middelbaar, beroeps- en buitengewoon onderwijs staan allemaal op de lijst met zware beroepen. Dat meldt vakbond VSOA, zegt persagentschap Belga. Eerder deze ochtend ontkenden Open Vld en N-VA dat er een akkoord is over die lijst met zware beroepen voor het overheidspersoneel. De liberale en christelijke vakbonden spannen de kar voor het paard, klinkt het.

Leerkrachten uit het kleuter-, lager, middelbaar, beroeps- en buitengewoon onderwijs staan allemaal op de lijst met zware beroepen. Dat blijkt uit de lijst die de vakbonden hebben verspreid. Ook het spoorpersoneel is ruim vertegenwoordigd.

De gepresteerde jaren van leerkrachten uit het kleuter-, beroeps- en buitengewoon onderwijs wegen wel zwaarder door dan die van leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs. Ook ondersteunende functies in het onderwijs gelden als zwaar beroep, met uitzondering van administratief personeel.

Voor de rest op de lijst: onder meer postbodes, vuilophalers, treinbestuurders, verplegers en verzorgers, maar ook cipiers of bus- en tramchauffeurs. Ook luchtverkeersleiders of spoorpersoneel dat de locomotieven onderhoudt of de reizigers wegwijs maakt in de stations hebben een zwaar beroep, aldus de lijst. Militairen, politie - idem hulpagenten - en brandweer staan eveneens op de lijst. Het personeel dat de noodcentrale 112 bemant, haalde eveneens de lijst, net als douanepersoneel in de havens en luchthavens, bosarbeiders, loodsen of ambulanciers.

De zwaarste beroepen zijn luchtverkeersleiders, militairen, politie, brandweermannen en loodsen. Zij kunnen, afhankelijk van de lengte van hun loopbaan, tot zes jaar vroeger stoppen. De criteria zijn zwaar werk, onregelmatige uren, werk met veiligheidsrisico's en stress, al is dat laatste een verzwarend criterium.

Ambtenaren zullen hun verworven rechten kunnen behouden. Wie uit de boot valt, zijn magistraten en professoren, zo blijkt. 

Wie uit de boot valt, zijn magistraten en professoren

De lijst was een werk van lange adem, zo zegt Luc Hamelinck. "Ze kwam tot stand na hoorzittingen in het Nationaal Pensioencomité (NPC) en na veel informeel lobbywerk. Eén van onze eerste eisen was dat we wilden werken met beroepsgroepen en niet met individueel te nemen beslissingen. Dat hebben we kunnen realiseren."

Iedere vijf jaar wordt de lijst geëvalueerd. Dan worden de beroepscategorieën opnieuw overlopen. "Situaties die we nu niet op de lijst kregen, zullen we dan opnieuw bepleiten. Zowel de huidige lijst als latere wijzigingen vergen het akkoord van ten minste één overheidsvakbond", aldus Hamelinck.

Het Planbureau zal nu nog narekenen of de lijst binnen het voorziene budget past. En de wet die de zware beroepen regelt moet nog worden gestemd in het parlement.Luc Hamelinck besluit: "De minister zal op de kern van morgen die lijst doen bekrachtigen." Maar dat valt nog te betwijfelen.

Geen akkoord

Open Vld-Kamerlid en voormalig minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne ontkent dat er een akkoord is over de lijst met zware beroepen voor het overheidspersoneel. Hij wijst er ook op dat binnen de regering afgesproken is dat lijsten met zware functies in de publieke én private sector samen moeten worden vastgelegd. Daarmee ontkracht hij de berichten dat de christelijke en liberale overheidsvakbonden met minister van pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) een akkoord over de lijst hebben bereikt.

"We mogen de kar niet voor het paard spannen. Er is afgesproken dat men eerst het wetsontwerp bespreekt en goedkeurt, pas daarna spreken we over lijsten. Op het comité A is trouwens geen woord gezegd over een lijst. Dit vrijdag op de kern zomaar goedkeuren is voorbarig", stelt Van Quickenborne. 

"Er is een duidelijke afspraak in de regering dat de lijsten met zware functies in de publieke én private sector samen moeten worden vastgelegd. Wij willen immers dat mensen met echt zware taken wat vroeger kunnen stoppen, maar zonder de ongelijkheid die er nu is tussen ambtenaren en werknemers", vervolgt hij. Voor het Open Vld-Kamerlid moeten verpleegsters gelijk behandeld worden, of ze nu in een publiek dan wel privaat ziekenhuis werken.

'Wij willen dat mensen met echt zware taken wat vroeger kunnen stoppen, maar zonder de ongelijkheid die er nu is tussen ambtenaren en werknemers'
Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

Ongeoorloofde poging om druk uit te oefenen

Ten slotte wijst hij erop dat er moet gewaakt worden dat het om een beperkte lijst gaat: "De algemene hervorming van langer werken mag niet uitgehold worden." Eenzelfde geluid valt te horen binnen N-VA. Ook daar noemt men de communicatie via de vakbonden een "ongeoorloofde poging om druk uit te oefenen in een belangrijk dossier".

CD&V-fractieleider in de Kamer, Servais Verherstraeten vond het "schitterend nieuws" dat twee vakbonden een akkoord met de pensioenminister hebben en dat de derde gematigd positief reageert. Hij vond het belangrijk dat er geen afbreuk gedaan wordt aan verworven rechten, er goede overgangsmaatregelen zijn en een ruim pakket van werknemers in aanmerking komen voor een zwaar beroep. Verherstraeten had lof voor de vakbonden die hun nek hebben uitgesproken. 

Dit zijn de zware jobs bij de overheid (zwaartegraad tussen haakjes)

Post
Postbodes (2)
Nachtsorteerders (2)

Belgocontrol
Luchtverkeersleiders die effectief en rechtstreeks het luchtverkeer controleren (4)

NMBS
Rijdend personeel (3)
Rangeerders (2)
Vakbedienden sporen (2)
Laders (2)
Onderhoud van de lijnen (2)
Technisch personeel (2)
Veiligheidsagenten Securail (3)
Spoorleggers en personeel van de bovenleidingen (3)
Technish onderhoudspersoneel (2)
Personeel in signalisatiecabine (verkeersreglementering) (3)
Stationspersoneel (verantwoordelijke voor de reizigers en het treinverkeer) (2)

Huisvuil
Vuilnisophalers (3)

Stads- en streekvervoer
Rijdend personeel (2)

Defensie
Militairen (4)
Dienst militaire veiligheid (burgerpersoneel) (3)

Politie

Politieambtenaar of hulpagent van het operationeel kader van de geïntegreerde politie (4)

Brandweer

Beroepsbrandweerman die rechtstreeks deelneemt aan de brandbestrijding (4)
Civiele bescherming (operationeel personeel) (3)
Calltakers 112 (2)

Justitie
Buitendienst Veiligheid van de Staat (3)
Penitentiair beambten (3)
Veiligheidsbeambten (met het oog op de uitvoering van politietaken in de hoven en rechtbanken en de overbrenging van gedetineerden) (1)
Onderwijzer in de strafinrichtingen of in de gemeenschapsinstellingen van de bijzondere jeugdzorg (2)

Douane, accijnzen en Vlaamse belastingdienst
Departement operaties Douane & Accijnzen (2)
Opsporingsdiensten Douane & Accijnzen (2)
Rummageteam (2)

Dienst milieu, natuur en energie
Functies Waters en Bossen (bosarbeider) (1)

Verkeer & Infrastructuur Maritieme Dienstverlening en loodsdiensten
- Varend personeel, afzonderlijk organiek kader, functies van scheepstechnicus, bootsman, kwartiermeester, matroos, marconist, purser, bootsman (loodsboten en tenders); kok (ingescheept); chauffeur; matroos-specialist loodsboten (2)
- Varend personeel, Waterwegen, Vlaams bestuur Maritieme Dienstverlening en Kust: speciaal assistent (die de functie van kwartiermeester uitoefent), hoofdmotorist (die de functie van motorist uitoefent), hoofdmotorist (die de functie van officier-mekanieker) motorist, schipper, hoofdschipper (die de functie van boordchef uitoefent), scheepstechnicus, hoofdtechnicus, loods (die een algemene functie uitoefent) (2)
- Zeeloodsen (4)
- Nautisch verkeersleiders die effectief en rechtstreeks het maritiem verkeer controleren (4)

Zorgsector
Verplegend personeel van de ziekenhuizen, zorgcentra en andere instellingen en diensten erkend door de overheid (3)
- Verzorgend personeel van de ziekenhuizen, zorgcentra en andere instellingen en diensten erkend door de overheid (3)
- MUG en ambulanciers (3)
- Opvoedend en begeleidend personeel in domeinen van jeugdzorg en gemeenschapsinstellingen (2)
- Kinderverzorgsters en omkaderingspersoneel kinderopvang (2)
- Gesloten centra (3)

Onderwijs
Kleuteronderwijzer (2)
Leerkracht lager onderwijs (1)
Leerkracht middelbaar onderwijs (1)
Leerkracht beroepsonderwijs (2)
Leerkracht bijzonder onderwijs (2)
Opvoedend hulppersoneel van het lager, kleuter-, middelbaar, beroeps- en bijzonder onderwijs (1)

Technische diensten 
Personeel dat op grote hoogte werkt, personeel dat masten beklimt, personeel dat op hoogspanningslijnen werkt, personeel dat het waterbedelingsnet onderhoudt, personeel dat grondwerken verricht (1)