Direct naar artikelinhoud
Tennis

Met kopzorgen naar Australian Open: toppers sukkelen met blessures voor eerste grandslamtoernooi

Marin Cilic.Beeld AFP

Rafael Nadal trok zich met een dijblessure terug uit het toernooi van Brisbane. Andy Murray verloor er in de tweede ronde: twijfels over zijn heup. Marin Cilic: speelde zelfs helemaal niet. Wie is eigenlijk wel fit voor de Australian Open?

Geen Rafael Nadal (ATP 2) op de Brisbane International deze week. De 32-jarige Spanjaard had er afgelopen nacht zijn eerste officiële wedstrijd van 2019 moeten spelen tegen Jo-Wilfried Tsonga, maar een dijbeenblessure gooide roet in het eten. Niet voor het eerst dat dit voorvalt trouwens: in zijn laatste zestien hardcourttoernooien moest Nadal vijftien keer opgeven of zich terugtrekken.

Vooral zijn knieën zijn niet meer bestand tegen zijn veeleisende speelstijl en de gewelddadige schokken op het harde beton. Begin november onderging de Mallorcaan bovendien een kleine ingreep aan de enkel, waardoor het kort dag was om topfit aan zijn zeventiende seizoen op de tour te beginnen.

"Als je terugkomt na een competitiepauze (Nadal speelde zijn laatste officiële wedstrijd op de US Open begin september, FDW) en na een operatie, dan weet je dat dit soort dingen kunnen gebeuren", berustte Nadal. "Bij mij gebeurde het in Abu Dhabi." Daar in de Verenigde Arabische Emiraten speelde de gravelkoning vorige week een demonstratiewedstrijd tegen Kevin Anderson, hij verzaakte evenwel aan een tweede match. Met reden.

Nadal (dij), Cilic (knie) en Murray (heup) hebben nog twaalf dagen om volledig fit te geraken.Beeld AFP

"Het is iets kleins, maar zo'n verrekking kan snel overgaan in iets groots", wist Nadal. "Als je in competitie druk zet op de spier, dan neem je een risico om het te verergeren. Ik ga het nu rustig aan doen en hoop over vijf dagen weer fit te zijn."

Met de Australian Open op 14 januari mag Nadal bij die comeback niet te veel obstakels meer tegenkomen. "Ik geloof dat ik 100 procent kan zijn in Melbourne en ik hoop nog altijd dat ik de titel kan winnen", zei hij. "Maar we zullen eerst moeten zien hoe de zaken verbeteren. Ik voel wel dat ik goed aan het tennissen ben."

Een geluk voor Nadal is dat de concurrentie ook met kopzorgen moet afreizen. Dominic Thiem (ATP 8) won nog geen wedstrijd in de aanloop naar de Australian Open. Niet het demotoernooi van vorige week en niet in Doha, waar hij dinsdag in de eerste ronde verloor van Herbert. Marin Cilic (ATP 7) geraakte zelfs niet in het Indiase Pune omwille van een knieblessure. Vorig jaar nog verloor Cilic de finale van de Australian Open van Roger Federer, op wie geen sleet lijkt te komen. De 37-jarige Zwitser doet deze week ritme op in de Hopman Cup.

Elleboog Goffin houdt stand

Andy Murray (ATP 240) van zijn kant kon na een nederlaag met 5-7, 2-6 tegen Daniil Medvedev de twijfels rond de paraatheid van zijn geopereerde heup nog niet weerleggen. "Ik ga trachten zo lang mogelijk van mijn tennis te genieten", had de Schot nog emotioneel gereageerd na zijn eerste partij op maandag. "Ik weet niet hoelang dat gaat zijn.”

David Goffin (ATP 22) trekt ook met een zekere onwetendheid over zijn vorm richting Melbourne Park na zijn verloren driesetter in Doha, eerder deze week. Coach Thierry Van Cleemput verwees evenwel het pessimisme naar de prullenmand. Hij vond de match van Goffin voor een herneming van hoge kwaliteit, was zeer te spreken over de attitude van zijn pupil en was vooral blij dat de elleboog de tweeënhalf uur goed had doorstaan. De Luikenaar verandert dan ook niets aan zijn programma; geen extra (exhibitie)wedstrijden volgende week.

Elleboog Goffin houdt stand
Beeld AP

Coach en speler maken zich geen zorgen voor de Australian Open, daar begint het seizoen pas echt. Ze zijn duidelijk niet de enigen die zo denken. Maar voor de titel in Melbourne lijkt het te zullen gaan tussen de fitste spelers, en dan hebben good old Roger Federer en Novak Djokovic de beste papieren.