Direct naar artikelinhoud
Nederland

Duizenden betogers tegen gaswinning trekken met fakkels door Groningen

Met fakkels en spandoeken tonen betogers hun onvrede over de gaswinning in GroningenBeeld ANP

In de stad Groningen liepen gisteren naar schatting 10.000 mensen mee met een fakkeloptocht tegen de gaswinning in de provincie. De Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie organiseerden de tocht onder het motto 'Genoeg is Genoeg'. 

Directe aanleiding voor de betoging is de recente aardbeving in Zeerijp. Voorafgaand aan de tocht, die aanving op de Vismarkt en ongeveer een uur duurde, waren er toespraken van de Loppersumse burgemeester Rodenboog , GroenLinks-fractievoorzitter Klaver en SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

"Het is onacceptabel als je moet nadenken waar in huis je kinderen nog veilig kunnen slapen", riep Klaver. Zijn woorden werden met applaus ontvangen. Rodenboog riep in zijn toespraak Shell op verantwoordelijkheid te nemen. ,,Anders lever je het predicaat Koninklijk maar in!"

De demonstranten werden, hoewel de speeches op de overvolle markt nog niet waren afgelopen, gevraagd al aan de tocht door de Groningse binnenstad te beginnen. De organisatie deelde zo'n 4.000 fakkels uit aan de betogers, die en masse de regen trotseerden.

Groningers zijn boos over de gaswinning, die aardbevingen tot gevolg heeftBeeld ANP
Deelnemers aan een fakkeloptocht lopen door het centrum van GroningenBeeld ANP