© RR

Oud-buschauffeur voor rechter nadat hij ex-collega’s aanreed: “Hij wilde hen van de weg maaien”

Aarschot/Rotselaar -

Een 52-jarige man uit Rotselaar moest zich woensdagochtend voor de Leuvense rechtbank verantwoorden omdat hij geprobeerd zou hebben twee controleurs van De Lijn aan te rijden. Opvallend is dat de man zelf 21 jaar lang buschauffeur was bij De Lijn, maar ontslagen werd na een veroordeling voor slagen en verwondingen aan een passagier.

Jochen Henrioulle

Twee controleurs van De Lijn stonden op 15 maart 2022 aan de Boudewijnlaan in Aarschot klaar om een bus tegen te houden voor een controle. Ze zwaaiden naar de buschauffeur zodat hij zou stoppen, maar moesten plots wegspringen. Dit omdat de wagen die voor de bus reed opeens naar hun richting draaide.

“Die chauffeur wilde met opzet op mijn cliënten inrijden”, vertelde de advocaat van de slachtoffers tijdens het proces. “De vrouw kon gelukkig nog net op tijd wegspringen, de man zette zich met zijn hand af op de wagen en kon zo een zware botsing vermijden. Hij had zo enkel pijn aan zijn hand, al was dit wel een grote shock. Die chauffeur wilde mijn cliënten van de weg maaien.”

Zelf buschauffeur

Opvallend is dat W.C. (52), de man die de wagen bestuurde, zelf 21 jaar lang buschauffeur van De Lijn was. Maar hij werd daar ontslagen in 2019, nadat hij veroordeeld werd voor drie feiten van slagen en verwondingen. (Lees verder onder het kadertje)

Twee keer gebeurde dat terwijl de man uit Rotselaar in functie was als chauffeur. Hij had een jaar voordien een passagier geslagen, die daardoor vijf dagen arbeidsongeschikt was. Ook had hij een keer een auto klemgereden omdat die hem gehinderd had. Hij deelde toen klappen uit aan de bestuurder, die gewond raakte in zijn gezicht.

Tegenaanval

Dat hij toen in de fout is gegaan, erkent C. wel degelijk. Maar dat hij bewust de twee controleurs wilde aanrijden, ontkende hij nu met klem. Meer nog, C. ging zelfs frontaal in de tegenaanval. “Die man stond op het voetpad en stapte naar voren om mijn spiegel te slaan”, vertelde hij. “Er was zelfs geen bus achter mij.”

De procureur ging niet mee in die uitleg van de beklaagde. Ze was zelfs van mening dat de feiten geherkwalificeerd mochten worden naar poging tot doodslag en vorderde een celstraf van 15 maanden. De twee controleurs vroegen een schadevergoeding van 1.250 euro. Vonnis volgt op 15 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer