Drie op de vier bouwbedrijven lopen achterstand op door de regen

Ongeveer drie op de vier bouwbedrijven hebben een achterstand opgelopen wegens de overvloedige regenval van de voorbije maanden.

wver

De firma’s hebben gemiddeld twee tot vier weken vertraging, zegt Niko Demeester van Embuild in een gesprek met de VRT. De bouwfederatie bevroeg 203 bouw- en installatiebedrijven van in totaal 16.000 leden.

“Door het natte weer hechten de stenen minder goed en drogen ze minder makkelijk. Er is bovendien meer risico op witte vlekken en kalkuitslag”, aldus Demeester. “Bij regen wordt dus best niet gemetseld. Bovendien wordt een bouwplaats onveiliger en moeilijker begaanbaar voor medewerkers en machines. Het gaat hier duidelijk om een geval van overmacht. We vragen dan ook begrip aan onze klanten.”

Recordaantal faillissementen

Bovendien maken hogere rentevoeten en dure prijzen voor materialen dat de bouw al een tijdje in het slop zit. En dat leidt tot veel faillissementen. In januari waren dat er 218, in februari 229. Samen is dat een record, meldt Statbel.

Dat er zoveel faillissementen zijn in de bouw - dat gaat van aannemers en dakdekkers tot installateurs van warmtepompen - is ook een gevolg van het groot aantal starters in Vlaanderen. Door het verdwijnen van de vestigingswet in Vlaanderen mag iedereen een bouwbedrijf starten. Daardoor stijgt het aantal starters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER