Minister Matthias Diependaele is “heel tevreden”.© Fred Debrock

Investeringstempo sociale woningen blijft ook in 2024 versnellen

Het tempo van investeren in sociale woningen blijft ook in 2024 toenemen. Dat meldt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele op basis van de meest recente cijfers van het Agentschap Wonen in Vlaanderen. In maart was er 100 miljoen euro aan toewijzingen.

Bron: BELGA

“Deze toewijzingen zijn leningen die we verstrekken aan de verschillende woonmaatschappijen om sociale woningen te realiseren. Ik ben heel tevreden dat we er samen voor zorgen dat het woningaanbod wordt opgedreven en dat voor het tweede jaar op rij, want 2023 was al een recordjaar”, aldus Diependaele. 

Op dit moment is er 224,9 miljoen euro aan toewijzingen. Hierin zit een kleiner deel van 18 miljoen euro dat vorig jaar nog werd vastgelegd, maar het overgrote deel, 207 miljoen euro, werd in het eerste kwartaal van 2024 toegewezen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023, goed voor 187 miljoen aan toewijzingen, is er een stijging met 10 procent. “Het is duidelijk dat we over de jaren heen kunnen spreken van een opwaartse trend in het investeren in nieuw en bestaand patrimonium voor sociale woningbouw”, benadrukt Diependaele.

LEES OOK. Bijna alle partijen willen dat sociale huurders verplicht Nederlands kennen, slechts één partij is helemaal tegen

Sinds juli vorig jaar telt Vlaanderen, na een fusie tussen de socialehuisvestingsmaatschappijen, 41 woonmaatschappijen. Daarvoor waren er meer dan 140 actoren. Diependaele noemt het opmerkelijk dat het al zo snel duidelijk is dat die hervorming “goed en noodzakelijk was om het sociaal woonaanbod sneller te laten groeien”. “We zagen in 2023 al voorzichtig de eerste tekenen hiervan, maar de laatste cijfers bevestigen het nu ook”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER