Archiefbeeld: Chinees defensieminister Dong Jun.© Dmitry Kharichkov/Russian Defenc/Sipa USA

Chinese minister van Defensie wil “geleidelijk wederzijds vertrouwen” opbouwen met VS

De Chinese minister van Defensie heeft dinsdag tijdens een gesprek met zijn Amerikaanse tegenhanger opgeroepen tot de opbouw van “geleidelijk wederzijds vertrouwen” tussen China en de Verenigde Staten en een “pragmatische en coöperatieve relatie tussen hun legers”.

Bron: BELGA

Minister Dong Jun zei in het telefoongesprek met zijn ambtgenoot Lloyd Austin ook dat China en de VS “vrede moeten beschouwen als het kostbaarste goed, stabiliteit als het belangrijkste en vertrouwen als basis voor de gesprekken”.

Voor China blijft de Taiwanese kwestie een “kernbelang” dat nooit mag worden geschaad. De Chinese minister van Defensie riep de VS ook op om de soevereiniteitsaanspraken van zijn land in de Zuid-Chinese Zee te respecteren.

Peking claimt een groot deel van de eilanden en riffen van dit uitgestrekte maritieme gebied, waar de spanningen met de Filipijnen de afgelopen maanden zijn opgelopen.

LEES OOK. Biden en Xi Jinping telefoneren te midden van wereldwijde spanningen: “Openhartige en diepgaande gedachtewisseling”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER