Live Gaza | “De VN-school die Israël zonder waarschuwing bombardeerde bood onderdak aan 6.000 ontheemde Palestijnen”

Terwijl de oorlog in Gaza voortduurt, riskeert Israël ook een grootschalig conflict met Hezbollah. Intussen erkent ook Slovenië Palestina als staat. Volg hier de laatste updates over de situatie in het Midden-Oosten.

red
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

KU Leuven wil Palestijnse studenten en personeel psychologisch ondersteunen 

De KU Leuven wil helpen bij de psychosociale begeleiding en traumahulp voor professoren, medewerkers en studenten van Palestijnse universiteiten. Dat heeft rector Luc Sels laten weten in een blogpost gericht aan het personeel. Sels roept op om het KU Leuven Noodfonds te versterken, zodat "we de middelen hebben om de organisatie van onze traumazorg te ondersteunen". De KU Leuven zelf voorziet een startbudget, en gaat na bij de partner-universiteiten wie er zich bij het initiatief wil aansluiten. 

Verder verruimt de KU Leuven het aantal plaatsen voor onderzoekers, docenten en universiteitsmedewerkers die een tijdelijk verblijf nodig hebben om hun werk of studies voort te zetten. "Gezien de omvang van de tragedie in Gaza verzekeren we de nodige ruimte voor Palestijnse collega's", stelt Sels. 

De blogpost zou evenwel alleen naar het personeel van de universiteit verzonden zijn, en niet naar de studenten, hekelt een groep bezetters van de KU Leuven. "Al zijn we dankbaar dat de universiteit ingaat op een van onze eisen, de mail werd niet naar ons verstuurd. Dat gaat in tegen wat de universiteit een 'open dialoog noemt'", vindt Samier Khaled, woordvoerder van de pro-Palestijnse actievoerders.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

"De VN-school die Israël zonder waarschuwing bombardeerde bood onderdak aan 6.000 ontheemde Palestijnen"

Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de VN-organisatie UNRWA, meldt dat 6.000 ontheemde Palestijnen onderdak hadden in de school in het vluchtelingenkamp Nuseirat, toen de school vannacht door Israël gebombardeerd werd. De aanval gebeurde daarenboven zonder waarschuwing, aldus nog Lazzarini. Volgens hem lieten minstens 35 mensen het leven.
Het aanvallen van VN-gebouwen is een flagrante schending van het internationale humanitaire recht. VN-medewerkers en -gebouwen moeten te allen tijde worden beschermd. Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn er meer dan 180 UNRWA-gebouwen getroffen. Nochtans deelt UNRWA altijd de coördinaten van haar faciliteiten met het Israëlische leger en andere partijen in het conflict - inclusief de coördinaten van deze school. 
Philippe Lazzarini
Frederic Eelbode
Frederic Eelbode

In het Gents UFO-gebouw staat nog altijd een dertigtal tenten

Een groep actievoerders blijft nog steeds actief in het Universiteitsforum (UFO) van de UGent. Pro-Palestijnse- en milieuactivisten hebben er op 6 mei een vijftigtal tenten opgesteld, maar ze moesten hun actie woensdag stopzetten. De universiteit stelde een ultimatum en vroeg een uitzetting. Die is nog niet uitgevoerd, maar de mogelijkheid tot politie-ingrijpen schrikt een grote groep bezetters niet af. Goed 24 uur na de deadline staan er nog steeds een dertigtal tenten in de inkomhal van het universiteitsgebouw. Hier en daar ontstaan wel lege plekken in de geïmproviseerde camping en sommige tenten lijken ook leeggehaald. 

Een harde kern activisten geeft aan dat ze niet willen vertrekken. Een geïmproviseerd fort, dat de activisten hebben gebouwd met afgedankte paletten, wordt verstevigd om te vermijden dat het zou breken onder het gewicht van activisten of politie-agenten die de uitzetting moeten uitvoeren.
Frederic Eelbode
Frederic Eelbode

Al 36.654 Palestijnen gedood in Gaza-offensief

Zeker 36.654 Palestijnen zijn gedood en 83.309 gewond geraakt sinds het begin van het militaire offensief van Israël in Gaza. Dat meldt het ministerie van Gezondheid van Gaza donderdag. In de afgelopen 24 uur werden ongeveer 68 Palestijnen gedood en 235 gewond, voegde het ministerie eraan toe.
Frederic Eelbode
Frederic Eelbode

Inbraak en vandalisme in VUB-studentenrestaurant naast Pro-Palestijnse bezetting

Er is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken in het VUB-studentenrestaurant op de campus Etterbeek. Daarbij werden meerdere pro-Palestijnse leuzen op de muren en tafels geplaatst. VUB dient klacht in tegen onbekenden en "verwacht" dat de aanpalende pro-Palestijnse bezetting publiekelijk afstand neemt van het voorval. 

De politie is donderdagochtend langsgeweest om vaststelling te doen van de feiten. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is. "Wat er woensdagnacht gebeurd is, is écht een brug te ver. Het volledige restaurant werd gevandaliseerd en daar tillen we zwaar aan. Dit is totaal onaanvaardbaar", concludeert het rectoraat.-
Frederic Eelbode
Frederic Eelbode

Israël: Soldaat gedood bij gevechten met Hezbollah aan Libanese grens

Bij een gevecht in het noorden van Israël, waar dagelijks grensoverschrijdende gevechten plaatsvinden met de Libanese Hezbollah, is een Israëlische soldaat om het leven gekomen. Dat meldt het leger donderdag. In het noorden grenst Israël met Libanon. Daar zijn beschietingen door de pro-Iraanse sjiitische militie Hezbollah dagelijkse kost.

Woensdag liet het leger weten dat "twee explosievendrones gelanceerd vanuit Libanon het Hurfeish-gebied hadden getroffen", een stad op minder dan 5 km van de demarcatielijn met Libanon. Premier Benjamin Netanyahu zei dat zijn leger klaar voor is voor een zeer intense operatie in het noorden. "Hoe dan ook zullen we de veiligheid daar herstellen."
Ester Meerman
Ester Meerman

Tientallen doden bij Israëlisch bombardement op VN-school

Het Israëlische leger heeft donderdagochtend vroeg een bombardement uitgevoerd op een school van het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook. Daar was volgens het leger een basis vanHamas en terreurorganisatie Islamitische Jihad ingericht. Persbureau AP heeft foto’s gepubliceerd waarop zeker twintig doden te tellen zijn.

"Gevechtsvliegtuigen van het leger hebben een precisieaanval uitgevoerd op een Hamas-basis in een school van UNRWA in de omgeving van Nuseirat", zegt het leger in een mededeling. Volgens Hamas - dat spreekt van een "afschuwelijk bloedbad" - zijn bij de aanval minstens 37 mensen omgekomen. Daarnaast vielen er meerdere gewonden, die worden overgebracht naar het al-Aqsaziekenhuis in Deir al-Balah. Volgens UNRWA gaat het om 35 tot 45 dodelijke slachtoffers.

Dat ziekenhuis liet eerder in de nacht nog weten dat het te maken had gekregen met een panne van een van zijn stroomgeneratoren, wat de medische hulpverlening in het gedrang brengt. Artsen Zonder Grenzen had voor de aanval nog gezegd dat het ziekenhuis sinds dinsdag "minstens 70 doden en meer dan 300 gewonden" te verwerken had gekregen na Israëlische bombardementen op het centrum van de Gazastrook, "vooral vrouwen en kinderen".-
Datawrapper
Tientallen doden bij Israëlische luchtaanval op VN-school in Nuseirat
https://www.datawrapper.de/_/lwpZO/
datawrapper.de
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Stanford-studenten gearresteerd die kantoor van rector bezetten, politieagent gewond

Een tiental demonstranten werd woensdag gearresteerd op de Stanford Universiteit in Californië nadat ze zichzelf gebarricadeerd hadden in het kantoor van de rector van de universiteit. Ze willen dat de universiteit de banden breekt met bedrijven die gelieerd zijn aan Israël.

Zo'n tien studenten drongen op de vooravond van de laatste lesdag van het lentekwartaal het gebouw van de administratie binnen, bericht de studentenkrant The Stanford Daily, terwijl nog eens zo'n vijftig studenten de handen ineensloegen en het gebouw omsingelden. "Palestina zal vrij zijn", zongen ze.

In een post op Instagram zei de groep Liberate Stanford dat een “autonome groep studenten” het kantoor van rector Richard Saller had bezet. De politie gebruikte een koevoet om het gebouw binnen te dringen, ongeveer twee uur nadat de demonstratie was begonnen, aldus The Stanford Daily. De universiteit zei dat er dertien mensen waren gearresteerd, dat er een agent gewond was geraakt en dat het gebouw “grote” schade had opgelopen.

Gearresteerde studenten zullen worden geschorst en laatstejaarsstudenten zullen geen toestemming krijgen om af te studeren, aldus de school.-
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Nucleaire waakhond VN neemt resolutie aan tegen Iran

De raad van gouverneurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin Iran wordt opgeroepen om beter samen te werken met het Agentschap. Dat meldden diplomaten tijdens de vergadering achter gesloten deuren.

In de raad van gouverneurs zetelen vertegenwoordigers van 35 landen. De resolutie tegen Iran werd voorgesteld door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Twintig landen stemden voor, twee tegen, en twaalf landen onthielden zich. Aanvankelijk werd de resolutie tegengehouden door de Verenigde Staten. Zij vreesden dat Iran net als bij eerdere resoluties zou reageren door zijn nucleaire activiteiten net te laten escaleren. 

De resolutie volgt op een eerdere van achttien maanden geleden. Daarin werd Iran gevraagd om (dringend) medewerking te verlenen aan het Internationaal Atoomenergieagentschap. Dat had op verschillende locaties uraniumsporen gevonden en wilde een verklaring van Iran. Momenteel worden twee van die locaties nog onderzocht. Het Agentschap wacht nog steeds op antwoorden van Iran over hoe de uraniumsporen daar terechtkwamen. 

"De raad van gouverneurs had Iran allang moeten aanspreken op zijn wettelijke verplichtingen. Iran moet dringend, volledig en ondubbelzinnig samenwerken met het Agentschap", zeiden het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland in een verklaring aan de raad over de door hen voorgestelde resolutie.-
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

"Gaza-offensief zal niet stoppen voor onderhandelingen met Hamas"

Een hervatting van de gesprekken tussen Israël en Hamas over een akkoord over de vrijlating van gijzelaars, zou geen opschorting van de oorlog in Gaza betekenen, zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant woensdag. “Elke onderhandeling met Hamas zou onder vuur worden genomen", aldus Galant in opmerkingen die door Israëlische media werden gepubliceerd.-
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Gespannen nationale Israëlische mars door Jeruzalem, sommigen scanderen "dood aan Arabieren"

Reuters
Duizenden Israëli's namen woensdag deel aan een jaarlijkse mars door Jeruzalem om de 'Dag van Jeruzalem' te herdenken. 

De betogers kwamen bijeen voor de Damascuspoort, een centrale ontmoetingsplaats voor Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Ze scandeerden anti-Arabische en anti-islamitische leuzen, dansten en zwaaiden met Israëlische vlaggen voor de mars van start ging. 

Vlak voor het begin van de mars raakte de menigte slaags met de politie. Daarbij raakten twee journalisten gewond. Verschillende Palestijnen werden gearresteerd. 

De politie zei 3.000 veiligheidsagenten in te zetten om de rust te bewaren. -
Reuters
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Palestijnse autoriteiten zeggen dat Israël watertoevoer op Westelijke Jordaanoever heeft verminderd

In een verklaring van het persbureau Wafa zeggen de Palestijnse autoriteiten dat het Israëlische waterbedrijf Mekorot de hoeveelheid water heeft verminderd die is toegewezen aan de gouvernementen Hebron en Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens de verklaring werd er ongeveer 35 procent minder water opgepompt uit de belangrijkste bron voor de twee gouvernementen.

De Palestijnse waterautoriteit benadrukte dat die vermindering, aan het begin van het hete en droge zomerseizoen, het jaarlijkse watertekort voor de gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever zal verergeren. -
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Israëlische regering laat leger 50.000 bijkomende reservisten oproepen

De Israëlische regering staat het leger toe om 50.000 bijkomende reservisten op te roepen. Indien nodig zal het voortaan 350.000 reservisten kunnen oproepen, tegenover 300.000 tot nu toe. Dat bericht de krant Times of Israel woensdag.

Volgens een kopie van de beslissing die gepubliceerd werd door een reporter van het radionetwerk van het leger, Shahar Glick, blijft de beslissing van kracht tot 1 augustus, schrijft Times of Israel. De krant citeert ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, woensdagvoormiddag aan de Libanese grens. "We zijn klaar voor zeer intense operatie in het noorden", zei hij.

De extreemrechtse minister van Veiligheid van Israël, Itamar Ben-Gvir, riep eerder deze week op tot een oorlog met de sjiitische militie Hezbollah, die actief is in Libanon. Volgens hem is het onaanvaardbaar dat delen van Israël worden aangevallen en inwoners worden geëvacueerd, terwijl er vrede heerst in Libanon. (blg) -
Christoph Meeussen

Israëlisch minister blijft coalitie "verstoren" tot Netanyahu details geeft over mogelijke deal

De uiterst rechtse Israëlische minister Itamar Ben-Gvir belooft dat zijn partij Otzma Yehudit de heersende coalitie zal blijven "verstoren". Daarover plaatste de minister van Nationale Veiligheid een bericht op X. Hij is niet tevreden dat premier Benjamin Netanyahu geen details vrijgeeft over een voorgenomen Gaza-deal, te midden van gesprekken over een staakt-het-vuren. Daarover bericht Reuters.

Onder meer Ben-Gvir had eerder aangegeven geen deal te willen sluiten met de islamistische groepering Hamas om de oorlog te beëindigen in ruil voor de vrijlating van gijzelaars.

Netanyahu heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlische parlement, maar de tweet van zijn minister van Nationale Veiligheid legt almaar diepere breuklijnen in het oorlogskabinet bloot. -

Lees ook
Christoph Meeussen

Netanyahu: Israël is klaar voor "zeer intense operatie" aan Libanese grens

"We zijn klaar voor een zeer intense operatie in het noorden. Hoe dan ook zullen we de veiligheid daar herstellen." Dat heeft de Israëlische president Benjamin Netanyahu woensdag gezegd.

In het noorden grenst Israël aan Libanon. Daar zijn beschietingen door de pro-Iraanse sjiitische militie Hezbollah dagelijkse kost. De verklaring komt midden in de oorlog in de Gazastrook tussen Israël en de Palestijnse islamistische beweging Hamas, waarvan Hezbollah een bondgenoot is.

De uiterst rechtse bondgenoten van Netanyahu, de ministers Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich, hebben de afgelopen dagen allebei opgeroepen tot dringende actie om de veiligheid in het noorden van Israël te herstellen.

Bijna acht maanden van grensgeweld hebben in Libanon aan minstens 455 mensen het leven gekost, de meesten strijders, en bijna 90 burgers, volgens een telling van AFP. Aan Israëlische kant zijn volgens de autoriteiten minstens 14 soldaten en 11 burgers gedood in de gevechten.

De vuurgevechten tussen Israël en Hezbollah zijn de afgelopen dagen geïntensiveerd, waarbij het Israëlische leger steeds meer aanvallen uitvoert op Libanees grondgebied.-
Christoph Meeussen

Israël versterkt militair offensief, 44 doden in Gaza

Israël heeft te midden van gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren woensdag een nieuwe aanval aangekondigd tegen Hamas in centraal Gaza. Palestijnse dokters spreken intussen van tientallen doden bij luchtaanvallen. Volgens Gazaanse gezondheidsautoriteiten staat de teller sinds dinsdag op minstens 44 nieuwe Palestijnse doden.

"Het lawaai van de bombardementen duurde de hele nacht voort", zegt Aya (30), een ontheemde vrouw in Deir Al-Balah tegenover Reuters. Volgens het Israëlische leger troffen straaljagers Hamasmilitanten in centraal Gaza "gefocust met aanwijzingen van inlichtingendiensten", en dat in de buurt van Al-Bureij, een van de oudste vluchtelingenkampen in Gaza.

Inwoners vertellen dat het Israëlische leger ook verschillende nabijgelegen dorpen bestookte. "Iedere keer dat ze spreken over een wapenstilstand, zet de bezetter een dorp of vluchtelingenkamp in als drukkingsmiddel", zei Aya nog. "Waarom moeten burgers veilig in hun huis of tent deze prijs betalen? Waarom kunnen Arabieren en de wereld deze oorlog niet stoppen?" -
Christoph Meeussen

Man schiet op Amerikaanse ambassade in Libanon

Een Syrische man heeft woensdagochtend schoten gelost op de Amerikaanse ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat meldt het Libanese leger. Bij het incident raakte niemand van de ambassade gewond. De verdachte werd gearresteerd.

"De ambassade werd het doelwit van een Syrische man", verklaarde het Libanese leger. "Militairen die zich in de omtrek bevonden, reageerden op de schoten." De vermoedelijke dader is naar het ziekenhuis gebracht. De Amerikaanse ambassade bevestigt dat er "dicht bij de ingang" werd geschoten en bedankt de Libanezen voor hun snelle ingrijpen.

Het is al de tweede keer in een jaar tijd dat er wordt geschoten op de ambassade. In september 2023 opende een andere man het vuur op het gebouw. Daarbij raakte ook niemand van het ambassadepersoneel gewond. De dader zou toen gehandeld hebben uit wraak, omdat het veiligheidspersoneel van de ambassade hem vernederd had.

De ergste aanval op een Amerikaanse ambassade in het Midden-Oosterse land was in 1983. Toen kwamen 63 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag van een terrorist. De Islamitische Jihad eiste die aanval op, een terreurgroep die volgens Washington linken heeft met Hezbollah. -
Christoph Meeussen

Israël zegt controversieel militair detentiekamp voor Palestijnen geleidelijk stop te zetten

Israël zegt dat het geleidelijk aan een militair detentiekamp zal sluiten waar opgesloten Palestijnen volgens ngo's werden mishandeld. De Sde Teiman-site, in de Negev-woestijn, werd geopend na de grootschalige, dodelijke aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, die tot de oorlog in Gaza heeft geleid. Er werden tot 1.400 Palestijnen vastgehouden die sinds de oorlog in Gaza werden gevangengenomen. 

Israëlische klokkenluiders verklaarden dat verschillende Palestijnse gevangenen constant geblinddoekt werden en dat hun bewegingsvrijheid extreem werd ingeperkt. Artsen zouden soms ledematen hebben moeten amputeren vanwege verwondingen door het continu dragen van boeien. 

Het Israëlische leger "onderzoekt" de dood van Palestijnen die werden opgepakt tijdens de Gaza-oorlog, net als overlijdens in het Sde Teiman-kamp.

In een rechtszaak over het militaire kamp heeft een openbaar aanklager laten weten dat 700 van de 1.400 gedetineerden al verplaatst zijn naar een gevangenis op de Westelijke Jordaanoever, dat 500 van hen in de komende weken zouden verhuizen, en dat voor 200 gedetineerden nog een beslissing moet worden genomen. -