© RR

Janssen Pharmaceutica is aantrekkelijkste werkgever

Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica is de meest aantrekkelijke werkgever uit de privésector. Dat blijkt uit een onderzoek van arbeidsmarktspecialist Randstad. Het bedrijf wordt beschouwd als een goede betaler en een bron van werkzekerheid.

christof willocx

Randstad heeft aan elfduizend Belgen gevraagd bij welk bedrijf ze het liefst zouden willen werken. Het onderzoek peilt dus naar de aantrekkelijkheid van een bedrijf bij buitenstaanders. In een arbeidsmarkt waar bedrijven elkaar sterk beconcurreren om de vele vacatures ingevuld te krijgen, levert die bevraging interessante informatie op.

De ondervraagden mochten voor elk bedrijf dat ze kenden, aangeven hoe graag ze ervoor wilden werken. Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica, dat 3800 mensen tewerkstelt in Beerse en 700 in Geel, kwam als primus uit de bus. 47 procent van de ondervraagden geeft een score van minstens vier op vijf aan het bedrijf.

“We doen dit onderzoek al sinds het jaar 2000. Het is al de vierde keer dat Janssen Pharmaceutica wint. De laatste overwinning dateert wel al van 2007”, zegt Jan Denys, woordvoerder van Randstad.

“Janssen Pharmaceutica scoort vooral goed omdat mensen het bedrijf beschouwen als een goede betaler en een bron van werkzekerheid, interessante jobs en veel toekomstmogelijkheden.”

Dat loon niet de eerste factor zou zijn waar mensen naar kijken als ze een job zoeken, is volgens het onderzoek van Randstad een fabeltje.

Liefst 65 procent van de werknemers vindt het loonpakket belangrijk bij de keuze van eender welke werkgever. Daarmee haalt loon het van werkzekerheid (55 procent), werksfeer (54 procent) en de balans tussen werk en privé (50 procent).

348 nieuwe vacatures

De verkiezing van Janssen Pharmaceutica tot meest aantrekkelijke werkgever van België komt voor het bedrijf op een zeer goed moment. “We hebben sinds begin dit jaar 348 nieuwe vacatures gelanceerd”, zegt Hilde Claes, personeelsdirecteur van Janssen Pharmaceutica.

“Daarvan staan er nog zo’n tweehonderd open. We zoeken hoogopgeleide specialisten in de oncologie, burgerlijke ingenieurs en informaticaspecialisten. Maar we hebben in de vestiging in Beerse evengoed tientallen lager geschoolde operatoren nodig die de chemische ingrediënten in capsules kunnen steken en de capsules in doosjes kunnen doen.”

Raakt de meest aantrekkelijke werkgever van het land makkelijk aan nieuwe werknemers? “Het is toch moeilijker dan enkele jaren geleden. Wij voelen de hoogconjunctuur dus ook”, zegt Hilde Claes.

“We slagen er vooral niet in om mensen van allochtone origine aan te trekken. Om een of andere reden reageren die mensen nauwelijks op vacatures van ons bedrijf. Daarom organiseren we op dinsdag 8 mei in Beerse een rondleiding aan zo’n vijftig nieuwe Belgen. We stellen hen onze vacatures voor en gaan na waarom die mensen zo moeilijk de weg naar ons bedrijf vinden.”

Personeel mag ‘neen’ zeggen

Janssen Pharmaceutica wil ook voorop lopen in de combinatie van werk met een privéleven. “Wij leren onze leidinggevenden om tijdig signalen van een aankomende burn-out bij het personeel te herkennen”, zegt Hilde Claes. “En we leren onze werknemers ook om ‘neen’ te zeggen. Er is een grens aan het beschikbaar zijn voor het werk.”

“Wij stimuleren onze werknemers ook om tijdig van job te veranderen, zodat ze niet vastgeroest geraken. Ze krijgen begeleiding in de zoektocht naar een nieuwe functie in ons bedrijf, en we begeleiden hen ook in het denkproces om iets buiten ons bedrijf te gaan doen.”

“We hebben bijvoorbeeld al werknemers geholpen om hun droom om les te geven in het onderwijs waar te maken, en hebben enkele van onze mensen gestimuleerd om een eigen bedrijf op te richten. Ons bedrijf is maar goed als onze werknemers zich ook goed voelen.”