Direct naar artikelinhoud
Multimedia

Vijf goede redenen om een refurbished (opgeknapt tweedehands) toestel te kopen

Een refurbished laptop werkt gegarandeerd goed, en is stukken goedkoper dan een nieuw apparaat.Beeld Rawpixel/Unsplash

Tweedehands elektronica kopen houdt altijd een risico in, maar dat risico wordt tot een minimum herleid wanneer je een tweedehands apparaat koopt van een verdeler die alle teruggenomen apparaten ordentelijk herstelt. Hier zijn vijf uitstekende redenen om de stap naar ‘refurbished’ te wagen.

1. Je koopt een toestel aan een veel aantrekkelijkere prijs

Koop je tweedehands, dan lever je altijd wat in (zie punt twee), maar het belangrijkste voordeel van een refurbished apparaat is natuurlijk dat de aankoopprijs een stuk lager ligt. Belangrijk is dan wel dat je goed prijzen gaat vergelijken van tweedekansapparaten versus aanbiedingen versus actuele winkelprijzen. Bekijk hier de prijzen van gloednieuwe smartphoneslaptops en tablets.

2. Lichte gebruikssporen? Geen probleem 

De binnenkant van een refurbished smartphone, laptop of tablet is altijd goed onder handen genomen door de partij die het toestel verkoopt, maar aan de buitenkant is het vaak een ander paar mouwen. Zo zie je vaak dat er toch een paar krasjes, verkleuringen en andere kleine maar zichtbare beschadigingen aan de behuizing zijn. Die zitten natuurlijk wel verrekend in de lagere prijs. Er zijn altijd manieren te vinden om dit minder te doen opvallen; de meeste mensen trekken hun laptops, smartphones en tablets dan ook vaak hoesjes aan of plakken ze vol stickers.

3. De kwaliteit is gegarandeerd

Gelijklopend met de prijs is er het feit dat refurbished apparaten grondig gecheckt en getest zijn op fouten, en cruciale onderdelen waar nodig zijn vervangen. Die opknapbeurt gebeurt meestal door het bedrijf dat het refurbished toestel verkoopt, maar vaak is het daarin gebonden aan strenge regels door de fabrikant. Zeker bij Appletoestellen moet ieder apparaat dat opnieuw in de handel wordt gebracht eerst terug door het merk worden gecertificeerd.

4. Het toestel valt vaak zelfs nog onder garantie

Ook voor refurbished toestellen krijg je nog vaak een stevige garantieperiode.  Wanneer er toch problemen ontstaan binnen pakweg een jaar, heb je altijd nog verhaal bij de verkoper.

5. Milieuvriendelijk alternatief voor een nieuw toestel

Het laatste voordeel voel je misschien minder in je portemonnee, maar het kan toch een beetje extra zielenrust geven. Het toestel dat je hebt gekocht wordt niet vroegtijdig op de schroothoop gegooid. Een smartphone, tablet, laptop of ander toestel dat een tweede leven krijgt, is er weer een minder dat giftige stoffen (zoals lood, koper en zink) kan lekken in de aardbodem.

TIPBekijk hier alle aanbodadvertenties met o.a. refurbished- en tweedehandstoestellen op Tweakers.net.

Lees ook:

Gerucht: Apple heeft draadloze lader AirPower in productie genomen

Zo lang gaat jouw huidige iPhone nog mee

De vijf slechtste dingen om te doen met je smartphone