Direct naar artikelinhoud
Schumacher

Hoe zou het eigenlijk zijn met... Michael Schumacher? “Er zijn dingen in het leven die je beter niet weet”

Bezoekers op de tentoonstelling ‘Michael 50' in Italië.Beeld Photo News

Hoe gaat het met Michael Schumacher, vijf jaar na zijn skiongeluk? De familie houdt de lippen stijf op elkaar, en commentator Allard Kalff, die goed bevriend is met Michaels vrouw Corinna, weet waarom: “Bij Schumacher was privé altijd privé.”

Michael Schumacher zag Lewis Hamilton eind oktober weer dichter bij zijn record komen. Hij zat in zijn rolstoel voor de televisie toen de Brit in Mexico zijn vijfde formule 1-titel won. De voormalige Ferrari-baas Jean Todt had het liever niet verteld, maar in een interview met Auto Bild gaf hij toe dat hij de race samen met Schumacher had bekeken in zijn huis in Zwitserland. Met zulke snippertjes nieuws moet de wereld het al vijf jaar doen. En dan kwam het nog van een betrouwbare bron. Meestal gaat het om berichten van boulevardbladen, doorspekt met termen als 'zouden', 'naar verluidt' en 'volgens ingewijden'.

Schumacher is op 3 januari 50 geworden, maar hoe het met hem gaat, is één van de best bewaarde geheimen in de sport. Op 29 december 2013, een jaar na zijn tweede en definitieve afscheid van de formule 1, kwam hij bij het skiën in de Franse Alpen zwaar ten val. Door de klap met zijn hoofd op een rots barstte zijn helm in drie stukken. Een half jaar lang hielden artsen hem in coma. Daarna werd hij naar zijn riante landgoed aan het meer van Genève overgebracht.

‘Wat je ook vertelt, het is nooit genoeg. Dan is het beter om niets te zeggen. Wat schiet je ermee op als je meer weet? Dat je in de kroeg kunt zeggen: ‘Goh, wat erg van die Schumacher, hè’?’
Allard Kalff

Daar leeft de zevenvoudige wereldkampioen in volledige afzondering. Hoge bomen en hekken houden indringers buiten. De familie geeft geen updates over zijn gezondheid, al heeft ze vorige week bij hoge uitzondering laten weten dat ‘hij in de best mogelijke handen is’ en dat de familie ‘al het mogelijke doet om hem te helpen’. De autosportpers respecteert zijn privacy. Zelfs via de sociale media lekt zelden iets uit.

Oud-coureur en autosportcommentator Allard Kalff (56) zag Schumacher vijf jaar en twee maanden geleden voor het laatst. Met zijn vrouw Corinna heeft hij al 31 jaar contact. Zij was ooit de vriendin van Heinz-Harald Frentzen, die in dezelfde juniorenklasse als Kalff racete en later ook de formule 1 haalde.

“Altijd was ze erbij. Later kreeg ze iets met Michael. Corinna overtuigde me acht jaar geleden om te beginnen met paardrijden. Het is mijn nieuwe passie geworden. Sindsdien hebben we weer meer contact.”

Een paar keer per jaar komt hij naar haar paardenranch, 10 kilometer van hun huis in Gland. Afgelopen week nog had hij contact met haar. Vragen hoe het met haar man gaat, doet hij niet. “Het is aan de familie om iets te vertellen, niet aan mij om ernaar te vragen. Er zijn dingen in het leven die je graag wilt weten en dingen die je beter niet weet. Ik kan eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe het met Michael gaat. Het gaat mij ook niet aan. De familie wil mij niet opzadelen met een geheim. Buiten zijn gezin en het personeel zijn de mensen die hem zien op de vingers van één hand te tellen. En die houden hun mond. Een vriendin van me werkt voor Corinna, en zij heeft een geheimhoudingsverklaring van dertig pagina's moeten tekenen.”

Hoe zou het eigenlijk zijn met... Michael Schumacher? “Er zijn dingen in het leven die je beter niet weet”
Beeld Getty

Kalff denkt niet dat het beter zou zijn als de familie af en toe een verklaring uitbrengt over de conditie van Schumacher. “Wat je ook vertelt, het is nooit genoeg. Dan is het beter om niets te zeggen. Er valt ook niets te melden. Hij is thuis afgeschermd, er komt niemand bij hem. Wat schiet je ermee op als je meer weet? Dat je in de kroeg kunt zeggen: ‘Goh, wat erg van die Schumacher, hè’? 

“Bij Schumacher was privé altijd privé. Hij was nergens gelukkiger dan in Amerika, waar hij ongestoord over straat kon lopen.”

Dood in de cel

Schumacher zit in een rolstoel en kan niet lopen. Meer is er niet bekend. Andere berichten zijn uit de tweede of derde hand. Een medisch team van vijftien man staat hem bij, en de kosten zouden al meer dan 20 miljoen euro bedragen. De man die zeven keer wereldkampioen werd en een recordaantal van 91 races heeft gewonnen, kan zijn huis niet uit en kan vermoedelijk niet praten. Wel zou hij soms emoties tonen. “Als we Michael in zijn rolstoel voor het raam zetten en hij kijkt uit op de bergen en het meer van Genève, dan moet hij soms huilen”, zou een anonieme verzorger onlangs hebben verteld.

Twee keer werd er iets gelekt. In 2014 werden medische gegevens gestolen en aan de media aangeboden. Niemand hapte toe. De verdachte, die werkte voor het reddingsbedrijf dat Schumacher bijstond, werd gearresteerd. Nog vóór hij kon worden berecht, beroofde hij zich van het leven in zijn cel. Een jaar later smokkelde iemand een foto van Schumacher mee uit zijn huis. De opname moest een enorm bedrag opleveren, maar werd nergens afgedrukt. In 2017 heeft een rechtbank het Duitse blad Bunte een boete van 50.000 euro opgelegd omdat het onterecht had gemeld dat Schumacher twee jaar na zijn ongeluk weer kon lopen.

‘Ik denk dat Michael na zijn afscheid van de formule 1 erg uitkeek naar een rustig familieleven. Het is dubbel treurig dat hij niet krijgt wat hij wilde. Of misschien wel. We weten het niet’

Zoon Mick (19), die met zijn vader op de piste stond op het moment van het ongeluk, wordt met rust gelaten. Hij is ook autocoureur, en na een succesvol seizoen in de formule 3 racet hij in 2019 in de formule 2, het voorportaal van de koningsklasse. Zowel bij Ferrari als Mercedes is hij altijd welkom, hebben de teams beloofd. Dochter Gina-Maria (21) is net als haar moeder succesvol in de paardensport.

Kalff: “Ik denk dat Michael na zijn afscheid van de formule 1 erg uitkeek naar een rustig familieleven. Het is dubbel treurig dat hij niet krijgt wat hij wilde. Of misschien wel. We weten het niet.”