© Karel Hemerijckx

Finn zit in rolstoel maar voldoet volgens dokter niet aan vereisten voor parkeerkaart

Sofie Vanvoorden, de Neerpeltse moeder van een zoon met een beperking, is radeloos. Nu haar zoon van het ziekenfonds een rolstoel kreeg, krijgt ze van de FOD Sociale Zekerheid geen parkeerkaart meer voor personen met een handicap.

Gunter Willekens en Lies Vanbets

WIE?

Naam: Sofie Vanvoorden (36) en Finn (7)

Waar: Wolfsbeemden, Langdorp

WAT?

Voor mensen met een mobiele beperking is zoiets als een parkeerkaart levensnoodzakelijk. Maar een mens moet al heel erg beperkt zijn vooraleer hij de kaart krijgt.

Finn werd geboren in 2011. Het was geen rimpelloze bevalling. De jongen werd gehaald met een spoedkeizersnede, en overgebracht naar de afdeling neonatale intensieve zorgen van Gasthuisberg. “Er werd me verteld dat Finn geen normale start had genomen”, zegt Sofie. “Na enkele maanden was de diagnose gesteld: Finn leed aan het zeldzame syndroom van Prader-Willi. Het is een genetische aandoening, die verantwoordelijk is voor een reeks kenmerken. Bij Finn leidde het er onder meer toe dat hij niet mobiel is.”

“Ik ‘geniet’ van verhoogd kindergeld en andere ‘voordelen’, zoals een parkeerkaart voor personen met een handicap. Deze parkeerkaart werd uitgereikt in 2013 en had een geldigheid tot 31 oktober 2017… Ondertussen is de kaart dus verlopen.”

“Ik vroeg een verlenging aan voor de parkeerkaart, maar dit werd geweigerd. Mijn zoon voldoet volgens de controlearts niet aan de criteria die voorzien zijn in het ministerieel besluit van 7 mei 1999.”

“In dat besluit staan de voorwaarden waaraan men moet voldoen om een parkeerkaart te krijgen. Je moet bijvoorbeeld oorlogsinvalide zijn, verlamd zijn aan beide benen, simpelweg niet zelfredzaam, of toelating krijgen van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om een mobiliteitshulpmiddel zoals een rolstoel aan te kopen.”

“Mijn zoon voldoet aan verschillende voorwaarden. Hij kan geen 500 meter stappen. Toch krijgen we die parkeerkaart niet. Begrijpe wie begrijpen kan. Maar ik snap er niets van. Moet Finn dan eerst nog een oorlogsinvalide worden en geamputeerde ledematen hebben voordat hij zijn kaart terugkrijgt?”

“Ik kan de beslissing binnen de drie maanden aanvechten op de arbeidsrechtbank van Leuven. Alsof ik niets anders te doen heb. Moedeloos word ik ervan.”

OPGELOST?

De Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, in handen van de Limburgse staatssecretaris Zuhal Demir, neemt de vraag van Sofie Vanvoorden onder de loep, maar kon vorige week - omwille van omstandigheden - niet tot een oplossing komen. Maar dat betekent niet dat die oplossing er niet kàn komen.

“Wij hebben de vraag van Sofie Vanvoorden en haar zoontje Finn goed ontvangen en aan de Directie-Generaal Personen met een Handicap gevraagd om alle informatie te verzamelen, die relevant is om een afgestemd en helder antwoord te geven aan mevrouw Sofie Vanvoorden, over de aanvraag van Finn. Dit vergt echter enige tijd. Omdat het bovendien om een persoonsgebonden dossier gaat, hebben we besloten om geen halve informatie mee te geven in de rubriek Voor U Opgelost, maar rechtstreeks contact op te nemen met Sofie zodra die informatie volledig is.”

Voor U Opgelost volgt de zaak uiteraard op. Van zodra Sofie antwoord heeft gekregen, brengen we u op de hoogte van de beslissing van de Directie-Generaal en het kabinet Zuhal Demir.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer