Direct naar artikelinhoud
Tennis

Wat brengt het tennisjaar 2019?

Serena Williams verloor deze week van haar zus Venus op de Mubadala World Tennis Championship in Abu Dhabi.Beeld EPA

Wie grijpt de macht op het WTA-circuit? Wint Serena Williams op haar 37ste haar 24ste grandslamtitel? En geraakt Elise Mertens in de top tien? De vrouwentour kondigt zich onvoorspelbaar aan. Topcoach Wim Fissette gidst ons 2019 binnen.

De naar Hasselt uitgeweken Truienaar Wim Fissette (38) heeft stilaan een indrukwekkend cv: grandslamtitels met Clijsters en Kerber, grandslamfinales met Halep en Lisicki plus sterke prestaties met Konta en Azarenka. Een man met naam en faam dus.

Fissette viel in oktober van dit jaar echter ten prooi aan de wisselvalligheid van de vrouwelijke toppers. Ondanks een supersterk seizoen met Angelique Kerber - zij won Wimbledon en werd verkozen tot Duitse sportster van het jaar - kwamen ze niet tot een (financiële) akkoord voor een voortzetting van hun samenwerking.

"Het komt meer en meer voor op het circuit", geeft Fissette toe. "Maar ik had toen al enkele voorstellen op zak en ben vrij snel bij Azarenka uitgekomen. Ik heb heel goede herinneringen aan onze vorige samenwerking in 2015-2016. Ik voelde veel ambitie en de wil om opnieuw aan de top te geraken. Ik weet dat ze de laatste twee jaar geen grote prestaties meer heeft neergezet (Azarenka sukkelde met blessures en zat in een vechtscheiding, FDW), maar ik wil haar graag vergelijken met Djokovic. Die is ook anderhalf jaar op de dool geweest met zijn vertrouwen, maar eens die trein liep, was die bijna niet meer te stoppen. Dat verhaal hoop ik ook met Azarenka mee te maken."

‘Niet twijfelen. Mertens kan die stap naar de top tien zetten’
Wim FissetteTenniscoach

Azarenka (WTA 51) kan daarbij geholpen worden door een gebrek aan hiërarchie op het WTA-circuit. "Er is geen absolute topper die erbovenuit steekt", weet Fissette. "In de top twintig kan iedereen van iedereen winnen. Ik zie dan ook een heel boeiend jaar aankomen."

Een seizoen waarin alle ogen wederom op Serena Williams gericht zullen zijn. "Haar enige doel zal zijn om die 24ste grandslamtitel te winnen", zegt Fissette. Daarmee zou ze Margaret Court evenaren. "In 2018 slaagde Williams erin, zonder sterke voorbereiding, om toch twee grandslamfinales te halen. Mits een goede start dit jaar moet je haar zeker bij de favorieten rekenen."

Nieuwe generatie

Een eerste testje op het exhibitietoernooi van Abu Dhabi ging alvast mis. Serena Williams verloor donderdag van haar één jaar oudere zus Venus met 4-6, 6-3, 10-8. Het was haar eerste match sinds de verloren US Open-finale, waarin ze het aan de stok kreeg met de umpire.

"Iedereen heeft er maanden over gesproken", zei Serena Williams. "Het is beter om vooruit te kijken naar mooiere dingen." Zoals de Australian Open, die op 14 januari van start gaat in Melbourne.

Tegenstand zal er komen van de nieuwe generatie met Osaka, Sabalenka en Kasatkina. "Elise Mertens hoort daar ook bij", vindt Fissette. "De laatste jaren heeft ze altijd een stap voorwaarts kunnen zetten, er is nu geen reden om te twijfelen dat ze niet die stap naar de top tien zou kunnen maken. Ze blijft zoeken naar verbetering en lijkt met haar nieuwe coach, de ervaren David Taylor, nu een goede band te hebben.

"Het bijstellen van haar toernooiplanning, minder dubbel, wordt belangrijk. Daarbij moet ze nog fysiek sterker worden om haar aanvallend tennis te kunnen blijven brengen. Met Sam Verslegers (osteopaat, FDW) mee in het team heeft ze daarvoor de wel de juiste man aangetrokken."