Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Vooruit pakt uit met verkiezingsbelofte: minimumloon van 15 euro per uur

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere vanavond op de 1 mei-viering van de partij in Gent.Beeld BELGA

Aan de vooravond van 1 mei roeren de Vlaamse socialisten de rode trom. Ze eisen dat het minimumloon wordt opgetrokken van 12,3 naar 15,2 euro per uur, goed voor een bruto maandloon van 2.500 euro. ‘Wie elke dag gaat werken, moet deftig kunnen leven’, zegt voorzitter Melissa Depraetere.

Koopkracht, koopkracht, koopkracht. Dat is de rode draad in de speech die Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere dinsdagavond gaf op de 1 mei-viering in Gent. Op enkele weken voor de verkiezingen plaatsten de socialisten daar nog een tikje luider dan gewoonlijk hun socialistische eisen en verworvenheden in de verf. Ook PS-voorzitter Paul Magnette was er bij.

Speerpunt is de verhoging van de minimumlonen tot 15,2 euro bruto per uur. Op dit moment is dat 12,3 euro. Wie een voltijdse baan heeft, zou na de verhoging 2.500 euro bruto overhouden per maand. “Wie elke dag gaat werken, verdient een loon waarvan ze deftig kunnen leven”, zei Depraetere. “Tegelijk vergroot dit het verschil tussen werken en niet werken, waardoor veel meer mensen zullen willen gaan werken.”

Weg van migratie

Een plechtige kiesbelofte is ook het behoud van de automatische indexering van de lonen. “Ik ga daar kort over zijn: wij gaan die blijven toepassen”, zei Depraetere strijdvaardig. Daarnaast schaart Vooruit zich achter de eis van de socialistische vakbond om de loonnormwet aan te passen. Die bepaalt op basis van de lonen in omliggende landen hoeveel onze lonen mogen stijgen, wat op dit moment nul procent is.

Volg al het nieuws over de verkiezingen ook in onze liveblog

Opvallend is dat Depraetere in haar speech met geen woord over migratie repte, nadat ze afgelopen weekend nog het voorstel lanceerde om nieuwkomers niet langer automatisch een leefloon te geven. Wel een ‘integratiesteun’ in de eerste drie jaar na aankomst, op voorwaarde dat ze een verplicht integratietraject met taallessen en begeleiding naar werk zouden volgen.

Het voorstel leidde hier en daar tot kritiek vanop de linkerflank. Of Vooruit het thema daarom even laat bekoelen? Absoluut niet, klinkt het binnen de partij. “Het is gewoon de Dag van de Arbeid, en draait altijd om koopkracht.”