Seksueel misbruik

Ook in beroep 20 jaar cel voor zanger R. Kelly

R. Kelly in 2019.© Matt Marton

De straf van twintig jaar cel voor de voormalige Amerikaanse r&b-zanger R. Kelly voor beelden van kindermisbruik en afpersing is terecht. Dat oordeelde een rechtbank in Chicago na beroep van de zanger.

cm

R. Kelly, bekend van onder andere de hits ‘I believe I can fly’ en ‘If I can turn back the hands of time’ werd in 2021 schuldig bevonden aan het leiden van een organisatie met als doel het misbruiken van vrouwen en meisjes. Het kwam de zanger op dertig jaar cel te staan. Hij werd in Chicago later tot nog eens twintig jaar cel veroordeeld. De Amerikaan ging tegen beide uitspraken in beroep.

De advocaten van Kelly, die de aantijgingen altijd heeft ontkend, meenden dat de veroordeling van twintig jaar cel niet geldig was. Maar de jury bestempelde het beroep als een poging van Kelly om de aanklacht volledig te ontlopen en ging er niet in mee. Daarover berichtte de Amerikaanse zender ABC News.

Strijd niet voorbij

Maar Kelly geeft niet op. Zijn advocaat Jennifer Bonjean verklaarde dat ze het Amerikaanse Hooggerechtshof willen vragen de uitspraak te herzien. “We zijn teleurgesteld in de uitspraak, maar onze strijd is nog lang niet gestreden.”

Openbare aanklagers in Kelly’s geboortestad Chicago eisten eerder een vijf jaar langere straf dan de twintig jaar cel. Bovendien wilden ze dat de straf maar zou ingaan na Kelly’s eerdere straf van dertig jaar. Dat verzoek werd afgewezen. De zanger mag beide straffen tegelijkertijd uitzitten.