Direct naar artikelinhoud
NieuwsBasketbal

Bij James neemt frustratie de bovenhand in mogelijk zijn laatste seizoen

LeBron James dunkt in de wedstrijd tegen Denver Nuggets. De Lakers staan op een zucht van de uitschakeling.Beeld ANP / EPA

Basketbalteam Los Angeles Lakers staat 3-0 achter tegen Denver Nuggets in de play-offs en mag bijna een kruis maken over het NBA-seizoen. Doet LeBron James (39) er na de Olympische Spelen nog een jaar bij?

“Het einde komt dichterbij. Nog één zware nacht en het seizoen zit erop”, stond vrijdagochtend in de krant LA Times. Daar kunnen uithangborden LeBron James en Anthony Davis allicht niets meer aan veranderen. Hun Lakers werden al elf keer op rij (reguliere seizoen meegeteld) geklopt door de Nuggets van Nikola Jokic.

De komende weken zal er weer druk worden gespeculeerd over de toekomst van James. Veertig jaar wordt hij op 30 december. Wat heeft hij nog te bewijzen? Niets. Maar eens een winnaar, altijd een winnaar.

Na het verlies van game 2 in Denver, waarin hij zelf een beslissende korf miste in het slot, reageerde James furieus wegens een beslissing van de scheidsrechters in het voordeel van Denver. “Ik snap eerlijk gezegd niet wat er gebeurt bij dat Replay Center. Het is niet de eerste keer dat ik dit zeg. ‘D-Lo’ (D’Angelo Russell, FDZ) wordt duidelijk geraakt in het gezicht. Ik vind het echt onbegrijpelijk.” James legde zijn microfoon neer en stapte verongelijkt weg.

Ruzie met de ref

Ligt het enkel aan het Replay Center, zeg maar de VAR, dat de Lakers 3-0 achterstaan in de series tegen Denver? Neen, hoegenaamd niet.

James gaat in discussie met de referee.Beeld AP

In de drie wedstrijden gooiden James en co. telkens een voorsprong van meer dan tien punten weg. In de tweede match waren het er zelfs twintig. Zoiets gebeurde voor het laatst in maart 2016.

Het probleem ligt dieper. De ploegmaats van James en Davis presteren ondermaats. De twee sterspelers scoorden in game 3 samen 59 punten, de andere starters kwamen samen niet verder dan 27 punten.

Bovendien zwelt de kritiek op coach Darvin Ham aan. Davis: “Er zijn momenten dat we niet weten wat we aan het doen zijn, zowel aanvallend als verdedigend.”

De kans dat de Lakers zich alsnog plaatsen voor de volgende ronde lijkt nihil. Hun laatste titel dateert van 2020.

Vrije speler

In een Instagram-post twee weken geleden schreef James: “21 seizoenen. Geen limieten.” Alleen hij weet hoe zijn toekomst eruitziet. “Ik hou van deze sport, al weet ik ook wel dat ik niet nog eens 21 jaar zal spelen”, zei hij onlangs in Amerikaanse media.

In principe kan hij een free agent worden in de zomer. “Maar ik ben een Laker en ik ben daar tevreden mee. Hoelang dat nog zal zijn, dat weet ik niet. Het belangrijkste voor mij is mijn gezondheid.”

James is nu al de speler met de meeste minuten in de geschiedenis van de NBA. Met een 22ste seizoen zou hij Vince Carter evenaren. Maar eerst game 4 tegen Denver. Worden de Lakers uitgeschakeld, dan zal James zijn focus verleggen naar de Olympische Spelen van Parijs. Daar treden de Verenigde Staten aan met een heus dreamteam.

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door 👑 (@kingjames) op