Een delegatie van de gemeenteraad en lokale LGBTQIA+-organisaties met de nieuwe pridevlag.© Ward Bosmans

Dijlestad hijst pridevlag op Internationale Dag tegen Holebifobie: “Wie de liefde aanvalt, kiest haat als zijn beste vriend”

Mechelen -

Nog het ganse weekend wappert op de Sint-Romboutstoren de nieuwe intersekse, inclusieve en progressieve pridevlag. Een delegatie van het stadsbestuur en lokale LGBTQIA+-organisaties hesen vrijdagvoormiddag de pridevlag tijdens de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

Ward Bosmans

Wereldwijd werd er vrijdag aandacht gevraagd voor homohaat en andere vormen van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Het gemeentebestuur wou bij die gelegenheid duidelijk maken dat in Mechelen iedereen zichzelf mag zijn. Dat wordt de komende dagen massaal getoond met regenboogvlaggen, -affiches, -buttons, -tekeningen en andere kleurrijke objecten in het straatbeeld. “We willen daar als stad een voorbeeldrol in spelen”, zegt schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen, Gabriella De Francesco (Voor Mechelen). “Dit jaar hebben we gekozen voor een nieuwe vlag. De intersekse, inclusieve, progressieve pridevlag bevat de zes regenboogkleuren en vijf nieuwe kleuren die de transgendergemeenschap en mensen van kleur vertegenwoordigen. De nieuwe kleuren staan in de vorm van een pijl naar rechts als teken van vooruitgang. De nieuwe variant bevat daarnaast ook een paarse cirkel op een gele achtergrond. Hiermee wordt er aandacht gevestigd op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.”

Koen Nijs van de homo- en lesbiennewerking Mechelen vindt een initiatief als dit meer dan ooit nodig. “We hebben al een hele weg afgelegd maar we stellen ook vast dat we laatste jaren niet meer vooruit gaan. De helft van de regenbooggemeenschap durft bijvoorbeeld niet hand in hand over straat lopen. Internationaal is de situatie nog slechter.”

Margot Gijsbrechts van ‘Out for the Win’ probeert de rechten van de holebigemeenschap te verdedigen in de sportwereld. “De Pro League heeft sinds kort een handleiding omtrent LGBTQIA+ in het voetbal. Dat is een goede stap voorwaarts. Jongeren haken vaak vlug af omdat ze gepest worden. We hopen dat de uitslag van de verkiezingen van 9 juni zulke initiatieven niet opnieuw op losse schreven zet.”

De pridevlag wappert nog het hele weekend op de Sint-Romboutsoren.© Dirk Vertommen

Burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) vindt het belangrijk dat we onze solidariteit tonen met de regenbooggemeenschap. “Recent onderzoek heeft nog maar eens aangetoond dat homofobie nog steeds erg aanwezig is in de samenleving. Dat mogen we niet aanvaarden. Daarom blijft deze dag nodig. We proberen een inclusieve stad te zijn waarin we een aantal basiswaarden delen. Het kan niet dat mensen gepest worden omdat ze van iemand houden. Dat is onaanvaardbaar, daar zijn we heel duidelijk in. Iedereen moet elkaar respecteren. We moeten goed beseffen dat wie de liefde aanvalt, de haat kiest als zijn beste vriend. Dat is wat in onze samenleving vandaag op het spel staat. Wie de holebirechten aanvalt, valt ons allemaal aan. We staan hier om het recht van iedere mens om zichzelf te zijn, te omarmen. Maar tegelijkertijd staan we hier ook om front te vormen tegen de wezenlijke bedreiging in onze samenleving. We mogen niet laten gebeuren dat men de liefde aanvalt en de haat omarmt.”

Na de toespraken beklommen de college- en gemeenteraadsleden, het Roze Huis, Unia, Out For The Win en lokale LGBTQIA+-organisaties de Sint-Romboutstoren om helemaal bovenaan de pridevlag te hijsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen