Via een formulier kunnen inwoners aangeven waar ze welke oppervlakte willen ontharden.© Karina Amman

Nijlen zet tegeltaxi in om mensen te helpen bij vervanging van harde ondergrond door natuur

Nijlen -

Van 21 maart tot 31 oktober neemt Nijlen deel aan het Vlaams kampioenschap Tegelwippen. De bedoeling is dat inwoners, verenigingen en bedrijven in de gemeente zoveel mogelijk tegels wippen om plaats te maken voor water en vergroening. Ter ondersteuning zet het lokaal bestuur acties op poten zoals de tegeltaxi.

De tegeltaxi haalt de uitgebroken verharding op bij de mensen en levert goeie zwarte grond in de plaats. “In heel Vlaanderen maken tegels, klinkers en andere verharding plaats voor gras, groen en planten. Dat is meer dan enkel symbolisch. Elk plekje waar er meer water in de bodem kan sijpelen, waar bijen voeding kunnen vinden of waar planten voor verkoeling kunnen zorgen, is heel erg nuttig en nodig. Nijlen en Berlaar gaan om ter meeste verharding vervangen door natuurlijke ondergrond. We gaan de strijd aan met onze buurgemeente”, aldus het lokaal bestuur van Nijlen.

Via een formulier kunnen inwoners aangeven waar ze welke oppervlakte willen ontharden. Er zijn vaste ophaaldata, elke laatste dinsdag van de maand. Inwoners kunnen tot een week daarvoor een ophaling reserveren. Per adres kan je maximaal zes vierkante meter ontharden.

“De woensdag daarna kan je ook vragen dat er zwarte grond geleverd wordt in functie van het ontharde volume. Zo moeten inwoners zelf aan niks denken en krijgt de begroeiing die ze kiezen meteen alle kansen om te groeien en eventueel ook te bloeien”, voegt het bestuur nog toe.

Alle informatie kan je vinden via nijlen.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners