© Jan Vorsselmans, Getty Images

Ontsnapte slang speelt al twee dagen verstoppertje in appartement van Antwerps koppel

Een melkslang van 1,2 meter lang in de kleuren van de Rode Duivels. Niet meteen iets dat u verwacht aan te treffen bij het thuiskomen. Toch overkwam het Steven Vanden Eynde (30) en zijn zwangere vriendin Yentl Van der Wee (25). Het koppel schrok zich een ongeluk. En de slang? Die speelt ondertussen verstoppertje.

Jan Vorsselmans, Elien Van Wynsberghe

Dinsdagavond rond half tien kwam het koppel aan in hun appartement in Halle-Zoersel. Terwijl Steven zich in de zetel plofte, maakte Yentl zich klaar om te gaan rusten. Wanneer ze nog even de living in wandelde, ziet ze daar plots het onaangekondigde bezoek: een lange, kleurrijke slang, die eerst langs de muur en daarna achter de zetel en de kast de hele living doorkruiste.

“We waren zo geschrokken, dat we de schuifdeur openmaakten die op het tuintje van ons appartement uitgeeft. We wilden het dier gewoon buiten jagen en dachten en er niet aan om het te grijpen, laat staan het te fotograferen. Het ging allemaal zo snel.”

© jan vorsselmans

Slang vermist

Maar tot hun grote verbazing wurmde de slang zich niet rechtstreeks naar buiten. “Ze kroop tussen de spleet die gevormd wordt door de schuifdeur en het vloeroppervlak. Waar die slang nu is, weten we niet. Mogelijk zit het dier in het systeem van de verluchting, al kan het kan ook zijn dat ze op een onbewaakt moment alsnog in de tuin is gesukkeld en haar vlucht heeft voorgezet. Wie zal het zeggen?”, vertelt Steven.

Omdat ze niet wisten om welke soort slang het ging, bracht het koppel de nacht door bij de moeder van Yentl in Sint-Antonius. Zo wilden ze risico’s vermijden. “Echt bang was ik niet. Maar ik ben geen liefhebber van een slang als huisdier, dan houden we het liever bij ons konijntje.”

Ook afgelopen nacht sliepen de twee bij de moeder van Yentl, om hopelijk weer op hun positieven te zijn.

In tussentijd gingen de twee op zoek naar meer info over het dier. Via Facebook kon de eigenaar van de slang snel worden opgespoord. Dat bleek hun buurman Björn Krols te zijn.

“Een kameraad van mij vroeg me om zijn twee slangen voor een tijdje onderdak te verlenen. Op een zeker ogenblik was één slang verdwenen. Die is nu blijkbaar eventjes opgedoken om weer te verdwijnen”, vertelt Krols. “Eigenaardig. Het is een beetje gênant, want dit heb ik niet gewild. Ik vermoed dat de slang via de verluchting van mijn appartementsblok naar de verluchting van het blok hiernaast is gekropen.”

Geduldig spelletje

De slang in kwestie is een melkslang van een duim dikte en 1,20 meter lengte. “Ze is niet giftig en ook niet gevaarlijk, maar kan zich wel overal tussen wringen”, weet Krols. Steven Van den Eynde verrichtte op het internet nog verder onderzoek. “Opvallend zijn de kleuren zwart, geel en vooral rood. Het zijn onze nationale kleuren. Je ziet het, supporters van de Rode Duivels vind je overal, zelfs in de dierenwereld”, glimlacht Steven. “We hebben nu een natte doek gelegd bij de schuifdeur. Mocht het dier dorst krijgen, dan kunnen we het misschien grijpen.”

Daarvoor heeft het koppel de hulp ingeroepen van SOS Reptiel, een opvangcentrum voor reptielen in West-Vlaanderen. Van zodra het dier tevoorschijn komt, zal de organisatie het helpen vangen. “Maar dat kan nog wel even duren”, zegt Mario Goes, oprichter van SOS Reptiel. “Want afhankelijk van de conditie van het dier, kan zo’n slang twee tot drie maanden overleven zonder voedsel. Het wordt dus een geduldig spelletje.”

De laatste tijd mocht de organisatie er trouwens frequent op uittrekken, vooral om slangen en schildpadden te vangen. “Het is niet zo dat er meer worden los gezet, maar door het warme weer tijdens de zomermaanden is de kans groter dat ze overleven.”

© Getty Images/iStockphoto