© pol de wilde - corelio

Tropisch Instituut ontwikkelt verkort vaccinatieschema tegen hondsdolheid

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hebben een ingekort vaccinatieschema tegen hondsdolheid ontwikkeld. De aanpassing - van drie spuiten op 28 dagen naar twee inentingen in zeven dagen - wordt al aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het team van Patrick Soentjes, hoofd van de reiskliniek van het ITG en luitenant-kolonel bij het Belgische leger, deed jarenlang onderzoek bij Belgische soldaten. Hun studie bij 500 militairen toont aan dat het korter vaccinatieschema net zo goed bescherming biedt als het oude schema.

“Een korter vaccinatieschema verlaagt de drempel voor Westerse reizigers om zich voor te bereiden, wat de maatregelen na een risicobeet veel eenvoudiger maakt”, zegt Soentjes. “Daarnaast is de toegepaste onderhuidse techniek met mini-injecties van het bestaand rabiësvaccin een goedkopere en praktischere oplossing voor landen in Afrika en Azië, waar de ziekte onaanvaardbaar veel slachtoffers maakt.” Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer 60.000 mensen aan hondsdolheid.

Het ITG raadt vaccinatie tegen hondsdolheid aan bij lange en avontuurlijke reizen, vooral naar Afrika en Azië. Wanneer een niet-gevaccineerde patiënt een risicobeet krijgt, worden in de wond over 28 dagen injecties ingebracht met actieve antistoffen. “Het probleem is dat deze injecties met antistoffen snel na het risicocontact toegediend moeten worden”, zegt Soentjes. “Ze zijn ook duur en vaak moeilijk te verkrijgen in landen waar het risico op hondsdolheid bestaat. Dit zorgt voor veel onnodige stress tijdens de reis. Laat u dus voor vertrek goed adviseren.”

In België zijn honden al sinds 2001 officieel vrij van hondsdolheid, contact met vleermuizen kan wel nog risico inhouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER