Direct naar artikelinhoud
Live

Herlees - Elio Di Rupo (PS) stuurt aan op federale regering met Vlaamse minderheid

Elio Di Rupo.Beeld Photo News

Vlaanderen radicaliseert: Vlaams Belang werd gisteren de grote winnaar van de verkiezingen, op links haalt PVDA de kiesdrempel. Herlees hier de liveblog.

Download de app van De Morgen en ontvang als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
• Welke regeringen zijn mogelijk? Bouw zelf de coalitie
• Zo stemde uw provincie: bekijk de uitslagen van de verkiezingen in kaart en alle voorkeurstemmen

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog af voor vandaag. Voor verdere berichtgeving verwijzen we u graag door naar onze website en mobiele app. Morgen zijn we er opnieuw met een nieuwe liveblog.

  2. Elio Di Rupo (PS) duidelijk: 'Federale regering met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde'

    PS-voorzitter Elio di Rupo heeft zijn voorkeur uitgesproken  voor een federale regering met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde. Dat deed hij op de Franstalige zender RTBF. 

    Welke coalitie vindt u de beste (of de meest haalbare)? Bouw ze hier zelf

    Zijn partijen van voorkeur hebben echter geen meerderheid langs Vlaamse kant. "De vraag is of zij de kracht en de politieke wil hebben om in een federale regering te stappen zonder een meerderheid onder de Vlaamse parlementsleden in de Kamer", zei Di Rupo daarover.

    Over het confederalisme van N-VA wil de PS-voorzitter niet onderhandelen. “Confederalisme is niet meer of niet minder dan de splitsing van ons land." Toch heeft Di Rupo niet expliciet een veto tegen de Vlaams-nationalisten uitgesproken.

    Elio Di Rupo.Beeld Photo News

    De PS-voorzitter wijst er ook op niet per se het federale niveau voorrang te zullen geven. "We kunnen niet oneindig wachten om regeringen te vormen in Brussel, in Wallonië en in de Franse gemeenschap."

  3. Gerolf Annemans (Vlaams Belang): 'Partij zou ingaan op uitnodiging van koning'

    Volgens Gerolf Annemans (Vlaams Belang) zou voorzitter Tom Van Grieken ingaan op een uitnodiging van koning Filip voor een consultatie over de federale regeringsvorming. 'Vroeger deden wij dat principieel niet', zei Annemans in de studio van Terzake, 'maar nu is er geen reden om er niet op in te gaan.'

    Gerolf Annemans.Beeld Illias Teirlinck
  4. Siegfried Bracke niet verkozen: 'Niet het scenario van mijn dromen'

    Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is teleurgesteld na niet verkozen te zijn in de Kamer. De Oost-Vlaamse lijstduwer haalde meer dan 13.000 stemmen, maar die bleken niet voldoende te zijn. 

    "Ik bevind me nu in de luxueuze situatie waarbij ik alles kan bekijken", zegt Bracke. De 66-jarige Gentenaar lijkt evenwel niet geïnteresseerd om op pensioen te gaan. "Niet getreurd, we'll meet again", twittert hij.


    Twitter bericht wordt geladen...

    Bracke zou benaderd zijn om te spreken over een comeback in de media, maar zegt telefonisch dat 'hoogstwaarschijnlijk' niet te zullen doen.

  5. Tom Van Grieken (Vlaams Belang): 'We gaan niet op voorhand mensen opofferen'

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is zeker dat het cordon sanitaire tegen zijn partij zal sneuvelen. Toch is het geen geheim dat bijvoorbeeld N-VA-voorzitter Bart De Wever politici als Filip Dewinter verafschuwt.

    Van Grieken maakt nu duidelijk dat hij Dewinter niet zou opofferen om te kunnen besturen. "Het is niet aan journalisten of andere politici om te oordelen wie in het parlement moet zitten. De kiezer heeft deze mensen naar het parlement gestuurd met een stevig mandaat."

    Woensdag gaat Van Grieken langs bij Bart De Wever voor een eerste gesprek na de verkiezingen. "Ik zal het gesprek afwachten en kijken wat dat geeft", aldus de voorzitter van Vlaams Belang.

    Beeld Reporters / Andrieu
  6. Hoe Groen een unieke kans om electoraal te scoren de nek omwrong

    Ondanks de lichte groei is het kiesresultaat bij Groen hard aangekomen. De partij miste een historische kans om het klimaatprotest electoraal te verzilveren. Waar liep het mis?

    Beeld Getty Images
  7. Koning ontvangt groenen morgenvroeg

    Koning Filip zet morgen zijn consultatieronde voort met het oog op de vorming van een federale regering. Morgenvoormiddag ziet hij achtereenvolgens de voorzitters van Ecolo en Groen. Vandaag had de koning al een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

    De leiding van Ecolo wordt morgen om 9.30 uur op het paleis verwacht. Een uur later is het dan de beurt aan Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

  8. De Wever ontvangt eerst kleine partijen om Vlaamse formatie te bespreken

     N-VA-voorzitter Bart De Wever ontvangt morgen PVDA, Groen en sp.a met het oog op de vorming van een Vlaamse regering. Hij nodigt de Vlaamse partijen uit van klein naar groot.

    De Wever zal de partijvoorzitters uitnodigen in het Vlaams Parlement. De voorzitter van de kleinste Vlaamse partij, Peter Mertens van PVDA, is het eerst aan de beurt, om 15 uur. Om 16 uur nodigt De Wever dan Meyrem Almaci van Groen uit en een uur later John Crombez van sp.a.

    Bart De Wever.Beeld REUTERS

    Wellicht gaat de consultatieronde woensdag voort. Dan zou De Wever nog Open Vld, CD&V en Vlaams Belang moeten zien. 

    De N-VA-voorzitter kondigde maandag ook een mediastilte aan. "Om de gesprekken in alle sereniteit te laten verlopen", klonk het.

  9. Vlaams Belang kon ook 18.000 Walen overtuigen

    Vlaams Belang kwam niet enkel in Vlaanderen op, maar had ook voor het eerst een lijst ingediend in alle Waalse provincies. Met succes, want de partij kon zo'n 18.000 Walen overtuigen.

    Het is wel niet duidelijk of de stemmers daadwerkelijk Walen zijn of dat het eerder om uitgeweken Vlamingen gaat. Volgens Jean Faniel, directeur van het socio-politieke onderzoekscentrum Crisp, gaat het wel degelijk om Waalse stemmen. "Ik denk dat het veeleer gaat om mensen die traditioneel op extreemrechts stemmen. Vroeger had je het Front National in Wallonië, maar die partij bestaat niet meer", reageert hij op de website van de Franstalige krant La Dernière Heure.  Deze stemmers zagen het Vlaams Belang waarschijnlijk als een waardig alternatief, aldus Faniel.

  10. 'De pijnlijke waarheid: Groen heeft een belabberde campagne gevoerd'

    Bart Eeckhout analyseert het matige resultaat van de groenen: 'Volgens de Groen-kopstukken zelf werden ze genadeloos opgejaagd. Met permissie, maar dat klinkt als de renner die ontsnapt uit het peloton en dan klaagt dat de rest achter hem aan rijdt.'

    Bart Eeckhout.Beeld rv
  11. Koning zet morgen consultaties verder

    De koning gaat morgen verder met de consultaties van de partijvoorzitters. Vandaag ontving hij premier Michel (MR), Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS).

    Morgen volgen alvast Groen en Ecolo om 9.30 uur.

    Mag Vlaams Belang op de koffie bij de koning? Voorzitter Tom Van Grieken kreeg nog geen uitnodiging.

  12. Di Rupo praat in Wallonië eerst met MR, Onkelinx in Brussel met Ecolo

    PS-voorzitter Elio Di Rupo start woensdagochtend in Namen gesprekken voor een nieuwe Waalse regering. Hij ontvangt eerst de MR. Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS-federatie, start de Brusselse onderhandelingen woensdag door Ecolo als eerste partij te ontvangen.

    In Franstalig België blijft de PS, ondanks verlies, de grootste partij. In Wallonië is de MR de tweede partij.

    Ook voor de vorming van een Franse Gemeenschapsregering (die in Wallonië en Brussel bevoegd is voor onder meer onderwijs, cultuur en media) zullen gesprekken worden opgestart. 

    PS-voorzitter Elio Di Rupo.Beeld ISOPIX
  13. Hoe Dries Van Langenhove zo snel uitgroeide van onbekende student tot nationaal politicus

    Een van de meest opmerkelijke kandidaat van deze verkiezingen was Dries Van Langenhove. De voorzitter van Schild & Vrienden werd in januari aangekondigd als onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang en werd op 26 mei met bijna 40.000 voorkeurstemmen verkozen voor de Kamer. Hoe is hij zo snel kunnen uitgroeien van onbekende student naar nationaal politicus?

    Beeld Photo News
  14. CD&V-voorzitter Wouter Beke: 'Kans is klein dat ik kandidaat zal zijn bij voorzittersverkiezingen'

    Wouter Beke is niet van plan zijn mandaat als voorzitter te verlengen. Beke laat een partij in vertwijfeling achter die slechte resultaten haalde bij de verkiezingen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. 'Brief aan de 18 procent die voor Vlaams Belang heeft gestemd'

    'Natuurlijk was het jullie vooral om het signaal te doen, tegen de arrogantie van de traditionele politieke partijen, de inefficiënte structuren, de oude politieke graaicultuur en de postjespakkerij.' Tv-maakster Elke Neuville schrijft een open brief aan de kiezers van Vlaams Belang.

    Elke Neuville.Beeld Bob Van Mol
  16. Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip

    Vlaams Belang heeft nog geen uitnodiging gekregen van koning Filip om te praten over de federale regeringsvorming. ‘We willen wel, maar hij blijkbaar niet’, klinkt het op het partijhoofdkwartier. 

  17. N-VA-voorzitter Bart De Wever voert vanaf morgen gesprekken om Vlaamse regering te vormen

    De Wever zal de partijvoorzitters uitnodigen in de kantoren van de voorzitter van het Vlaams Parlement, zo laat hij weten. De kleinste Vlaamse partij, PVDA, is het eerst aan de beurt. 

    De N-VA-voorzitter voert meteen ook een mediastilte in. "Om de gesprekken in alle sereniteit te laten verlopen."

  18. Elio Di Rupo (PS) aangekomen bij de koning

    PS-voorzitter Elio Di Rupo is aangekomen bij koning Filip. Deze ochtend kwam premier Charles Michel op audiëntie, later volgden de voorzitter van Kamer en Senaat. N-VA-voorzitter De Wever ging om 15 uur langs bij de koning.

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Het programma van Vlaams Belang: hier heeft de kiezer voor gestemd

    Vlaams Belang verdrievoudigde zondag zijn score uit 2014. Maar waar staan Tom Van Grieken en co. nu eigenlijk precies voor? De partij combineert een hard immigratiediscours met een links sociaal-economisch programma.

    Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
  20. CdH spreekt nog geen voorkeur uit voor regeringsdeelname of oppositie

    CdH verloor ongeveer een derde van zijn verkozenen. De Franstalige christendemocraten spreken nog geen voorkeur uit voor een oppositiekuur of een eventuele regeringsdeelname. 

    "We hebben de verkiezingen verloren en moeten dan ook bescheiden zijn. We hebben geen duidelijke ambitie. Als je de resultaten bekijkt, zijn wij niet aan zet. We zijn dan ook geen vragende partij voor wat dan ook. We wachten op de initiatieven die zullen komen", luidt het bij de partij.

    CdH-voorzitter Maxime Prévot krijgt wel alle ruimte van zijn partijgenoten om de komende dagen en weken contacten te onderhouden met andere partijvoorzitters.

  21. Sp.a neemt zich voor met 'duidelijk signaal' van de kiezer aan de slag te gaan

    Sp.a gaat opnieuw bezinnen na de tegenvallende resultaten. Onder meer Meryame Kitir, tot voor kort fractieleidster in de Kamer, had het over een "duidelijk signaal van de kiezer waarmee we aan de slag moeten gaan". 

    Die analyse zal niet op 1-2-3 gebeuren, gaf Kitir aan. "De kiezer is een zekerheid kwijt, en we moeten nadenken over hoe we de kiezer weer kunnen overtuigen." De positie van Crombez staat alleszins niet ter discussie, zei Kitir. "We moeten nu als één gezamenlijk blok aan de slag", aldus de Limburgse. Bij de sp.a worden nog dit jaar voorzittersverkiezingen georganiseerd.

    Meryame Kitir was emotioneel bij het horen van de resultaten gisteren.Beeld Karolien Coenen
  22. Vlaams Belang krijgt 5,5 miljoen extra per jaar dankzij goede score

    Vlaams Belang ziet zijn overheidsinkomsten stijgen van 2,3 naar bijna 7,8 miljoen euro: een meer dan verdrievoudiging met dank aan het goede resultaat. Bekijk hier hoe de financiën van de andere partijen evolueren.

  23. De Wever overhandigt boek aan de koning

    Bart De Wever heeft zijn boek Over identiteit overhandigd aan de koning. Dat boek schreef hij naar aanleiding van de verkiezingen en geldt als zijn ideologische nalatenschap. 

    De koning ontvangt alle partijen van de Kamer in een audiëntie om de regering te vormen. Al is het onduidelijk of ook Vlaams Belang mag aanschuiven.

    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
  24. Bart De Wever aangekomen bij de koning

    N-VA-voorzitter Bart De Wever is aangekomen bij de koning. Dat meldt het paleis op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. 88 procent van Belgische kiezers nam deel aan Europese verkiezingen

    Van alle stemgerechtigde Belgen nam 88,47 procent deel aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. In geen enkel andere Europese lidstaat lag de opkomst hoger, ook niet in de vier andere EU-landen waar net als in België een stemplicht geldt.

    De voorlopige resultaten leren dat de opkomst in heel de EU 50,93 procent bedroeg. Dat is het beste resultaat sinds de jaren 90. 

  26. Krijg het verkiezingsnieuws om 20 uur in uw mailbox

  27. De Wever om 15 uur bij de koning, Di Rupo om 16.15 uur

    N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt om 15 uur bij koning Filip verwacht voor de consultaties voor de federale regeringsvorming. Vervolgens zal om 16.15 uur ook PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn opwachting maken op het Koninklijk Paleis in Brussel.

    Koning Filip ontving om 13 uur al de voorzitter van de Senaat Jacques Brotchi. Om 14 uur ging Kamervoorzitter Siegfried Bracke langs. 

  28. De Wever over Vlaams Belang: 'Verstandig dat men geen breekpunten op tafel heeft gelegd'

    Dat het Vlaams Belang dan toch geen breekpunten op tafel heeft gelegd, is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever een verstandige zet. "Dit lijkt mij een goed begin voor een gesprek", zei hij na afloop van het partijbureau. "Maar ik heb hem natuurlijk nog niet gezien."


    Of een gesprek met Vlaams Belang ook tot een Vlaamse regering met N-VA kan leiden, is niet uitgesloten. "Ik wens vandaag niets uit te sluiten. We kijken met open vizier naar die gesprekken. We mogen de fouten van het verleden niet herhalen", klonk het, al benadrukte De Wever wel dat het water tussen zijn partij en Vlaams Belang diep blijft. "Er zijn nog wel een paar probleempjes tussen ons, dat politiek hooliganisme, die foute vrienden. Dat is niet verdwenen. Ook inhoudelijk: een aantal voorstellen gaan over de schreef of zijn onuitvoerbaar wat ons betreft."

  29. Partijbureau sp.a na 2 uur afgelopen: 'Campagne voor volgende verkiezingen start nu'

    Het partijbureau van sp.a is na 2 uur afgelopen. er werd naar verluidt stevig gedebatteerd. Volgens voorzitter John Crombez werden er "meerdere analyses gemaakt", maar over de inhoud daarvan wou Crombez niet veel kwijt. 

    Antwerps kopstuk Yasmine Kherbache erkende dat de socialisten "op beter hadden gehoopt". Ze stelt wel vast dat de keuze voor de thema's zorg en gezondheid de goede was, maar dat Vlaams Belang en PVDA er met diezelfde thema's beter in slaagden om kiezers te overtuigen.

    De verkiezingsuitslag legde ook opnieuw "een kloof tussen de steden en het platteland bloot". Sp.a heeft volgens Kherbache altijd haar best gedaan om die kloof te overbruggen met een verbindend verhaal, "en dat zullen we blijven doen". De socialisten mogen volgens haar niet bij de pakken blijven zitten. "De campagne voor de volgende verkiezingen start nu."

    Yasmine Kherbache.Beeld Stefaan Temmerman
  30. Video: hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt lezersvragen

    Zal N-VA besturen met het Vlaams Belang? Wat nu met het klimaatbeleid? En heeft Bart De Wever wel de juiste strategie gekozen? Hoofdredacteur Bart Eeckhout geeft antwoord op vragen van De Morgen-lezers.

    "N-VA heeft het cordon sanitaire nooit ondertekend, maar heeft Vlaams Belang wel altijd mee uitgesloten van elke structurele samenwerking in het beleid. Ik denk niet dat de partij daarin nu een bocht wil maken."

  31. ‘Het ontbreekt ons aan een wervend verhaal’: socialisten likken hun wonden na het verlies

    Alle toppers bij sp.a geven het toe: het resultaat van hun eigen partij was niet goed. "Misschien zijn we te veel met onszelf bezig geweest." 

    Bruno Tobback.Beeld BELGA
  32. Wie Zwarte Zondag zegt, heeft maar deels gelijk

    Waar in 1991 de overwinning van het toenmalig Vlaams Blok nog als een verrassing kwam, is de historische overwinning van gisteren niets meer dan een logisch gevolg, schrijft Warda El-Kaddouri.

  33. Alain Destexhe stopt met zijn lijst

    Alain Destexhe, de voormalige MR-politicus die enkele maanden geleden een eigen partij oprichtte, houdt het voor bekeken in de politiek. Dat melden de kranten van Sudpresse. Listes Destexhe slaagde er gisteren nergens in om een zetel te halen.

    Toch gelooft Destexhe dat de partij een solide basis heeft om uit te groeien tot een "klassieke, deftige en degelijke rechtse partij". "Ik ga een ploeg samenstellen die ervoor zal zorgen dat de Lijst een partij wordt," klinkt het. "Maar een partij die mijn naam niet zal dragen en die ik ook niet zal voorzitten."

    Alain Destexhe.Beeld Jonas Lampens
  34. Burgemeester Dilbeek: 'Hoop dat deze uitslag partijen ogen opent over migratieprobleem'

    "Ik hoop dat de uitslag van deze verkiezingen bij de andere partijen de ogen opent dat de mensen wel degelijk wakker liggen van migratie." Dat zegt Willy Segers, burgemeester van Dilbeek, en in Vlaams-Brabant lijstduwer voor N-VA voor het Vlaams Parlement. Segers werd niet verkozen.

    Dilbeeks burgemeester Willy SegersBeeld Mozkito
  35. Joodse gemeenschap 'betreurt keuze voor extremen'

    De Joodse gemeenschap in ons land betreurt bij monde van het Forum der Joodse Organisaties (FJO) de "keuze voor extremen" bij de verkiezingen. "Of het nu om het linkse of het rechtse extreem gaat, het is slecht nieuws voor de democratie", zegt woordvoerder Daniel Werner.

    Het FJO doet wel geen expliciete oproep aan de andere partijen om niet met Vlaams Belang of PVDA samen te werken. "Dat is niet aan ons, wij zijn maar een kleine gemeenschap in dit land", geeft Werner aan. "Het is wel zo dat een samenwerking met hen ons op dit moment niet wenselijk lijkt."

  36. Dyab Abou Jahjah stopt als politicus en activist

    Dyab Abou Jahjah maakt een einde aan zijn politieke en activistische carrière, nadat hij in het Brussels Parlement geen zetel behaalde met zijn partij Be.One. Dat schrijft Knack en bevestigt Jahjah aan Belga. "Ik zal niet uit het debat treden. Ik blijf mijn mening geven over politiek, maar als activist of politicus is dit nu het einde na 20 jaar.

    De lijst Be.One haalde bij de verkiezing voor het Brussels Parlement 3.021 stemmen, ofwel 4,32 procent. Lijsttrekker Jahjah was zelf goed voor 1.298 stemmen, maar het gehele resultaat volstond net niet voor een zetel. Die ging naar PVDA, hoewel zij met 2.992 stemmen een minder resultaat haalden.

    Dyab Abou JahjahBeeld Photo News
  37. N-VA-voorzitter Bart De Wever om 15 uur naar de koning

    N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat om 15 uur als eerste partijvoorzitter naar koning Filip. Dat bevestigt N-VA. Na De Wever wordt ook PS-voorzitter Elio Di Rupo bij de koning verwacht, omstreeks 16.15 uur.

    Vanochtend werd ontslagnemend premier Michel al ontvangen op het paleis. Hij zal met zijn regering lopende zaken blijven afhandelen. Koning Filip ontving om 13 uur al de voorzitter van de Senaat Jacques Brotchi. Om 14 uur gaat Kamervoorzitter Siegfried Bracke langs.

    N-VA-voorzitter Bart De WeverBeeld ISOPIX
  38. Meer vrouwen in Vlaams Parlement

    Onder de 124 verkozenen voor het Vlaams Parlement zijn er 59 vrouwen, ofwel 47,6 procent. Dat is meer dan bij de Vlaamse verkiezingen in 2014, toen 55 vrouwen rechtstreeks werden verkozen. Vlaams Belang (39,1 procent), N-VA (45,7 procent) en sp.a (46,2 procent) zijn de enige partijen van wie minder dan de helft van de verkozenen vrouw is.

    Bij CD&V en Open Vld werden dan weer meer vrouwen dan mannen in het Vlaams Parlement gestemd, respectievelijk 10 van de 19 en 9 van de 16. Bij Groen (7 op 14) en PVDA (2 op 4) is de verdeling gelijk.

  39. Voor VVB bestaan er meer dan ooit twee democratieën

    Voor de Vlaamse Volksbeweging (VVB) toont het resultaat van de verkiezingen van zondag eens te meer aan dat ten zuiden en ten noorden van de taalgrens twee democratieën bestaan. "Het is onafwendbaar en niet meer dan legitiem dat die twee naties verder elk hun eigen weg zouden kunnen gaan. Elk volk heeft recht op zelfbestuur. Ook het Waalse en het Vlaamse volk", luidt het maandag in een reactie. De VVB roept alle Vlaamse partijen op de stem van de kiezer niet te negeren.

  40. Verkiezingen 2019 in beeld

    Onze fotografen volgden de politici op de voet tijdens een bewogen zondag 26 mei. De sterkste beelden ziet u hier.

    CD&V-kopstukken Jo Vandeurzen, Koen Geens en Kris Peeters.Beeld Wouter Van Vooren
  41. Helga Stevens (N-VA) 'enorm teleurgesteld' omdat ze naast zetel grijpt

    Helga Stevens is niet verkozen als Vlaams Parlementslid, "ondanks een puik aantal voorkeurstemmen, waardoor ik van plaats 8 over 3 partijgenoten sprong". Door het systeem van de lijststemmen kan Stevens haar resultaat niet verzilveren. "De lijstvorming binnen de partij heeft me duidelijk parten gespeeld", zegt Stevens aan Belga.

    Stevens is niet verbaasd over de Vlaamse opmars van extreemrechts. "Tijdens marktbezoeken bleek heel duidelijk hoe groot de steun voor Vlaams Belang is. Dat is ook gebleken in het globale resultaat."

    De doof geboren Helga Stevens was sinds 2014 Europees Parlementslid, voorheen was ze Vlaams Parlementslid en Gents gemeenteraadslid.

    Helga Stevens zetelde de voorbije jaren in het Europees Parlement. Voordien was ze Vlaams Parlementslid.Beeld BELGA
  42. ‘Je kan partijen niet dwingen om samen te werken’: hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt nu uw vragen

    Wie is er aan zet na de verkiezingen van gisteren? Hoe zal de puzzel gelegd worden? Behoort een coalitie met Vlaams Belang tot de mogelijkheden? Stel nu hier uw vraag. Hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt ze nu.

    Bart Eeckhout
  43. Geen kopstukkendebat vanavond

    De Vlaamse partijvoorzitters hebben samen met VRT NWS beslist om het voorziene kopstukkendebat vanavond niet te laten doorgaan. "De zeven Vlaamse partijvoorzitters debatteerden gisterenavond uitgebreid aan het einde van een bewogen verkiezingsdag in het Vlaams Parlement. De voorzitters deelden er bij Phara de Aguirre uitvoerig hun standpunten, en waren vanmorgen al opnieuw op post in De ochtend van Radio 1. Nog een debat zou daar momenteel niet veel meer aan toevoegen", klinkt het in een mededeling.

    In plaats van het debat start Eén daarom een avond vroeger met het uitzenden van het eerste seizoen van de romantische fictiereeks Zie mij graag. Hieronder het nieuwe zendschema.

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Almaci: 'Natuurlijk willen we de samenleving mee een andere richting uitsturen'

    "We doen het goed in de steden, zoals Leuven en Gent. In Brussel zijn we de grootste en zijn we aan zet om de regering aan Vlaamse kant te vormen. Die gesprekken worden nu opgestart", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Ze geeft wel toe dat de verkiezingsuitslag niet overal was waar de partij op gehoopt had. "Het is een dubbel beeld."

    "Het was een lastige campagne van één-tegen-allen. Het ging niet over de inhoud", vervolgt Almaci. "Daardoor werd niet opgemerkt waar het echt moest overgaan: de opkomst van het Vlaams Belang. De mensen zijn gefrustreerd en teleurgesteld door een falend beleid."

    Dat signaal van de kiezer moeten de partijen ernstig nemen, zegt Almaci. "Door een andere manier van aan politiek doen, een van bruggen bouwen, niet van polariseren. Voor ons bijvoorbeeld geen Facebook-campagnes waar één partij specifiek wordt geviseerd."

    Groen is bereid om, behalve in Brussel, ook op de andere politieke niveaus verantwoordelijkheid te nemen "om werk te maken van een positief beleid". "Of we willen toetreden tot een Vlaamse of federale regering? Natuurlijk willen we de samenleving mee helpen een andere richting uitsturen, maar het initiatief ligt niet bij ons. Om daarover uitspraken te doen, is het nog te vroeg. Ik heb nog geen andere Vlaamse partijvoorzitters gehoord."

    Groen-voorzitter Meyrem Almaci.Beeld Patrick Hattori
  45. Sp.a houdt partijbureau in Senaat

    Sp.a houdt haar partijbureau vanmiddag in de Senaat in plaats van op haar hoofdkwartier op de Brusselse Grasmarkt. De opkomst is groot. Na een uur is de interne analyse van de voorbije verkiezingsslag nog volop aan de gang.

    Aan grote bespiegelingen wilde Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven en een van de weinigen die de pers te woord stond, zich niet wagen voor de start van de bijeenkomst. Maar dat het voor de socialisten geen fijne zondag was, gaf hij wel toe. "Links heeft verloren, extreemrechts heeft gewonnen. Maar voor mensen zoals ik wil dat enkel zeggen dat ze nu nog meer vastberaden zijn om te werken aan een alternatief." Op de vraag of hij voorzittersambities koestert, reageerde hij afwijzend. "Totaal niet", klonk het hoofdschuddend.

    Mohamed Ridouani (sp.a).Beeld Vertommen
  46. Kamer komt eerste keer bijeen op 20 juni

    De installatievergadering van de nieuwe Kamer vindt op donderdag 20 juni plaats. Dan mogen de pas verkozen Kamerleden de eed afleggen, zo blijkt uit het Koninklijk Besluit dat vorige week in het Staatsblad is verschenen. De eerste vergadering van de Senaat volgt twee weken later op 4 juli.

  47. Het nieuws van de ochtend voor u samengevat

    Na de winst van het Vlaams Belang rechts en de opkomst van PVDA links is de Belgische pers het erover eens: Vlaanderen radicaliseert. Daags na de stembusgang overheerst het gevoel dat de federale regeringsvorming weleens een werk van lange adem zou kunnen worden. En de druk op het cordon sanitaire neemt toe. Het nieuws van de ochtend voor u samengevat in deze nieuwsupdate.

  48. Lutgen wil 'meer beschermend en menselijker Europa'

    Voormalig cdH-voorzitter Benoît Lutgen wordt de nieuwe vertegenwoordiger van zijn partij in het Europees Parlement. Hij wil er "een sterke stem" laten horen "voor een dichter, meer beschermend en menselijker Europa", zo verklaarde hij maandag.

    Het cdH behaalde zondag bij de Europese verkiezingen 218.078 stemmen in de Franstalige kieskring. Daarmee doet de humanistische partij 2,42 procent slechter dan in 2014. Toen raakte oud-vakbondsleider Claude Rolin verkozen. Lutgen haalde zondag 95.783 voorkeurstemmen. Het maakt van de vroegere partijvoorzitter de vijfde populairste Franstalige kandidaat voor de Europese verkiezingen, na Paul Magnette (PS), Olivier Chastel (MR), Philippe Lamberts (Ecolo) en Frédérique Ries (MR).

    Benoît Lutgen (cdH).Beeld Reporters / QUINET
  49. Koning Filip begint met consultatieronde partijvoorzitters

    Koning Filip vat vanmiddag de consultaties aan met de partijvoorzitters. Dat meldt het Koninklijk Paleis. Het staatshoofd moet het initiatief nemen voor de federale regeringsvorming.

    Om 11.30 uur nodigde koning Filip premier Charles Michel (MR) al uit voor een audiëntie in het Koninklijk Paleis van Brussel. "De Koning heeft de regering belast met de verdere afhandeling van de lopende zaken", luidt het. In eerste instantie ontvangt de koning de voorzitter van de Senaat Jacques Brotchi (13 uur) en de voorzitter van de Kamer Siegfried Bracke (14 uur), zo vernam Belga uit goede bron.

    Ontslagnemend premier Charles Michel kwam als eerste langs bij de koning.Beeld BELGA
  50. Deze bekende politici raakten niet herverkozen

    Verkiezingen leveren steevast winnaars op en nieuwe gezichten in de Kamer en het Vlaams Parlement. Dat betekent echter ook dat een aantal bekende gezichten uit het federale en het Vlaams halfrond verdwijnen. Een overzicht.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken viert de overwinning.Beeld Bas Bogaerts