zaterdag 22 september 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

AMATEUR VOETBAL VLAANDEREN

LIMBURG BOVEN

Het seizoen is natuurlijk nog erg jong, maar toch kan je er niet naast kijken dat enkele Limburgse amateurploegen sterk uit de startblokken zijn gekomen. Met een negen op negen zijn THES en Sporting Hasselt de beste van de klas. Op papier krijgen beide ploegen dit weekend op de koop toe een makkie voorgeschoteld.

Maar in derde amateur doen ook Helson en Termien van zich spreken met zeven op negen. Vooral de promovendus doet hiermee beter dan insiders vóór aanvang van het seizoen voorspeld hadden. Allebei krijgen zij dit weekend de kans om zich te bewijzen voor eigen supporters. Misschien zijn hun tegenstrevers - Houtvenne en Bornem - een waardemeter. Wij gingen bij de trainers van de vier ploegen aankloppen met de vraag hoe zij erover denken.

Eerste amateur

THES SPORT
LEIDER MET 9 OP 9

“Niets gestolen”

Dankzij een foutloos parcours tegen Geel, Heist en Dender én een beter doelsaldo dan Deinze staat promovendus THES mooi te pronken op de eerste plaats in Eerste Amateur. “Maar de moeilijke matchen komen er nu pas aan”, tempert coach Bart Vanhoudt (foto) het enthousiasme. 

“Dit is eerlijk gezegd buiten alle verwachtingen”, zegt Vanhoudt. “We wisten wel dat we in het begin tegen haalbare kaarten speelden, maar de negen op negen is echt onverhoopt. Tegelijk moet ik zeggen dat we niks gestolen hebben. Enkel Geel had misschien een gelijkspel verdiend. Ook de manier waarop stemt me heel tevreden, zowel individueel als als ploeg hebben we het goed gedaan. Je ziet dat het goed zit tussen spelers, trainersstaf en bestuur. Iedereen gaat voor iedereen door het vuur en legt er zijn hoofd voor. Ze lopen allemaal met plezier die meter extra. Deze groep maakt graag plezier op training, maar weet ook wanneer er hard gewerkt moet worden.”

Voetjes op de grond

Vanhoudt beseft echter dat de goednieuwsshow even snel weer over kan zijn. 

“Wie denkt dat we onze ambities nu al gaan bijschaven, heeft het mis. Pas na tien speeldagen kan je wellicht meer zeggen. Wij moeten de voetjes op de grond houden. De moeilijke wedstrijden moeten nog komen. Te beginnen nu zaterdag tegen Knokke, dat vorig jaar kampioen werd in deze reeks. Hun één op negen geeft een vertekend beeld, want ze speelden met Lierse, Dessel en Deinze al tegen drie andere titelkandidaten. Er is nog een serieus niveauverschil tussen ons en die titelkandidaten, maar dat betekent niet dat wij er niet tegen kunnen winnen, he. We trekken alvast zonder druk naar de kust, terwijl het voor Knokke al van moeten is. Als ze hun competitiestart nog een beetje willen redden, moeten ze tegen THES winnen. Ik heb hen al aan het werk gezien en ze hebben echt wel een goede, voetballende ploeg. We zullen ons topniveau moeten halen, willen we er iets rapen.” (kj) 

TWEEDE AMATEUR

SPORTING HASSELT
LEIDER MET 9 OP 9

“De spelers zijn topfit”

Sporting Hasselt staat na drie speeldagen toch wat onverwacht alleen aan de leiding in Tweede Amateurliga. “De sfeer in de groep is optimaal. De gunfactor is erg hoog”, aldus trainer Rikie Broeckx (foto).

Rickie Broeckx. Dick Demey

“Technische staf, entourage, spelers of supporters: niemand had deze leidersplaats verwacht. Met de overwinningen komt natuurlijk ook het vertrouwen. Dat willen we zo lang mogelijk vasthouden”, geeft de trainer toe.

De fysieke paraatheid is volgens hem één van de voornaamste troeven van zijn ploeg. “De organisatie staat goed, maar die kan maar uitgevoerd worden als de spelers topfit zijn. Onze manier van voetballen kunnen we 90 minuten lang met dezelfde inzet volhouden.”

Het valt ook op dat Sporting nog geen enkel tegendoelpunt slikte. “Onze defensie is sterk, maar verdedigen begint bij onze spits. De nul houden doe je niet met vier mensen. Heel onze ploeg heeft verdienste aan die clean sheets.”

Bovendien ziet Broeckx nog heel wat groeimarge. “We moeten in balbezit nog rustiger worden en vooraan zijn we de juiste systemen nog aan het testen. Daar zit zeker nog potentieel.”

Zaterdag tegen Turnhout zal de ploeg weer vol voor de winst gaan. “We hebben Turnhout al aan het werk gezien. Maar het is heel duidelijk in deze reeks: iedereen kan van iedereen winnen. Met de juiste focus moeten we dat opnieuw kunnen.”

De negen punten die Hasselt momenteel telt, zijn volgens Broeckx verdiend. “We geven weinig weg. Onze keeper geeft veel vertrouwen aan de groep. Hij is heel aanwezig maar écht grote reddingen moest hij nog niet doen.”

Dankzij het maximum zit de sfeer er natuurlijk dik in. Broeckx: “De teamspirit is enorm. De gunfactor is erg hoog. Als je als spelersgroep mekaar iets gunt, kan je ook iets terug verwachten. Het is daarom niet zo belangrijk wie waar speelt. Er is enorm veel concurrentie, maar toch is de sfeer optimaal. Dat is belangrijk.” (jfz) 

DERDE AMATEUR

FC HELSON
CO-LEIDER MET 7 OP 9

“Dit is bijkomstig”

Bij Helson houdt trainer Geert Persoons (foto) de voeten op de grond. Na de zege vorige zondag bij Bornem wordt met geen woord gerept over de leiderspositie. 

“Die is inderdaad bijkomstig”, aldus Persoons. “Het is zeker niet onze hoofdbetrachting om die leidersplaats te verdedigen. Wat uiteraard ook niet betekent dat we tegen Houtvenne niet het volle pond zullen geven, integendeel. We willen blijven punten pakken. Al zal dat tegen Houtvenne niet van een leien dakje lopen. Ze verloren dit seizoen nog niet. Of er meer supporters naar het stadion zullen stromen nu we bovenaan staan, valt af te wachten. Ik hoop van wel, maar merkte vorig weekend in Bornem dat ook daar niet meer supporters komen opdagen dan bij Helson. Het is leuk om bovenaan mee te draaien, maar met deze kern moeten we realistisch blijven. We mikken op veertig punten. Ik ben ervan overtuigd dat het ook kan met deze mensen, al moet je afwachten hoe de kern reageert op langdurig afwezigen.” (divu)

DERDE AMATEUR

E. TERMIEN
CO-LEIDER MET 7 OP 9

“Nog bevestigen”

Tomas Daumantas. Dick DEMEY 

Een uitstekende mix van ervaren rotten en jong geweld moet de basis vormen voor een succesvol Termiens seizoen”, denkt Tomas Daumantas (foto). “Van de oudere spelers eis ik dat ze zowel op training als in de match het voortouw nemen. En dat lukt aardig, want de opgetelde leeftijd van doelpuntenmakers in Leopoldsburg - De Ceulaer, Yildiz en Ulenaers - bedroeg 101 jaar. Van de jongere garde kunnen we wel schoonheidsfoutjes aanvaarden. Daar worden ze enkel sterker van. Tegen Zwarte Leeuw en Leopoldsburg slikten we op erg korte tijd twee goals door zulke onoplettendheden. Daarvoor reikt de staf oplossingen aan op training. Dat neemt uiteraard niet weg dat we nog matchen zullen verliezen. Voor de partij tegen Bornem zijn we alvast klaar om te bevestigen. Zij missen twee verdedigers door een schorsing. Dus...” (gsb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws