© Photo News

Kans op stroomtekort daalt met vooruitzicht op drie actieve Belgische kerncentrales

Kernreactor Doel 4 mag opnieuw worden opgestart, zo heeft de nucleaire waakhond FANC zaterdag meegedeeld. De reactor lag al stil sinds 6 augustus, nadat betonproblemen werden vastgesteld in het plafond van het bunker­gebouw van de reactor.

Christoph Meeussen

“De voorbije maanden hebben de teams van Electrabel zeven dagen per week en bijna de klok rond gewerkt aan het realiseren van de door de veiligheidsautoriteit gevraagde werkzaamheden”, zegt uitbater Engie Electrabel. “Uit de laatste inspecties blijkt nu dat de bunker in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale voldoet aan alle normen.”

Volgens Electrabel zal de reactor van 1.000 megawatt tegen 15 december weer elektriciteit op het stroom zetten. Dat stemt overeen met de oorspronkelijke planning.

Doel

Door het heropstarten van Doel 4 zullen binnenkort opnieuw drie kerncentrales operationeel zijn: Doel 3, Doel 4 en Tihange 1. Een bevestiging van wat eerder was aangekondigd, zegt Marleen Vanhecke van distributienetbeheerder Elia. “Maar dit is positief, want elke megawatt is welkom. Dit draagt zeker bij tot de bevoorradingszekerheid in januari en februari. We hebben nog wel zekerheid nodig over Doel 1 en Doel 2, en er is ook nog geen nieuws over een eventuele vervroegde terugkeer van Tihange 3, zoals al gesuggereerd door de minister.”

Doel 1 ligt sinds eind april tot eind januari uit voor onderhoud, nadat een lek werd ontdekt in een veiligheidscircuit. Doel 2 werd een maand later stilgelegd voor een gepland onderhoud, waarbij ook de overeenkomstige leiding werd geïnspecteerd. In beide centrales wordt de leiding vervangen. Doel 2 zou al wel op oudejaarsavond kunnen heropstarten.

(Lees verder onder de kaart)

Tihange

Tihange 1 lag uit van 13 oktober tot 12 november vanwege gepland onderhoud. Tihange 2 ligt voorlopig uit tot 31 mei 2019. Net zoals in Tihange 3 – uit tot 1 maart – waren er problemen met het beton. Voor die laatste centrale ligt een werkplan op tafel bij het FANC, waarbij momenteel alle betonwerkzaamheden worden uitgevoerd die noodzakelijk zijn voor de veiligheid. Niet-kritische werken worden nadien uitgevoerd in fases.

Met de heropstart van Doel 4 zijn er dus weer wat extra bevoorradingsmogelijkheden. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) liet in een tweet alvast verstaan dat dat alvast “goed is voor de bevoorradingszekerheid, alsook voor de energieprijs”.

Koudeprik

Maar is daarmee een stroom­tekort of zelfs een afschakeling afgewend? Voorlopig is het nog niet te koud in Europa, waardoor het elektriciteitsverbruik nog beperkt blijft. Entso-e, een Europese koepel van netbeheerders waartoe ook Elia behoort, voorziet vooral mogelijke tekorten op de Belgische stroommarkt bij een koudeprik in januari. Tekorten dreigen zodra het kwik onder de vijf graden onder nul duikt en als er ook weinig wind is voor de windturbines, zo waarschuwt Entso-e. Volgens Vanhecke was de heropstart van Doel 4 al in deze raming meegenomen, dus is het voorlopig zoeken naar extra capaciteit.

Extra inspanningen

Electrabel had eind september alleszins 750 megawatt extra beloofd aan Marghem, als alternatief voor onbeschikbare kernreactoren. Er werd intussen al zo’n 1.200 megawatt gevonden.

Zo werd een gascentrale van EMGB (255 MW) die sinds 2014 stilligt heropgestart, werd het rendement van thermische centrales verbeterd (100 MW) en werden extra mobiele generatoren (nu al goed voor 410 MW) geïnstalleerd op verschillende plaat­sen. Langs de andere kant heeft Electrabel een akkoord voor het verminderen van de energievraag bij industriële klanten (500 MW).

De extra inspanningen zijn overigens niet zonder controverse. Engie Electrabel heeft bijvoorbeeld negen turbojetmotoren die elk jaar wel eens worden ingezet, al is dat enorm inefficiënt en vervuilend. Elk exemplaar kan snel 17 megawatt extra stroom leveren, evenveel als acht windturbines op land.