De Croo (Open Vld) wil geen ‘guerre totale’ met de N-VA

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil geen ‘guerre totale’ met de N-VA. Het is niet omdat N-VA en Open Vld niet meer samen in de regering zitten, dat beide partijen nu met getrokken messen tegenover elkaar moeten staan, zei De Croo maandag bij aankomst aan het partijbureau van de Vlaamse liberalen.

Oud-staatssecretaris Theo Francken repliceerde maandagochtend op de radio op de kritiek van afgelopen weekend van de nieuwe minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld), en van haar partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. “Als ze tot de verkiezingen in mei zo willen tekeergaan, dan is het ‘la guerre totale’. Voor mij geen probleem”, aldus Francken.

(Lees verder onder de video)

Maar bij het Open Vld-hoofdkwartier wees vicepremier De Croo eerder op de samenwerking van de voorbije jaren in de regering. “Wij hebben goed samengewerkt met de N-VA en bijzonder veel goede dingen gerealiseerd. Ik hoop dat we heel veel van de zaken die we samen beslist hebben, verder gaan uitvoeren in een andere samenstelling”, dixit De Croo. “Het is niet omdat we niet meer samen aan tafel zitten, dat we opeens met getrokken messen tegenover elkaar staan.” Ook het feit dat beide partijen van mening verschillen “over hoe je migratie op internationaal niveau aanpakt”, is voor De Croo geen reden om die messen boven te halen.

Sven Gatz

Vlaams minister Sven Gatz zat op dezelfde lijn over de ‘guerre totale’. “Ik zou toch proberen een beetje rustig te blijven, zowel bij ons als de anderen. Ik denk niet dat enige Vlaming of Belg daarop zit te wachten, integendeel”, aldus Gatz.

Minister van Staat Annemie Neyts verwoordde het dan weer een tikkeltje scherper. “Ik ben zeer ontroerd dat meneer Francken zo bezorgd is over de Belgische grondwet. Ik heb bijna tranen in mijn ogen”, verwees ze naar Franckens kritiek dat premier Michel “lichtzinnig” de grondwet interpreteert omdat Michel II niet het vertrouwen vraagt van het parlement. Volgens Francken is er ook een “democratisch deficit” omdat er een nieuw regeerprogramma is en de regering een minderheid heeft aan Vlaamse en Franstalige kant.

Maggie De Block zei het voorbije weekend dat ze “een departement in crisis en in chaos” aangetroffen heeft. “Meer daden en minder woorden, of minder tweets”, omschreef Rutten dan weer het toekomstige beleid van De Block.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER