Bart De Wever en Viktor Verhulst openen de Sinksenfoor en testen de attracties: “Dit is echt grellig”

Borgerhout -

De Sinksenfoor vindt dit jaar alweer voor de negende keer plaats op Spoor Oost. Zaterdag werd hij feestelijk geopend door burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Viktor Verhulst, in 2024 de peter van de foor. Samen testten ze enkele van de meer dan 150 attracties uit.

Mischa Bludts

Ze beginnen met een letterlijk hoogtepunt: de V Maxx, met zijn 60 meter de hoogste attractie van de Sinksenfoor waarbij de inzittenden met een slordige 120 kilometer per uur in het rond worden geslingerd. Niet iets voor iedereen dus. Zo blijven schepenen Karim Bachar en Tatjana Scheck (allebei Vooruit) liever op de begane grond. “Dat is echt niks voor ons; we worden al misselijk op een pedalo. De attracties zijn om naar te kijken. Wij komen vooral naar de foor om smoutebollen en lackmans te eten en natuurlijk voor de sfeer. Het is altijd gezellig en je ziet hier een mooie afspiegeling van onze samenleving.”

Schepenen Karim Bachar en Tatjana Scheck kijken liever naar attracties dan er zelf in te zitten.© Mischa Bludts

Dj-booth

Bart De Wever en Viktor Verhulst waagden zich wel aan een ritje op de V Maxx. “Ik zit elk jaar op deze attractie en hij is echt grellig. Je moet ervoor zijn, maar ik ben een echte fan. Het is de grootste, de snelste en de beste. Allemaal zaken die je ook met Antwerpen associeert.”

(Lees meer onder de foto’s)

Annick De Ridder, Viktor Verhulst en Bart De Wever in de V Maxx.© Joris Herregods

Na het ritje in de V Maxx. Viktor Verhulst heeft zich blijkbaar al beter gevoeld.© Joris Herregods

Viktor Verhulst: “Ik had zo mijn bedenkingen, maar het was zijn idee en Bart De Wever kan heel overtuigend zijn. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Dat ik peter van de Sinksenfoor mag zijn, is een hele eer. Ik ben opgegroeid op het Zuid en liep daar meer dan twintig jaar over de kermis rond. Dat ik nu mijn steentje kan bijdragen om zo veel mogelijk mensen naar hier te krijgen – blijkbaar door in gevaarlijke attracties te zitten – is dan ook fantastisch.”

“Mijn steentje bijdragen om zo veel mogelijk mensen naar hier te krijgen – door in gevaarlijke attracties te zitten – is fantastisch”

Viktor Verhulst

Peter van de Sinksenfoor

In de Rotor.© Joris Herregods

Na een tussenstop in de Rotor – waar je dankzij de middelpuntvliedende kracht als het ware tegen de muur van een cilinder wordt geplakt – is de volgende halte de Deca-Dance. Denk aan snel ronddraaiende kuipstoelen, pompende beats en alle handjes in de lucht. De attractie wordt al sinds 1986 uitgebaat door Piet Verwijk, bijgestaan door zijn zoon, ook Piet genaamd.

Piet en Piet Verwijk van de Deca-Dance. De attractie pakt dit jaar uit met een heuse dj-booth.© Joris Herregods

Op de Sinksenfoor staan dit jaar geen nieuwe attracties, maar de Deca-Dance heeft toch een primeur. “Dit jaar hebben we een dj-booth waar ongeveer twintig dj’s, onder wie bekende namen zoals Greg S. van Bonzai en Pat B., hun kunsten zullen vertonen om het publiek te vermaken,” vertelt Piet junior. “Het wordt dus een geweldige Sinksenfoor, ook al omdat hij een week langer dan gewoonlijk zal duren.”

“Het wordt een geweldige Sinksenfoor omdat hij een week langer dan gewoonlijk zal duren”

Piet Verwijk

Zoon uitbater Deca-Dance

Gert Kegelaers, Marjolein en Nathan uit Wilrijk.© Joris Herregods

Schieten en eendjes vissen

Gert Kegelaers (47) uit Wilrijk is met zijn kindjes Marjolein (9) en Nathan (6) naar de openingsdag van de kermis afgezakt. “Ik ga al zolang ik het me kan herinneren naar de foor, maar tegenwoordig doe ik het toch vooral voor de kinderen. Ze vinden vooral de botsauto’s plezant.”

“Niet waar papa. Schieten en eendjes vissen zijn veel toffer want daar kan je prijzen mee winnen”, corrigeert Marjolein. “Dingen die snel ronddraaien en over de kop gaan vind ik maar niks want die zijn veel te eng.” Gert: “Schieten vond ik vroeger zelf ook leuk. Of ik daar goed in was? Ik heb in alle bescheidenheid nooit het achterwerk van een foorkramer geraakt.”

Danielle Meirsman, echtgenoot Marc Maes en hun kleinkind Gloria.© Mischa Bludts

Ook Danielle Meirsman (66), uit Berendrecht en gemeenteraadslid voor de N-VA, kwam met haar echtgenoot Marc Maes (69) en kleinkind Gloria (5) naar de Sinksenfoor. “Ik ging al naar de kermis toen die nog op de Zuiderleien stond. Dat is dus alweer even geleden,” lacht Marc. “Sindsdien is de foor constant geëvolueerd, inclusief nieuwe attracties die ik gezien mijn leeftijd toch een beetje kritisch bekijk. Zo ziet die zweefmolen er mooi uit, maar je zal me er nooit in zien kruipen. Ik ben net wel met Gloria in het spookhuis geweest en voor de rest amuseer ik me met alles wat hier zoal beweegt. We komen later met onze andere kleinkinderen zeker nog eens terug.”

Gloria won bij het eendjes vissen al een speelgoedtelefoon. “Sindsdien is ze er constant mee aan het ‘bellen’.” Voor ondergetekende was ze helaas niet beschikbaar voor commentaar.

Bart De Wever had heel wat aantrek in de botsauto’s.© Mischa Bludts

“Voor de stad Antwerpen is de Sinksenfoor een belangrijk evenement. We proberen een miljoen bezoekers te lokken”

Bart De Wever

Burgemeester (N-VA)

Bart De Wever bracht nog een bezoek aan de botsauto’s – waar hij een soort magnetische aantrekkingskracht op de andere bestuurders had – en een schietkraam. Hij sluit af: “Voor de stad Antwerpen is de Sinksenfoor altijd een belangrijk evenement. We proberen telkens een miljoen bezoekers te lokken en daar speelt het weer een belangrijke rol in. Als het te warm is, dan ga je al snel ergens anders naartoe en als het regent, dan kom je gewoon niet. Maar vandaag is dat perfect en zo mag het altijd blijven.”

De Sinksenfoor loopt nog tot 30 juni.https://visit.antwerpen.be/sinksenfoor

Viktor Verhulst en Bart De Wever in de Deca-Dance.© Joris Herregods

Aan de schietkraam.© Mischa Bludts

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sinksenfoor