© RTV

Geluidsschermen langs E313 komen er eindelijk aan: “Aanzienlijke verbetering van levenskwaliteit voor onze inwoners”

Grobbendonk -

Langs de E313 in Grobbendonk worden nog dit jaar over een afstand van 1,6 kilometer geluidsschermen geplaatst. “Dit betekent een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit voor de inwoners die langs de snelweg wonen”, meent burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

Marc Peeters

Een maand voor de verkiezingen is het altijd leuk om een prettige aankondiging te kunnen doen. Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) zakte daarvoor dindagmiddag af naar Grobbendonk. “Onze inwoners vragen al decennia naar een oplossing voor de geluidsoverlast van de E313. Ik heb mij als burgemeester in dit dossier vastgebeten. Dankzij veel overleg en een sterke samenwerking met minister Lydia Peeters en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), ben ik verheugd dat ik dit dossier in één legislatuur zal afronden”, aldus Marianne Verhaert.

© gva

“Onze inwoners vragen al decennia naar een oplossing voor de geluidsoverlast van de E313. Ik heb mij als burgemeester in dit dossier vastgebeten en ben verheugd dat het in één legislatuur kan afgerond worden”

Marianne Verhaert (GiB)

Burgemeester Grobbendonk

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken heeft de vergunningsprocedure goedgekeurd voor de plaatsing van de geluidsschermen. De schermen, die in het najaar van 2024 worden geplaatst, komen in de richting van Luik, ter hoogte van de industriezone tussen de Sperwerlaan en de Industrieweg. De dringende behoefte aan geluidsisolatie werd onderstreept door metingen die aantoonden dat geluidsniveaus langs de Pallieterdreef, Perlamoenalaan, Vrijheidsstraat en Dennenlaan de wettelijke limieten overschrijden.

Het project is een cofinanciering tussen de gemeente Grobbendonk en het Vlaamse Gewest. De totaalinvestering wordt geraamd op 2,67 miljoen euro waarvan Vlaanderen 62,5 procent financiert. “Dit is een mijlpaal voor onze gemeente. Het is essentieel dat de geluidshinder wordt aangepakt bij de bron en zo de leefbaarheid voor onze inwoners langs de E313 verbetert,” aldus Marianne Verhaert.

Herentals-West

De plaatsing van geluidsschermen langs de E313 is niet het enige dossier dat in een stroomversnelling is terechtgekomen. Ook de heraanleg van het complex Herentals-West is ondertussen aanbesteed en gaat wellicht nog dit jaar in uitvoering. De bedoeling hiervan is onder meer een rechtstreeks aansluiting te voorzien van de industriezone naar de E313. Op die manier zal de drukke gewestweg N13 minder verkeer moeten slikken.

Er wordt ook gewerkt aan de fietsveiligheid. Wellicht nog later deze maand wordt meer informatie bekendgemaakt over de exacte timing van de werkzaamheden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners