“Normaal briefen we De Mol weken op voorhand over proeven en kandidaten. Dat kon dit jaar niet”

Het spelprogramma De mol start voor het eerst zonder mol. Een proef in de eerste aflevering moet uitmaken wie van de tien deelnemers het spel uiteindelijk mag saboteren. De ingreep was een gok, geeft presentator Gilles De Coster (38) toe. “Maar de mol heeft ons niet ontgoocheld.”

Tom De Leur

Uit de startblokken schieten met een knal: dat is de ambitie van elke eerste aflevering van De mol. Vorig jaar werden de deelnemers levend begraven en konden ze zichzelf bevrijden door raadsels op te lossen. Een jaar eerder werden de kandidaten met een dilemma opgezadeld: nog voor hun vliegtuig naar Zuid-Afrika vertrok, zaten ze in hun auto’s naar een aftelklok en een drukknop te kijken. Als na zestig seconden niemand op zijn knop had gedrukt, mocht iedereen vertrekken. Als er wel werd gedrukt, moest er iemand naar huis.

Ook dit jaar tovert De mol een verrassing uit zijn hoed: er is namelijk geen mol. Toch niet bij de start van de eerste aflevering. Een proef bepaalt welke kandidaat de mol wordt en het spel mag saboteren.

Improvisatie

Volgens presentator Gilles De Coster is de truc met de mol geen poppenkast: elke deelnemer maakte kans om de saboteur te worden, er was geen verborgen agenda. “De kandidaten zijn vertrokken met het idee dat ze op zoek moesten gaan naar een mol. Een halve dag later beseften ze: Ik kan zelf de mol worden. Eén laatste test moest dat bepalen. Voor de kandidaten is dat een heel andere insteek, voor de mol al helemaal. Normaal briefen we die weken voor vertrek uitgebreid over de proeven en de andere kandidaten. Dat konden we dit jaar niet doen. De mol stond dus voor een zware opdracht, er moest worden geïmproviseerd .”

De ingreep was volgens De Coster een sprong in het duister: “Het was een risico, maar het bleek een zeer geslaagde zet. Het maakt het spannend voor de kandidaten en voor de kijker. Voor ons was het minder comfortabel werken. We moesten nieuwe manieren bedenken om de mol te briefen. De voorbije jaren volstond een korte dagelijkse ­briefing, dat was dit jaar wel even anders. Ik denk dat de kijker zal genieten: voor het eerst maak je de selectie van de mol mee.”

Honger naar nieuw seizoen

Het zevende seizoen gaat van start op zondag 10 maart. De Coster voelt dat er nog honger is naar een nieuw seizoen: “Je wil niet weten hoeveel mensen me de voorbije weken hebben aangesproken over de startdatum. Woensdagavond zat ik op restaurant en vroegen twee mensen of ik het toch niet al kon zeggen. Het is fijn dat die honger er is. We vinden dat na zes seizoenen allerminst vanzelfsprekend.”

INFO

INFO

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen