brand

Brand in Muntcentrum in hartje Brussel onder controle

De brand die woedde in het voormalige administratieve centrum van de stad Brussel, het Muntcentrum, is volledig onder controle. Volgens de brandweer woedde het vuur in een oud ventilatiesysteem en kon uitbreiding naar het dak vermeden worden.

dbg, bg

Het vuur in het gebouw op de Anspachlaan, waar renovatiewerken bezig zijn, werd omstreeks 10.30 uur opgemerkt. De arbeiders en kraanmannen konden zich in veiligheid brengen terwijl de brandweer met vier bluswagens, drie ladderwagens, drie ziekenwagens en twee mugteams ter plaatse kwam. Intussen stelde de Brusselse politie een veiligheidszone in. Gewonden vielen er bij de brand en de bluswerken niet.

In het gebouw huisden tot eind 2022 de administratieve diensten van de stad Brussel en het hoofdkantoor van Bpost. De diensten van de stad Brussel verhuisden naar het gloednieuwe Brucity-gebouw, enkele honderden meters verderop, en Bpost trok naar de overkant van de straat. Sindsdien wordt het gebouw omgevormd tot een multifunctioneel gebouw met kantoren, horecazaken, hotels en appartementen.

Geen gewonden

Volgens brandweerwoordvoerder Walter Derieuw raakte niemand gewond. “De arbeiders en de kraanmachinist zijn in veiligheid gebracht.” De brand startte aan een oude verluchtingsinstallatie. De vlammen veroorzaken een grote rookpluim, die van ver te zien is. Politieagenten beveiligen de omgeving van het gebouw.

Het nabijgelegen metro- en tramstation De Brouckère bleef open maar uit veiligheidsoverwegingen stoppen de metro’s er voorlopig niet, zo meldt de MIVB. De trams stoppen wel in het ondergrondse station. Busijnen 29 en 71 worden plaatselijk omgeleid. Medewerkers van de MIVB zijn ter plaatse om reizigers te begeleiden.

Zicht vanuit een kantoorgebouw in de buurt.© rr

Het vuur is onder controle.© rr