© Bart Van den Langenbergh

Dieven stelen eerst slijpschijf en kraken dan geldkluis bij de buren

Dieven hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een dubbelslag geslagen

bij twee bedrijven op de Industrieweg in Beerse. Bij het metaalverwerkend bedrijf SBC gingen ze aan de haal met koper en een slijpschijf, om daarna in een naburige schrijnwerkerij de geldkluis te kraken. “Nog meer beveiliging, zal dat wel iets uithalen? Want ze blijven maar terugkomen”, zegt een werknemer.

BART VAN DEN LANGENBERGH, MARC PEETERS

In enkele maanden tijd zijn dieven al meermaals langs geweest bij het metaalverwerkend bedrijf Steel Bending Company (SBC) en de naburige schrijnwerkerij Eddy De Prins aan de Industrieweg in Beerse. In de nacht van dinsdag op woensdag was het dus opnieuw raak. Onbekenden verschaften zich in het holst van de nacht eerst toegang tot het terrein van SBC.

“Toen ik woensdag om 6u de deuren van de bedrijfshal kwam openen, merkte ik het meteen”, vertelt Marc Tops, een van de werknemers. “De daders hadden eerst een gat gemaakt in een draad van de omheining. Daarna hebben ze een deur van de bedrijfshal geforceerd. Eenmaal binnen stampten ze de deur van het magazijn met allerlei werkmateriaal in. Ik had die deur nog maar pas verstevigd met een ijzeren plaat na de vorige inbraak.”

Gat in houten wand

In het kleine magazijn van SBC liggen kleinere materialen zoals koperen buisjes en werkkledij maar ook een slijpschijf. “Ze namen voor ongeveer 1.200 euro aan koper mee”, legt Marc Tops uit. “Ook een slijpschijf is verdwenen. Vermoedelijk hebben ze die meegenomen om in de naburige schrijnwerkerij de kluis open te slijpen.”

Dezelfde inbrekers hebben inderdaad diezelfde nacht ook de aangrenzende schrijnwerkerij Eddy De Prins bezocht. Daar maakten ze een gat in een houten wand om binnen een kluis open te breken en met enkele duizenden euro’s aan de haal te gaan. De totale schade en waarde van de buit van de inbraken wordt geschat op zo’n tienduizend euro.

Bende

De politie van de regio Turnhout kwam woensdagochtend ter plaatse en is een onderzoek gestart. Vermoedelijk gaat het om dezelfde bende als vorige keer. “Toen namen ze de kluis van de schrijnwerkerij mee naar SBC om ze hier te openen. Toen bezochten ze ook de kantoren op de bovenverdieping”, vertelt Marc Tops. “We overwegen om camera’s en een alarm te plaatsen, maar het is nog maar de vraag of dat iets zal uithalen. Het is wel zo dat hier ’s nachts op verschillende tijdstippen truckchauffeurs langskomen om opleggers aan te pikken. Maar niemand heeft dinsdagnacht iets opgemerkt.”