Kris stelt zijn werken tentoon in Dienstencentrum Silsburg.© Kris Baetens

Kris (56) opent reizende tentoonstelling ‘milieu- en klimaatschilderijen’ in filialen van Zorgbedrijf Antwerpen

Antwerpen, Deurne -

Deurnse Amateur-kunstenaar Kris Baetens (56) stelt zijn reeks milieu- en klimaatschilderijen vanaf donderdag tentoon in Dienstencentrum Silsburg aan de Herentalsebaan. Met zijn 34 werken wil hij bewustwording creëren rond klimaatproblemen.

Niels Delport

Drie jaar geleden pakte Kris zijn penselen na 35 jaar opnieuw op. “Ik ben eigenlijk technisch tekenaar van beroep”, begint de Deurnaar zijn verhaal. “Maar na twee burn-outs kreeg ik het advies om opnieuw creatief aan de slag te gaan. Daarom besloot ik in 2021 om na meer dan 35 jaar opnieuw mijn penselen vast te nemen.”

“Mijn eerste werk was voor een schilderopdracht in het zesde middelbaar”, gaat hij verder. “Toen had ik een modelzeilbootje nageschilderd. Daarna heb ik nog wel enkele werken gemaakt, maar die heb ik allemaal weggegeven. Alleen de zeilboot heb ik nog, dankzij mijn vriendin die het uit de vuilnisbak redde.”

Nu haalt Kris zijn inspiratie voornamelijk uit de klimaat- en milieuproblematiek. “Met mijn schilderijen wil ik bewustwording creëren rond de klimaatproblemen. Bij mij kwam die al toen ik nog bij de zeescouts zat. Nadat we in de winter onze boten opnieuw schuurden en schilderden, kapten we de white spirit die we gebruikten gewoon op de grond. Iets in mij zei toen dat dat fout was.”

Zeilboot

“Toen ik opnieuw begon te schilderen, wilde ik meteen de lat hoog leggen en over een serieus onderwerp zoals het klimaat schilderen. Ondertussen zit ik al aan klimaatschilderij nummer 31. Het is mijn manier om de frustraties rond het wanbeleid van me af te schilderen. Vooral in de winter ben ik actief. Tijdens de zomer ben ik vaker op mijn zeilboot te vinden, dan achter mijn ezel”, glimlacht hij.

Het is niet de eerste keer dat Kris zijn werken tentoonstelt. “Vorig jaar toonde ik al enkele schilderijen in de bibliotheek van Wilrijk. Maar nu stel de hele reeks voor tijdens mijn tentoonstelling in dienstencentrum Silsburg in Deurne. De werken zijn niet te koop, maar ik bied ze wel aan organisaties en bedrijven aan die ze tentoon willen stellen.”

Kris’ zijn schilderijen zijn vanaf 2 mei tot en met 31 oktober te bezichtigen als reizende tentoonstelling tussen de zes filialen van Zorgbedrijf Antwerpen. Meer informatie over de volledige ronde kan je hier vinden.

Kris’ zijn recentste schilderwerk Greenwashing© Kris Baetens

Chemicaliën in groenten.© Kris Baetens

De vier elementen - water.© Kris Baetens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners