zaterdag 20 oktober 2018 - Heusden-Zolder
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Paul Coolen: “We blijven de valse illusie koesteren dat we tijd winnen als we de auto nemen.” zb

Dorpsraden brengen stille wegen in kaart

“We fietsen wel als hobby, maar nemen auto naar bakker”

Heusden-Zolder

Paul Coolen, een fervent fietser die geboren en getogen is op de Cité van Heusden, maakt zich zorgen over het toenemende autoverkeer in zijn gemeente. Hij wil mensen aanmoedigen wat vaker de fiets te nemen. En net nu lanceren de zeven dorpsraden samen met vzw Trage Wegen en het gemeentebestuur een kaart met 200 kilometer trage wegen.

“De auto steekt de fiets voortdurend stokken in de wielen”, zegt Coolen. “We rijden tegenwoordig wel met de fiets in onze vrije tijd of als hobby, maar om naar de bakker, de school van de kinderen of naar ons werk in de buurt te fietsen is nog geen evidentie. We blijven de valse illusie koesteren dat we tijd winnen als we onze auto nemen. En daarbij is 80% van het verkeer tussen de mijnterreinen en Suskaberg plaatselijk. We zijn dus zelf verantwoordelijk voor onze eigen drukte, maar blijkbaar maakt niemand zich daar druk over. Coolen lanceerde daarom het project ‘Fietsen van H tot Z’.

Ongeveer gelijktijdig hebben de zeven dorpsraden van Heusden-Zolder samen met de vzw Trage Wegen en het gemeentebestuur een netwerk van alle autovrije paden in Heusden-Zolder in kaart gebracht. Trage of stille wegen zijn alle autovrije paden en wegeltjes die de gemeente doorkruisen. Ze worden van oudsher gebruikt als verbindingen tussen kerkdorpen, boerderijen en andere locaties. Het netwerk bestaat uit maar liefst 200 kilometer paden. “In maart 2011 was het idee hiervoor ontstaan bij onze dorpsraad”, zegt Julien Maebe van de dorpsraad van Heusden centrum. “Aanleiding was de mogelijke ontsluitingsweg langs het spoor. Er loopt hier ook een oud tramspoor, waardoor we zijn gaan nadenken over verantwoorde mobiliteit. Stille wegen is een synoniem voor trage wegen, bedacht door de dorpsraden van Heusden-Zolder. Heel snel werd duidelijk dat we dit niet alleen konden doen en daarom contacteerden we de vzw Trage Wegen. Zij hebben in samenwerking met de gemeente een eerste kaart uitgewerkt en elke stille weg een nummer gegeven. Ondertussen hebben wij contacten gelegd met de overige dorpsraden en iedereen was voor het project te vinden. Het is trouwens uniek voor Limburg dat de trage wegen van een volledige gemeente in kaart worden gebracht.”

STOP

Een tweehonderdtal vrijwilligers zijn met de fiets of te voet ter plaatse geweest en kregen pen, papier en fotomateriaal mee om informatie in te winnen van die bepaalde wegen. Daarna werd dit in kaart gebracht. “Die kaart is zo goed als af. We hebben nog een aantal wegen die in de loop der jaren zijn ingenomen door mensen en met hen gaan we in gesprek. Daarna volgt de definitieve kaart”, zegt Paul Coolen. “En dan kunnen we mensen het STOP-principe leren kennen: eerst stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en ten slotte privé vervoer. Elke voetganger/fietser is een auto minder. Wij hopen op deze manier onze gemeente leefbaarder te maken.”

www.stillewegen.be

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws