Jorre Verstraeten.© REUTERS

EK judo vormt eerste graadmeter voor Olympische Spelen: elf Belgen (maar niet Matthias Casse) komen in actie

Vanaf donderdag staat in de Kroatische hoofdstad Zagreb het Europees kampioenschap judo op de planning. België trekt met elf judoka’s (maar zonder speerpunt Matthias Casse) naar het toernooi, dat een belangrijke graadmeter vormt enkele maanden voor de start van de Olympische Spelen in Parijs.

Bron: BELGA

Het EK is het eerste groot judokampioenschap van 2024, net voor het WK in Abu Dhabi (19-24 mei). De focus ligt uiteraard helemaal op het olympische judotoernooi in Parijs (27 juli-3 augustus). De Belgische selectie in Zagreb bestaat uit Jorre Verstraeten (-60 kilogram), Jarne Duyck (-81 kilogram), Sami Chouchi (-90 kilogram) en Toma Nikiforov (-100 kilogram) bij de mannen. Bij de vrouwen zijn Loïs Petit en Ellen Salens (beiden -48 kilogram), Amber Ryheul (-52 kilogram), Mina Libeer (-57 kilogram), Alessia Corrao (-63 kilogram), Gabriella Willems (-70 kilogram) en Vicky Verschaere (-78 kilogram) ingeschreven.

Vorig jaar behaalde de Belgische delegatie geen medaille op het EK in Montpellier. Van de huidige selectie waren Toma Nikiforov (goud in 2018 en 2021, zilver in 2016 en brons in 2015), Jorre Verstraeten (brons in 2019, 2020 en 2022), Sami Chouchi (zilver in 2018 en brons in 2022) en Mina Libeer (brons in 2022) in het verleden al goed voor EK-medailles bij de senioren.

Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport bij de judofederatie, verwacht wegens het nakende WK en olympische toernooi een “ander” EK. “Het is bijna onmogelijk om drie keer te pieken in vier maanden tijd”, blikte hij enkele dagen geleden vooruit. “Het EK is daarom vooral een eerste graadmeter. Voor Matthias (Casse) paste het niet in zijn ideale seizoensplanning. We focussen met hem voor 100 procent op de Spelen. Maar we hebben nog wel grote verwachtingen, vooral van Toma Nikiforov en Mina Libeer. Een Europese titel blijft heel mooi. Verder ligt de nadruk op het verzamelen van kwalificatiepunten voor de Spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten