In het logistiek centrum van Decathlon in Willebroek werken volgens de sportketen op dit moment 163 mensen.
Decathlon

Sportketen Decathlon wil logistieke activiteiten in depot in Willebroek beëindigen: 132 jobs op de schop

Sportketen Decathlon wil tegen eind 2024 "de logistieke activiteiten in het distributiecentrum in Willebroek beëindigen". Als het zover komt, verliezen 132 mensen hun job. De betrokken werknemers kregen het nieuws vanmorgen te horen na een bijzondere ondernemingsraad. Decathlon belooft een oplossing op maat voor de getroffen werknemers, maar dat is niet naar de zin van de vakbonden.

Om 10.30 uur heeft de directie tijdens een digitale ondernemingsraad haar plannen voor het depot in Willebroek uit de doeken gedaan. Op voorhand werd niet gecommuniceerd over de concrete plannen, maar de vakbonden vreesden het ergste voor de werknemers.

Die vrees blijkt terecht. De sportketen heeft te kennen gegeven dat het de logistieke activiteiten in Willebroek tegen eind 2024 wil beëindigen. Volgens Decathlon werken er op dit moment 163 mensen in het depot in Willebroek. De vakbonden hadden het eerder over zowat 240 werknemers met een vast of tijdelijk contract. 

Als de logistieke activiteiten worden stopgezet, zullen enkel de 31 mensen van het circulaire team (herstel, verhuur, onderhoud, ...) hun job kunnen houden. De overige 132 jobs sneuvelen in dat geval. 

Oplossing op maat voor getroffen werknemers

In een persmededeling belooft Decathlon de verdere tewerkstelling van alle betrokken werknemers te verzekeren. "Als verantwoordelijk bedrijf engageren we ons om een oplossing voor te stellen aan elke medewerker", luidt het. De getroffen werknemers zouden bijvoorbeeld voorrang krijgen bij openstaande vacatures in de winkels van de sportketen, want daar verdwijnen geen jobs. 

"We geloven dat we al onze medewerkers kunnen begeleiden naar een nieuwe job", zegt Louise Chekroun, country leader bij Decathlon België. "We zijn ervan overtuigd dat we voor elk van hen een individuele oplossing kunnen vinden binnen ons eigen netwerk. Denk aan onze 33 winkels, onze hersteldiensten, onze klantendienst, … Ook in ons internationale logistieke netwerk zijn er opportuniteiten. Daar gaat onze energie de komende tijd naartoe."

De manier van werken van Decathlon - waarbij een oplossing op maat wordt gezocht voor elke getroffen werknemer - kan op weinig begrip rekenen bij de vakbonden. Zij willen dat er collectief overleg komt, zodat de rechten van de werknemers niet geschonden kunnen worden. 

Bekijk: Erika Lambert (ACV Puls) heeft het over een "schijnvertoning" van Decathlon

Videospeler inladen...

Ook in Frankrijk, Spanje en Italië zou Decathlon depots willen sluiten. De sportketen wil naar eigen zeggen haar "Europese logistieke netwerk van distributiemagazijnen transformeren om beter tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van hun klanten".

Donderdag vindt een nieuwe ondernemingsraad plaats.

Foto: VRT NWS

Vrees vakbonden was terecht

De vakbonden zagen de bui al geruime tijd hangen. "Wij staken al sinds vorig jaar om meer duidelijkheid te krijgen over het depot", zegt Deniz Agbaba, vakbondssecretaris bij BBTK. "We zagen al lang dat duurzame tewerkstelling werd afgebouwd en werd vervangen door meer precaire contracten zoals studentenarbeid en contracten van bepaalde duur. Daarnaast werden de e-commerce-activiteiten afgebouwd terwijl de vraag naar e-commerce steeg."

Erika Lambert van ACV Puls, klaagt ook aan dat de vakbondssecretarissen geen uitnodiging hadden gekregen voor de bijzondere ondernemingsraad (die bovendien enkel digitaal verliep). "Decathlon schendt opnieuw de Belgische wetgeving", luidt het. 

 

 

Meest gelezen