© HBvL

Jonge Hasselaars ontwerpen software die aanslag kan voorkomen

Clarida Technologies, de Londense start-up van de Hasseltse neven Robin Poelmans (28) en Jonas Poelmans (29), heeft een investering van 5 miljoen euro aanvaard van een niet nader genoemde private investeerder. Dat maakt Clarida vandaag op zijn website bekend. Daarmee wordt het jonge bedrijf nu al gewaardeerd op 100 miljoen euro. Clarida slaagt erin om met zijn zeer krachtige software ongekende inzichten te puren uit grote massa’s gegevens. Op die manier zijn al mogelijke pedofielen en geradicaliseerde individuen ontmaskerd.

Dominiek CLAES

Clarida werd ruim drie jaar geleden opgericht door beide Hasselaren. Robin Poelmans heeft een economische achtergrond en is CEO van het bedrijf. Jonas Poelmans is doctor in de economische wetenschappen en master in de computerwetenschappen. Als chief technical officer (CTO) is hij het brein achter de software van Clarida.

Die krachtige software maakt het mogelijk om ongekende inzichten te puren uit grote hoeveelheden en verschillende soorten gegevens, big data voor de techneuten. “De gegevens hoeven niet geordend te zijn, en het maakt ook niet uit hoe groot of complex de data zijn”, legt Jonas Poelmans uit. “Net dat maakt onze software uniek, en bruikbaar voor elke sector. Alleen weten we niet op voorhand wat we eruit zullen halen. Eigenlijk zoeken we naar wat we niet weten.”

Clarida telt momenteel twaalf vaste medewerkers en doet voorts nog een beroep op een twintigtal freelancers. Het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Londen, maar werkt voorts nog vanuit Andorra, Antwerpen en Hasselt, en beschikt over antennes in Portugal, Oekraïne en Wit-Rusland.

Krachtig

Het jonge bedrijf kan dankzij zijn technologie al straffe resultaten voorleggen. Zo slaagden ze erin om uit miljoenen chatberichten een aantal ‘waarschijnlijke’ pedofielen te identificeren. Ook werden met de software radicaliserende individuen aangewezen en mogelijk dus aanslagen verhinderd. Zelfs belastingdiensten maken van de software gebruik om fraude op te sporen.

Maar de software van Clarida wordt niet alleen gebruikt om criminaliteit tegen te gaan. Zo konden banken en zorginstellingen grote kostenbesparingen verwezenlijken door financiële lekken aan het licht te brengen. “De sterkte van ons verhaal schuilt in de combinatie van menselijke expertise in een bepaalde materie, die gekoppeld wordt aan onze krachtige software”, stipuleert Jonas Poelmans.

Investeerder

Clarida Technologies krijgt nu voor 5 miljoen euro verse middelen toegestopt van een niet nader genoemde private investeerder. “De investeerder wil zijn identiteit niet bekendmaken, maar heeft alleszins verstand van hetgeen waar wij mee bezig zijn”, zegt Robin Poelmans. “Met die 5 miljoen krijgt de investeerder 5 procent van de aandelen in handen. We blijven dus een comfortabele meerderheid in Clarida behouden. Maar dat waardeert ons jonge bedrijf wel meteen op 100 miljoen euro."

"Eigenlijk waren we niet op zoek naar investeerders, omdat we ons niet in een bepaalde richting willen laten duwen. We hebben al veel hogere aanbiedingen afgewezen. We willen onze handen vrij hebben om op lange termijn te kunnen denken en handelen. Maar de voorwaarden van dit bod waren zo interessant dat we het niet konden laten liggen. Er zijn nauwelijks extra voorwaarden aan verbonden, en we kunnen de investeerder op elk moment weer uitkopen.”

Groei

Clarida gaat de extra middelen gebruiken om de internationale groei te schragen. “We hebben sinds maart een volledig afgewerkt product en zijn klaar om dat op grote internationale schaal te promoten”, zegt Robin Poelmans. “Daarvoor zullen we ons team moeten uitbreiden. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want de verkopers van ons product zullen ook een fatsoenlijke dosis technisch inzicht aan de dag moeten leggen. In elk geval, vanaf nu zal het hard gaan.”

www.claridatech.com