‘Meir-terrorist’ naar rechtbank verwezen voor verboden wapenbezit

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag Mohamed R. naar de correctionele rechtbank verwezen. De Tunesiër uit Frankrijk zorgde vorig jaar voor opschudding toen hij tegen hoge snelheid over de Antwerpse Meir reed. Er werd eerst gedacht dat de veertiger een aanslag wilde plegen, maar hij bleek uiteindelijk geen terroristisch motief te hebben. Hij zal zich wel voor de rechtbank moeten verantwoorden voor de wapens die in zijn auto werden aangetroffen.

jvo

Op 23 maart 2017 reed een rode Citroën tegen hoge snelheid over de Meir. Voetgangers moesten uit de weg springen, maar er vielen geen gewonden. Toen twee militairen het voertuig wilden tegenhouden op een kruispunt, negeerde de bestuurder het rode licht en reed hij ervandoor.

Een snelleresponsteam van de lokale politie kon het voertuig even later lokaliseren op de parking van de Sint-Michielskaai en de bestuurder arresteren. Mohamed R. was onder invloed van alcohol en cocaïne. In zijn auto lagen verschillende steekwapens, een gedemonteerde riotgun en een camouflagevest.

Wapens om te verkopen

Mohamed R. werd een dag later aangehouden voor poging tot moord en slagen en verwondingen in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving. De man ontkende dat hij mensen wilde aanrijden. Hij verklaarde dat hij op zoek was naar het ziekenhuis waar zijn vriendin werd opgenomen en dat hij zo bij toeval op de Meir verzeild was geraakt. De wapens die in zijn auto lagen, wilde hij verkopen.

Na verder onderzoek bleken er onvoldoende aanwijzingen voor een terroristische motief. Mohamed R. werd na drie maanden voorhechtenis vrijgelaten en vervolgens het land uitgezet. Het federaal parket vroeg nu alleen nog de verwijzing voor verboden wapenbezit, verkeersovertredingen en verdovende middelen. De raadkamer volgde het federaal parket in zijn vordering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER