Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Groen trapt campagne op gang, haalt uit naar N-VA: “Ecorealisme is stap naar negationisme”

Petra De Sutter, Meyrem Almaci en Kristof Calvo van Groen, in hun campagnebus met elektrische motor.Beeld BELGA

Groen plant de volgende weken 50.000 huisbezoeken. Leden en lijsttrekkers doen dat sinds vandaag aan boord van een oude De Lijn-bus met elektrische motor. Vandaag zet N-VA op een congresdag de deur open voor het langer openhouden van kerncentrales en voor de bouw van een nieuwe kerncentrale.

De groene bus stond vanmorgen vertrekkensklaar op het kerkplein van Sint-Willibrordus in de wijk 2060, de meest diverse buurt van Antwerpen. Om precies 5 voor 12 gaf Groen-voorzitster Meyrem Almaci daar de aftrap van de campagne.

“Het ecorealisme dat vandaag wordt gepredikt, is gewoon de volgende stap naar het negationisme van Jean-Marie Dedecker, waarmee we alleen maar tijd verloren hebben”, zei Almaci tijdens De Ochtend op Radio 1. “Je kan het samenvatten als blijven treuzelen op een moment waarop er moet worden beslist. De volgende regering zal een klimaatcoalitie moeten zijn en die moet beslissen.”

“Deze campagne gaat niet over de volgende weken tot de verkiezingen maar over de komende 10 tot 20 jaar”, zei Almaci bij het aftrappen van haar campagne. “Het is nu of nu. We hebben geen tijd meer te verliezen. Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, red.) geeft ons nog 12 jaar om de klimaatverandering tegen te gaan. Het kan als er een ommekeer van het beleid komt en dat is de inzet van Groen. We hebben geen nood aan doembeelden. We hebben nood aan hoop en actie.”

Met die boodschap trekken de Groenen van deur tot deur in meer dan 15 steden en gemeenten. Almaci: “We gaan in dialoog. Want terwijl andere partijen met zichzelf bezig zijn en krampachtig verdeeldheid proberen te zaaien, delen we veel meer dan we denken. De uitdagingen waar we voor staan zowel op vlak van klimaat, koopkracht en samenleven zijn zeer omvangrijk. We moeten samenwerken in plaats van tegenwerken. Daar gaat onze campagne over.”

Groen trapt campagne op gang, haalt uit naar N-VA: “Ecorealisme is stap naar negationisme”
Beeld BELGA

Almaci zegt dat het klimaatthema geen hype is. “Het is de harde realiteit. Vandaag bestaat er heel veel eensgezindheid in de samenleving. 84 procent van de mensen vraagt een eerlijk klimaatbeleid. En ook eerlijkheid willen we opnieuw in het hart van de politiek brengen. 84 procent wil een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. Onze job is niet om mensen te verdelen, onze job is om mensen samen te brengen. Want we delen veel meer dan we denken.”

Dan stapt Almaci de volle bus op. ”Het voordeel is dat de bus geluidloos rijdt. Zo stil, zalig.” Eerstvolgende stop is Beveren en daarna zijn Sint-Niklaas en Gent aan de beurt.

Groen trapt campagne op gang, haalt uit naar N-VA: “Ecorealisme is stap naar negationisme”
Beeld BELGA