20 maart 2019 om 03:00
Luister naar

Column Jacoline van Benthem: Na twee maanden moet de pompoen er toch aan geloven

Na twee maanden ligt hij er nog steeds ... de flespompoen in onze groenteschaal. Vers gekregen, rechtstreeks vanuit de tuin. Degene die deze pompoen meebracht, weet namelijk dat ik van verse en zelfgekweekte producten houd. Erg aardig inderdaad, maar stiekem had ik niet zoveel zin in het extra werk dat zo’n versproduct met zich meebrengt.

Ik werk vaker met pompoen. Ik maak er pompoensoep van met wortel, kokosmelk en de toevoeging van de halve kruidenkast. Heel erg lekker. Of ik verwerk het in een stoofpotje met bijvoorbeeld wat kaneel. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dan bijna altijd de netjes voorgesneden en geschilde variant uit het koelvak van de supermarkt pak. Gemak dient immers de mens ...

Maar goed, na twee maanden is het toch echt tijd om er wat mee te doen. Want het is zonde om deze lekkere en bovendien erg gezonde vrucht te laten liggen. Pompoen bevat weinig calorieën, maar veel vitaminen, mineralen, vezels en ook nog eens goede vetten. En met al die vezels vult een pompoen erg goed. Zeker handig als je wilt letten op hoeveel je eet en de calorie-inname probeert te beperken. De vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en dus minder snel trek hebt in andere vaak ongezondere producten.

En wist u dat pompoen net zo goed is voor uw ogen als wortel? Pompoen bevat net als wortel veel caroteen, wat in ons lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Daarnaast is deze oranje supergroente ook nog eens goed voor uw hart. Dit vanwege de goede vetten die in de pompoen zitten en het kalium. Kalium heeft namelijk een gunstig effect op de bloeddruk. En voor mensen die net als ik vegetarisch eten, is pompoen ook nog eens een goede bron van ijzer.

Genoeg reden dus om de pompoen uit de groenteschaal te halen. Uiteindelijk valt het werk ook wel mee. Hij hoeft namelijk niet eens geschild te worden. En er zijn snelle, gemakkelijke recepten met pompoen. Ik heb zelf de pompoen doormidden gesneden, er kruiden over gedaan en hem in de oven gezet op 200 graden tot hij zacht genoeg was om te eten. Dat was pas gemak, want het restje groente van de vorige dag kon mooi in het gat waar de zaadjes van de pompoen zaten. Heerlijk gevulde en gekruide pompoen.

Het gerecht is zelfs zo goed bevallen dat mijn man alweer een nieuwe pompoen gekocht heeft. Daarna wordt het wel weer even wachten, want pompoen is een herfst/wintergroente, terwijl we nu net naar het mooiere weer gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.