Column Jacoline van Benthem: Na twee maanden moet de pompoen er toch aan geloven
Na twee maanden ligt hij er nog steeds ... de flespompoen in onze groenteschaal. Vers gekregen, rechtstreeks vanuit de tuin. Degene die deze pompoen meebracht, weet namelijk dat ik van verse en zelfgekweekte producten houd. Erg aardig inderdaad, maar stiekem had ik niet zoveel zin in het extra werk dat zo’n versproduct met zich meebrengt.
Ik werk vaker met pompoen. Ik maak er pompoensoep van met wortel, kokosmelk en de toevoeging van de halve kruidenkast. Heel erg lekker. Of ik verwerk het in een stoofpotje met bijvoorbeeld wat kaneel. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dan bijna altijd de netjes voorgesneden en geschilde variant uit het koelvak van de supermarkt pak. Gemak dient immers de mens ...
Maar goed, na twee maanden is het toch echt tijd om er wat mee te doen. Want het is zonde om deze lekkere en bovendien erg gezonde vrucht te laten liggen. Pompoen bevat weinig calorieën, maar veel vitaminen, mineralen, vezels en ook nog eens goede vetten. En met al die vezels vult een pompoen erg goed. Zeker handig als je wilt letten op hoeveel je eet en de calorie-inname probeert te beperken. De vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en dus minder snel trek hebt in andere vaak ongezondere producten.
En wist u dat pompoen net zo goed is voor uw ogen als wortel? Pompoen bevat net als wortel veel caroteen, wat in ons lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Daarnaast is deze oranje supergroente ook nog eens goed voor uw hart. Dit vanwege de goede vetten die in de pompoen zitten en het kalium. Kalium heeft namelijk een gunstig effect op de bloeddruk. En voor mensen die net als ik vegetarisch eten, is pompoen ook nog eens een goede bron van ijzer.
Genoeg reden dus om de pompoen uit de groenteschaal te halen. Uiteindelijk valt het werk ook wel mee. Hij hoeft namelijk niet eens geschild te worden. En er zijn snelle, gemakkelijke recepten met pompoen. Ik heb zelf de pompoen doormidden gesneden, er kruiden over gedaan en hem in de oven gezet op 200 graden tot hij zacht genoeg was om te eten. Dat was pas gemak, want het restje groente van de vorige dag kon mooi in het gat waar de zaadjes van de pompoen zaten. Heerlijk gevulde en gekruide pompoen.
Het gerecht is zelfs zo goed bevallen dat mijn man alweer een nieuwe pompoen gekocht heeft. Daarna wordt het wel weer even wachten, want pompoen is een herfst/wintergroente, terwijl we nu net naar het mooiere weer gaan.
Jacoline van Benthem is voedingskundige en houdt zich bezig met het transparant maken van productinformatie, zoals voedingswaarden en allergenen.